26 / 04 / 2024

Süleymaniye yenileme projesi başladı!

Süleymaniye yenileme projesi başladı!

Süleymaniye yenileme projesi resmen başladı. Süleymaniye Projesi’nin ilk etabının ilk harcı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından atıldı....



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin KİPTAŞ ve Fatih Belediyesi iş birliğiyle gerçekleştirdiği Süleymaniye Yenileme Alanı Proje Temel Atma Töreni'ne katıldı. Fatih’te, İstanbul’un en eski semtlerinden biri olan ve KİPTAŞ’ın Katarlı proje ortağı Katar-ı Diyar firması ile ortaklaşa hayata geçirilen Süleymaniye Projesi’nin ilk etabının ilk harcı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından atıldı.

Hürriyet'ten Fatma Aksu'nun haberine göre; Süleymaniye'de düzenlenen törende konuşan Bakan Kurum, 1990 depremini hatırlatıp, Türkiye genelinde deprem riski bulunan binaların bir an önce dönüştürülmesi gerçeğine dikkat çekti.Kurum, 2012 yılında başlatılan kentsel dönüşüm seferberliğinde yaklaşık 592 bin bağımsız bölümün dönüşümünü gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, bu dönüşümlere bakanlık olarak finansman, kira ve faiz olmak üzere yaklaşık 8,5 milyar lira kaynak aktardıklarını söyledi.

Bakan Kurum, Süleymaniye’deki dönüşümle ilgili stratejinin, ecdadın bıraktığı eserleri yeniden ihya etmek olduğuna vurgu yaptı. Kurum, "Süleymaniye Cami etrafında medreseler, konutlar, ecdadımızı bir şekilde bize doğruyu tarif etmiş. Biz de bu doğrudan hareketle, kentsel dönüşüm projelerinde yatay mimari anlayışıyla, bütün şehirlerimizde dönmesi gereken toplam 5 milyon konutu hızlı bir şekilde dönüşümünü bir kentsel dönüşüm planıyla gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı. 

Süleymaniye yenileme projesi başladı!

330 TESCİLLİ ESER, 370 YENİ BİNA

Bakan Kurum, toplam 4 mahalleden oluşan Süleymaniye’nin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan talimatıyla 2006 yılında yenileme alanı ilan edildiğini söyledi. Kurum, yaklaşık 800 bin metrekare alanın ilk etabında 102 bin metrekarelik alanda 330 tane tescilli eser, 26 adet anıt bina, 370 tane de yeni yapılacak bina olduğunu söyledi. Yeni yapılacak binaların da, 500 yıl önceki tarihi kültürüne uygun, mahalle ölçeğinde, içinde hastanesi okulu, spor salonu, kültürel ve sosyal alanları içinde barındıran bir proje olarak 700 bağımsız birimden oluşacağını anlatan Kurum, ilk etabın maliyetini 2,9 milyar lira olarak açıkladı. Kurum sözlerine şöyle devam etti; "İstanbul zaten dünyanın göz bebeği. Bu proje gerçekleştiğinde, İstanbul, Süleymaniye İstanbul’un yeniden gözbebeği haline gelecek. Halkın içinde olmadığı hiçbir proje sürdürülemez"

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal da, temel atma töreninde konuşma yaptı. Uysal, Süleymaniye Yenileme Projesi’nin yeni bir inşaat yapma projesi değil, eskiden var olan ancak ilgisizlikten kendi kendine yakılıp metruk bir hale geldiğini belirtti. Uysal, "Tarihi yapılar aslına uygun bir şekilde ihya edilecek. Yeni yapılacak binalar da tarihi dokuya mimari tarzda yapılacak. Restorasyon için ihtiyaç duyulan malzemeler de o dönem kullanılan malzemelerden olacak. 1. Etabı, Büyükşehir, Fatih Belediyesi,  Kiptaş  ve Katarlı proje ortağımızın işbirliğiyle yürütüyoruz. İnşallah 1. Etabı başarıyla ve devamında 5 etabın hepsini başarıyla ortaya koyarız" şeklinde konuştu. 

KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım ise, Süleymaniye Projesi’nin 20 yıllık görev süresi içinde yapılan en önemli proje olduğunu söyledi.

 


Geri Dön