27 / 04 / 2024

Yalıtım özelliği olan Ahlat Taşı mimari süslemede kullanılıyor!

Yalıtım özelliği olan Ahlat Taşı mimari süslemede kullanılıyor!

Ahlat'ta yüzyıllardan bu yana bölgedeki yapıların mimarisinde kullanılan Ahlat taşı, yalıtım özelliği ve dış cephedeki estetik görünümüyle yörede inşa edilen binaları süslüyor...




   Ahlat Kaymakamı Osman Dölek, yaptığı açıklamada, Ahlat taşıyla ev, cami, minare, çeşme, kemer, köprü gibi birçok tarihi eserin inşa edildiğini belirterek, son yıllarda resmi kurumların yapımında da bu taşın kullanıldığını söyledi.   Günümüz mimarisinde ve tarihi eserlerin onarımında kullanılan Ahlat taşı, ilçedeki taşçılar tarafından asırlardır geleneksel yöntemlerle çıkarılıyor. 


     Ahlat taşının ilçe ekonomisine büyük katkı sunduğunu ve ilçede onlarca ailenin geçimini taş çıkararak sağladığını ifade eden Dölek, şöyle konuştu: 


     "İlçemizdeki taş işçileri, merkeze yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan ocaklardan atadan öğrendikleri yöntemlerle balyoz ve çivi kullanarak toprak altındaki taşı çıkarıyor. İlçede taş çıkarılan birçok ocak bulunuyor. Her ocakta ayrı ayrı çalışan taşçılar, sabahın erken saatlerinden gün batımına kadar taş çıkarmaya çalışıyor." 

     Bölgedeki birçok tarihi eserde Ahlat taşı kullanıldığını vurgulayan Dölek, özel bir yapıya sahip taşın, geçmişte yaşanan volkanik olayların ardından oluştuğunu dile getirdi. 


     Dölek, bu özelliğinden dolayı taşın hafif ancak basınca dayanıklı olduğuna değinerek, "Ahlat taşı hem estetik görünümü hem de ısı yalıtımı bakımından önemli bir yapı malzemesidir. Kahverengi, siyah ve beyaz renkteki Ahlat taşındaki renk çeşitliliği süslemede de çokça kullanılmasını sağlamıştır" dedi. 


     Ahlatlı taşçılardan Cem Nacaroğlu ise ilkbaharın gelmesi ve bölgedeki karların erimesiyle taş ocaklarında çalışmaya başladıklarını bildirerek, "Bu yılki taş çıkarma sezonunu açtık. Sabah erken saatlerden itibaren manila, kazma ve küreklerle toprak altındaki taş kütlesinin etrafını temizledikten sonra kayayı yerinden ayırıyoruz. Daha sonra çivi ve balyozla taşı parçalara bölüp çıkarıyoruz. Yıllardır geçimimizi bu taşları satarak sağlıyoruz" diye konuştu. 


AA



Geri Dön