25 / 04 / 2024

Süleymaniye yenileme projesi Katar’ın TOKİ’sine emanet!

Süleymaniye yenileme projesi Katar’ın TOKİ’sine emanet!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tarihi eserlerin Katar ile ortaklaşa yıkılıp yeniden yapılacağını açıklamasıyla tarihi yarımadada hareketlilik başladı.



AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün katıldığı canlı yayınında tarihi eserlerin Katar ile ortaklaşa yıkılıp yeniden inşa edileceğini açıkladı.

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, Erdoğan'ın açıklaması üzerine gözler tarihi yarımadaya çevrildi. UNESCO Kültür Mirası listesinde yer alan tarihi yarımada da başlatılan yenilenme projesi Süleymaniye Camii’nin etrafında devam ediyor.

Süleymaniye yenileme projesi Katar’ın TOKİ’sine emanet!

Katar’ın TOKİ’si 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin KİPTAŞ ve Fatih Belediyesi işbirliğiyle gerçekleşen Süleymaniye Yenileme Alanı Projesi'nde birinci etabındaki 700 bağımsız bölümünün yapımını Katar’ın TOKİ’si olarak bilinen Diar Süleymaniye Gayrimenkul A.Ş. üstelendi.

532,5 milyon TL'lik sermaye

2005 yılında Katar Yatırım Otoritesi tarafından kurulan Qatari Diar ve 2014 yılında kurulan Kuzu İnşaat'ın ortak kurduğu Diar Süleymaniye Gayrimenkul’ün yönetiminde tamamı Katarlı 5 yönetici bulunuyor. Diar Süleymaniye'nin sermayesinin 532,5 milyon TL olduğu açıklandı. 

Süleymaniye yenileme projesi Katar’ın TOKİ’sine emanet!

Diar Süleymaniye Gayrimenkul, proje için tüm izin ve ruhsatları alacak, proje kapsamındaki inşaat işlerini icra edecek ve tamamlayacak, yapı kullanma izinlerinin temini ve kat mülkiyeti tapularını çıkaracak. 

İstanbul’un tarihi Süleymaniye semtinde 2010 yılında başlanan yıkım devam ederken, geçen kasım ayında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un katıldığı törenle projenin temeli atılmıştı.

Süleymaniye yenileme projesi Katar’ın TOKİ’sine emanet!

Törende konuşan Kurum, şu açıklamalarda bulunmuştu: “Qatari Diar firması bu projenin proje ortağı. O anlamda ben kendilerine teşekkür ediyorum projeye dahil oldukları için. Eminim ki bu projeye girmekle birlikte yurtdışında yaptıkları, finanse ettikleri birçok projeden daha çok memnun olacaklar. Kardeş bir ülkede böyle bir yatırım yaptıkları için ayrı bir mutluluk içerisinde olacakları şüphesiz.''

Süleymaniye yenileme projesinin imar planı değişti!


Geri Dön