20 / 04 / 2024

bina vergi matrahı

bina vergi matrahı

Bina vergi matrahı, binanın Bina vergisi kanunu hükümlerine göre tespit olunan vergi değeri olarak ifade ediliyor. İşte 1319 sayılı Bina Vergisi Kanunundaki yasal hükümler bu haberde...

20 yıl sonra enflasyon muhasebesi yeniden uygulanacak! Bu uygulama vergi matrahlarını etkileyecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'de 20 yıl aradan sonra enflasyon muhasebesinin ikinci kez uygulanacağını duyurdu. Bu önemli gelişme, 2024 ve sonraki yıllar için vergi matrahını etkileyecek sonuçlar doğuracak. Peki enflasyon muhasebesi nedir ve sonuçları nelerdir? İşte detaylar…

Matrah ayarlaması ile araba fiyatları düşecek! İşte ÖTV indirimi gelecek olan otomobiller!

Artan araba fiyatları ile birlikte ödemekte zorlanan vatandaş araç veya ilk arabada ÖTV indirimi gibi beklentilerin içine girdi. Bunun haricinde ise yeni gündem maddesi matrah artırımı ile birlikte vergi düşürülmesi. İki model haricinde de tüm modelleri kapsamış olacak.

Hazır bina alımında dikkat çeken detay!

İndirimli Kurumlar Vergisi uygulaması 2009'dan bu güne uygulanmakta olan bir vergi uygulaması olmasına rağmen birçok konuda tereddütleri giderilemedi. Hazır bina alımında da bu tereddütler sürüyor...

Kırşehir Devlet Hastanesi ek bina inşaatının akıbeti TBMM'de!

CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, Kırşehir Devlet Hastanesi ek bina inşaatının akıbetine ilişkin soru önergesi vergi. Metin İlhan, sorularının Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlandırılmasını istedi. 

Borcu olanlar dikkat! Faizler silinecek!

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren borçların yeniden yapılandırılmasını, vergi matrahını ve vergi artışını ve sicil affını içeren 15 maddelik kanun TBMM'ye sunuldu.

Damga vergisinde kira bedeli düşük gösterilirse ne olur?

Damga Vergisi Kanunu’nun 10. maddesine göre, nispi vergide, kâğıtta yazılı belli para vergi matrahını meydana getiriyor. Peki kağıtta yer alan belli para gerçeği yansıtmıyorsa, matrah ne olur?

Değerli konutta beyanname dönemi sona eriyor! Son 5 gün!

Türkiye sınırları içinde bulunan ve bina vergi değeri 2020'de 5 milyon TL'yi aşan "mesken nitelikli taşınmazlar" için verilecek değerli konut vergisinin ilk taksiti 1 Mart tarihine kadar ödenebilecek.

Değerli Konut Vergisinde hedef 350 milyon TL!

Değerli Konut Vergisi kapsamında Türkiye’de bulunan mesken (konut) nitelikli taşınmazlardan bina vergi değeri 2021 yılı için 5 milyon 227 bin TL’yi aşanlar giriyor. Değerli konut vergisi için 2021 yılı bütçe gelirinde 350 milyon TL'lik hedef belirlendi.

Müteahhitler değerli konut vergisinden muaf mı?

Değerli konut vergisi uygulama esasları belli oldu. Düzenlemeye göre, 2020 yılı bina vergi değeri 5 milyon 227 bin TL ve üzerinde konutu bulunanlar binde 3 ile binde 10 oranında değişen vergi ödeyecek. 

Değerli Konut Vergisiyle neler değişti?

Emlak Vergisi Kanunu'nda yapılan bir düzenleme ile Değerli Konut Vergisi adı altında yeni bir vergi ortaya çıktı. Bina vergi değeri veya Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce belirlenmiş değeri 5 milyon TL ve üzeri mesken nitelikli taşınmazlar Değerli Konut Vergisi'ne tabi tutuldu...

Mistral GYO vergi matrahı artırılması için başvuru yaptı!

Mistral Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) 7143 sayılı kanun kapsamında yapılan başvurusu hakkında açıklama yaptı.

Vergi Yapılandırılması Kanunu'nda matrah ve vergi artırımı düzenlendi!

7143 sayılı “Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” imar affı gibi çeşitli düzenlemelerin yanı sıra matrah ve vergi artırımını da düzenledi.

Okul inşası yapana vergi matrahında indirim!

Dünya Gazetesi köşe yazarı olan Recep Bıyık, bugünkü yazısında eğitim harcamalarının vergi matrahından indirimini anlattı. İşte o haber...

bina vergi matrahı Haberi

bina vergi matrahı

Bina vergi matrahı!

Türkiye sınırları içinde bulunan binalar, bina vergisine tabi tutuluyor. Bina vergi matrahı ile ilgili esaslar, Bina Vergisi Kanunu kapsamında açıklanıyor.


Kanuna göre bina vergi matrahı, binanın Bina vergisi kanunu hükümlerine göre tespit olunan vergi değeri oluyor. Bina vergi değeri ile ilgili esaslar ise şu şekilde açıklanıyor:


Bina vergi değeri;

Arsa ve araziler için, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun asgari ölçüde birim değer tespitine ilişkin hükümlerine göre takdir komisyonlarınca arsalar için her mahalle ve arsa sayılacak parsellenmemiş arazide her köy için cadde, sokak veya değer bakımından farklı bölgeler (turistik bölgelerdeki cadde, sokak veya değer bakımından farklı olanlar ilgili valilerce tespit edilecek pafta, ada veya parseller), arazide her  il veya ilçe için  arazinin cinsi (kıraç, taban, sulak) itibarıyla takdir olunan birim değerlere...