23 / 04 / 2024

bayburtta tarihi eserlerin restorasyonu

bayburtta tarihi eserlerin restorasyonu

Bayburt’ta bulunan tarihi eserler, Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğünce aslına uygun olarak restore edilerek gelecek kuşaklara aktarılıyor.

Tarihi eser mülk alırken nelere dikkat edilmelidir?

Tarihi eser, değeri fazla eşya olarak kabul edildiği için bir mülk sayılır. Tarihi eserlerin maddi değeri fazla olmasına rağmen, bu mülke de talep fazladır. Ancak tarihi eser mülk alırken bazı unsurlara dikkat etmek gerekiyor. Peki bu mülkü satın alırken dikkat edilmesi gerekenler nedir?

Restorasyon nedir? Restorasyon süreci nasıl işler?

Aslını bozmadan onarmak anlamına gelen restorasyon, günlük hayatta en çok, yapıların onarımında kullanılmaktadır. Ancak bu yapılar özel olduğu için tarihi ve mimari değeri yüksek alanları içermektedir. Peki tarihi eserlerin restorasyonu ne anlama gelir ve restorasyon süreci nasıl işler?

İstanbul'daki tarihi eserlerin restorasyonu 2021'de tamamlanacak!

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, 2021 yılı hedefleri doğrultusunda, İstanbul'da Beyazıt, Fatih, Eminönü ve Sirkeci'de yer alan tarihi eserlerin restorasyonunun 2021 yılı içerisinde bitirmek için çalıştıklarını dile getirdi. 

İzmit'te tarihi eserlerin üzerine inşa edilen bina yıkıldı!

İzmit'te Roma döneminden kalan tarihi eserler ortaya çıkarılırken tel çit ile önlem alındı. Kazı sahasının yanında bulunan binanın tarihi yapının üzerinde inşa edildiği tespit edildi ve binanın yıkımı gerçekleşti.

Tarihi binaların yakınında yapılaşma olmamalı!

Fransa'daki Notre Dame Katedrali'nde çıkan yangın dikkatleri Türkiye'deki tarihi yapılara çevirdi. Uzmanlar, Acil Durum ve Yangın Yönetmelikleri'nde tarihi eserlerin korunmasıyla ilgili yeni önlemler alınmasının çok önemli olduğunu vurguladılar.

Süleymaniye yenileme projesi Katar’ın TOKİ’sine emanet!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tarihi eserlerin Katar ile ortaklaşa yıkılıp yeniden yapılacağını açıklamasıyla tarihi yarımadada hareketlilik başladı.

Hasankeyf'te taşınma ihalesine Danıştay'dan ikinci iptal!

Batman'da Ilısu Baraj Gölü altında kalacak olan Hasankeyf'te tarihi eserlerin taşınması için DSİ'nin yaptığı dört etap halindeki ihalelerden ilkinin ardından, Kızlar Camii'nin  taşınma işi ihalesi Danıştay tarafından iptal edildi.

Hasankeyf taşıma ihalesi iptal edildi! Bakanlık soruşturma açtı!

Batman'ın Ilısu Baraj Gölü altında kalacak tarihi ilçesi Hasankeyf'teki tarihi eserlerin taşınması için ihale, Danıştay tarafından iptal edildi.

Mimar Sinan'ın matematiği çözüldü!

Vahit Okumuş, Osmanlı'dan bugüne ulaşan tarihi eserlerin mimarı Sinan'ın matematiğini çözmeyi başardı. Okumuş 25 yılını adadığı araştırmalar sonucunu anlattı...

Bursa Hasanpaşa Hamamı Kültür Merkezi açıldı!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Hasanpaşa (Hasanbey) Hamamı Kültür Merkezi’nin açılış töreninde yaptığı açıklamada, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde değerleriyle yer alan Bursa’nın ilçelerinde de tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarıldığını dile getirdi.

Bursa'daki 365 yıllık Hasanpaşa Hamamı restore edilecek!

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Mudanya’daki 365 yıllık Hasanpaşa (Hasanbey) Hamamı’nı restore edecek. Bursa’nın ilçelerinde de tarihi eserlerin gün yüzüne çıkartılacağı belirtildi.

Ordu'nun tarihi eserlerinin maketi yapıldı!

Ordu'da geleneksel el sanatları ustası Ataş, atölyesinde Yason Kilisesi, Hazinedaroğlu Konağı, Çivisiz Cami gibi tarihi eserlerin maketlerini hazırladı.

Fatih'te 200 milyonluk restorasyon!

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, ilçenin hemen hemen her bölgesinde yapılan tarihi eserlerin restorasyonları için son 300 yılın en kapsamlı çalışmaları olduğunu söyledi.

bayburtta tarihi eserlerin restorasyonu Haberi

bayburtta tarihi eserlerin restorasyonu

Geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve Türkmenlerin Anadolu’da ilk yerleştikleri bölgelerden olan Bayburt’ta bulunan tarihi eserler, aslına uygun olarak restore ediliyor. Erzurum Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Ünğan, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ülke genelindeki tüm vakıf eserlerini yeniden ayağa kaldırdığını söyledi.


Ünğan, Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün hizmet alanının Bayburt’un da içinde yer aldığı 7 il ve 59 ilçeden müteşekkil olduğunu belirterek, “Bayburt ilimizde 10 tane camimiz var. Bunlardan 6 tanesi tescilli, 4 tanesi ‘yeni cami’ dediğimiz statüdeki camilerimiz. Bu camilerden şu ana kadar iki tanesinin restorasyonunu tamamladık. Bunlardan bir tanesi Ulu Cami, bir tanesi de Yakutiye Camisi. Yine Zahit Efendi Camisi’nin de restorasyonunu inşallah Kurban Bayramı’na yetiştirmeye çalışıyoruz” diye konuştu. 


Merkeze bağlı Konursu köyünde bulunan ve yörenin nadir ahşap el işçiliği eserlerinden...