24 / 04 / 2024

Ahlat Taşı

Ahlat Taşı

Ahlat'ta yüzyıllardan bu yana bölgedeki yapıların mimarisinde kullanılan Ahlat taşı, yalıtım özelliği ve dış cephedeki estetik görünümüyle yörede inşa edilen binaları süslüyor...

Bitlis Ahlat Millet Bahçesi 25 Ağustos'ta açılıyor!

Bitlis halkının merakla beklediği projelerden biri olan Ahlat Millet Bahçesi hizmete açılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılacak olan millet bahçesi 25 Ağustos'ta hizmete açılacak. 

TOKİ, Bitlis Ahlat'ta 38 daireyi satışa çıkardı! 

TOKİ, Bitlis'in Ahlat ilçesinde yer alan 2+1 ve 3+1 daireleri satışa çıkardı. Açık satış yöntemiyle satışa sunulan daireler için 240 aya varan taksit seçenekleri bulunuyor. 

Bitlis Ahlat'ta satılık gayrimenkul!

Bitlis İli İl Encümen Başkanlığı, Bitlis Ahlat Erkizan Mahallesi'nde yer alan gayrimenkulü satışa çıkardı.

Bitlis Ahlat için acele kamulaştırma kararı!

Bitlis ili Ahlat ilçesi sınırları içerisinde yer alan bazı taşınmazlar için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırma kararı verildi. Acele kamulaştırma kararı bugünkü 31150 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bitlis Ahlat'ta bazı bölgeler kesin korunacak hassas alan ilan edildi!

Bitlis ili, Ahlat ilçesi sınırları içerisinde yer alan bazı bölgelerin kesin korunacak hassas alan olarak ilan edilmesi hakkında karar bugünkü 31106 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Ahlat'ta Cumhurbaşkanlığı Sarayı tartışması!

Bitlis Ahlat’ta, Van Gölü kıyısında Cumhurbaşkanlığı Sarayı yapılmasıyla ilgili eleştiriler devam ediyor. Bölge halkı saray istemediklerini belirtti ve istihdamın artırılmasını talep etti...

Mustafa Demir: Ahlat'taki Cumhurbaşkanlığı Sarayı tarihi ve milli bir projedir!

TBMM Genel Kurulunda açıklamalarda bulunan AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Demir, Ahlat'ta Cumhurbaşkanlığı sarayı yapılacağı eleştirilerine cevap verdi. Demir, "Bir saray olmadığı gibi külliyeden daha büyük bir anlam taşıyan tarihi ve milli bir projedir" dedi...

TBMM'de 'Ahlat'a Saray' tartışması!

Bitlis Ahlat’ta, Van Gölü kıyısında Cumhurbaşkanlığı Sarayı inşa edilmesine ilişkin eleştirilere AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan yanıt verdi.

TOKİ Bitlis Ahlat 159 konut ihalesi 19 Aralık'ta!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Bitlis ili Ahlat ilçesi Tunus Mahallesi 159 adet konut İnşaatı İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi ihalesini 19 Aralık'ta gerçekleştirecek.

Bitlis'te Cumhurbaşkanlığı Köşkü inşaatı TBMM'de!

Bitlis Ahlat'ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı Köşkü inşaatına ve Anayasa Mahkemesinin iptal kararı meclis gündemine taşındı. CHP'li Girgin, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

TOKİ Bitlis Ahlat 159 konut ihalesi 19 Aralık'ta!

TOKİ Bitlis ili Ahlat ilçesi Tunus Mahallesi 159 adet konut İnşaatı İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi ihalesi 19 Aralık'ta...

Ahlat'a butik oteller inşa edilecek!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bazı programlara katılmak üzere gittiği Ahlat'ta halka hitap etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında Ahlat'a butik oteller inşa edileceğini söyledi. 

AYM Ahlat Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nün inşaatını iptal etti!

Anayasa Mahkemesi, Bitlis Ahlat'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nün inşa edilmesi için Ocak ayında torba yasayla geçen kanun hükümlerini iptal etti. 

Ahlat Taşı Haberi

Ahlat Taşı


   Ahlat Kaymakamı Osman Dölek, yaptığı açıklamada, Ahlat taşıyla ev, cami, minare, çeşme, kemer, köprü gibi birçok tarihi eserin inşa edildiğini belirterek, son yıllarda resmi kurumların yapımında da bu taşın kullanıldığını söyledi.   Günümüz mimarisinde ve tarihi eserlerin onarımında kullanılan Ahlat taşı, ilçedeki taşçılar tarafından asırlardır geleneksel yöntemlerle çıkarılıyor. 


     Ahlat taşının ilçe ekonomisine büyük katkı sunduğunu ve ilçede onlarca ailenin geçimini taş çıkararak sağladığını ifade eden Dölek, şöyle konuştu: 


     "İlçemizdeki taş işçileri, merkeze yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan ocaklardan atadan öğrendikleri yöntemlerle balyoz ve çivi kullanarak toprak altındaki taşı çıkarıyor. İlçede taş çıkarılan birçok ocak bulunuyor. Her ocakta ayrı ayrı çalışan taşçılar, sabahın erken saatlerinden gün batımına kadar taş çıkarmaya çalışıyor." 

     Bölgedeki birçok tarihi eserde Ahlat taşı...