26 / 04 / 2024

Artan maliyetler konut projelerini nasıl etkiledi

Artan maliyetler konut projelerini nasıl etkiledi

Artan maliyetler ekonominin lokomotifi olan gayrimenkul sektörünü nasıl etkiledi?

Barınma krizi derinleşiyor! Maliyetler konut arzını etkiliyor!

Türkiye’de satılık ve kiralık konut fiyatlarında yaşanan fahiş yükselişle barınma krizi derinleşirken, yükselen maliyetler ile beraber arz sorunu da yaşanıyor. Buna göre, inşaatçılar maliyetler nedeni ile önünü göremiyor. 

Avrupa'da artan işsizlik ve yüksek enflasyon konut kredilerinin geri ödenmesini zorlaştırabilir!

Avrupa Merkez Bankasına bağlı Avrupa Sistemik Risk Kurulu (ESRB) tarafından hazırlanan rapora göre Avrupa'nın pek çok ülkesinde konut sektörüne ilişkin risklerin sürdüğü kaydedilirken, artan işsizlik ve yüksek enflasyonun konut kredilerinin geri ödenmesini zorlaştırabileceği belirtildi.

TOKİ Körfez İlimtepe'de son dakika müjdesi: 1.3 milyar TL'ye inşa edilecek! Sözleşme imzalandı! 

Geçtiğimiz 2 seneden bugüne, ihaleye çıkan ancak çeşitli nedenlerle ihalesi iptal edilen ve daha önce artan maliyetler nedeniyle müteahhidin iş bıraktığı TOKİ İlimtepe Konutlarında bir son dakika gelişmesi yaşandı. Proje için imzalar atıldı. İşte ayrıntılar... 

Konut arzının artmasındaki en büyük engeller talep daralması ve artan maliyet!

İnşaat sektörünün, 2023’ü mücadeleyle geçirdiğine dikkat çeken Umut Durbakayım, talep daralması ve artan maliyetlerin altını çizerek, "Erişilebilir metrekare birim fiyatları ile üretim maliyeti arasındaki makasın açılması, konut arzının önündeki önemli engellerden" şeklinde konuştu. 

Konut fiyatları tırmanışa geçti! Sektörden ev almak isteyenler elini çabuk tutsun uyarısı geldi!

Ülke genelinde yüksek kredi maliyetleri ve artan girdi maliyetleri, kiralık ve satılık konut piyasasını önemli ölçüde etkiliyor. Yüksek maliyetler, kiracıları daha ekonomik evlere yönlendirirken, konut sahiplerini de fiyatlarını rekabet koşullarına göre gözden geçirmeye zorluyor.

Konut kredisinde stoklar eriyor, faizler el yakıyor!

Faizdeki rekor artış ve erişimin zorlaşmasıyla beraber konut kredisi stoku erimeye başladı. Konut satışları tarihi dip seviyelere indi. En sert düşüş krediyle alınan konutlarda. Baskılanan talep nedeniyle satışların düşmesine karşın artan maliyetler sebebiyle ev fiyatları yüksek seviyesini koruyor.

Ev almayı düşünenler dikkat! Konut fiyatları düşecek mi? 

Yaptığı açıklamada konut satışlarındaki durağanlığın fiyatlarda düşme beklentisine sebep olduğunu söyleyen FCTU Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin Okay, artan maliyetler sebebiyle fiyatlarda bir düşme yaşanmayacağını söyledi.

Kira yardımları için butona basıldı

Günümüzde artan maliyetler ve ekonomik krizden ve yüksek enflasyon oranlarından dolayı, kira fiyatlarının el yaktığı bu günlerde, kiracılara destek ödemesi açıklandı. Uygun şartları vatandaşlara yüzde 50 oranında kira yardımı yapılacağı belirtildi.

Tekstilde alarm çanları çalıyor: İthalata vergi getirilmezse batarız!

Küresel talep daralması, artan maliyetler gibi nedenlerle ihracatta zor günler geçiren tekstil sektörü kırmızı alarm veriyor. Sektör temsilcileri ithalata vergi getirilerek iç piyasadaki üreticinin korunması gerektiğini aksi halde firmaların batacağını söylüyor.

Tekstil ihracatçısı artan maliyetler yüzünden hedef düşürdü!

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, bu yıla 23 milyar dolar hedefiyle başladıklarını ancak dış pazarlardaki yavaşlama ve içerideki maliyet artışları nedeniyle rakamı 19-19,5 milyar dolar olarak revize ettiklerini söyledi.

210 gram ekmeğin fiyatı gündem oldu! İşte o il!

Fiyat artışlarıyla birlikte, ekmek bu şehirde artık daha maliyetli. Yeni bir fiyat rekoru kırarak, 210 gram ekmek artık bu yeni fiyatta satışa sunulacak. Artan maliyetler artık en başta ekmek fiyatlarını da etkilemeye başladı. İşte güncellenmiş ekmek fiyat detayları haberin devamında...

Artan konut ve kira fiyatları 65 yaş üstünü vurdu! Huzurevlerine başvuru patlaması yaşanıyor!

Yurt genelinde artan konut ve kira fiyatları emekli aylıklarıyla geçinmeye çalışan çoğu emekliyi etkiledi. Barınma kriziyle karşı karşıya kalan emekliler devlet huzurevlerine sığındı.

Tekstil sektöründe kriz: 150 bin kişi işten çıkarıldı!

Öngörülemeyen döviz kuru, artan maliyetler, pahalılaşan üretim, alım gücündeki erime, eritilemeyen stok sektöre darbe vurdu. Bu kapsamda etkilenen tekstil sektöründe son bir yılda 150 bin kişi işten çıkarıldı.

Artan maliyetler konut projelerini nasıl etkiledi Haberi

Artan maliyetler konut projelerini nasıl etkiledi

Ekonominin lokomotifi olan gayrimenkul sektöründe, yükselen döviz kuru ile birlikte yeni projeler talep, maliyet engeline takıldı.

Artan maliyetlerin yeni projeleri etkilediğini dile getiren Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, “Talep ancak mevcut stokları karşılamaya yettiği için sektör beklemede. Dolayısıyla kısa sürede yeni proje çıkmaz. Ancak bölge bazlı ihtiyaç doğrultusunda projeler çıkar. Biz projemize başladığımızda ilk demiri 3.000 TL'ye aldık, şimdi 4.200 TL. 2 ay içinde artan fiyat bu. Türkiye'de dövize endeksli inşaat maliyetleri ile bu işin ucunu sonunu sınırlandırmak zor gibi görünüyor. Ama biz taahhüt ettiğimizin arkasındayız” dedi.

BEKLENTİLERİ DEĞİŞTİRDİ

Sektördeki gelişmeleri ve yeni yatırım projelerini bir basın toplantısı ile duyuran Ahmet Akbalık, pandeminin insanların konuttan beklentilerini tamamen değiştirdiğini söyhledi. Bu anlayışla Özak Göktürk projesine başladıklarını belirten Akbalık, 22 dönüm üzerine...