27 / 04 / 2024

bina Zemin kat taban kotu

bina Zemin kat taban kotu

Zemin kat taban kotu nedir?: İmar yönetmeliğine göre zemin kat taban seviyeleri, binaların kot aldığı cephesinde (±0.00) kotunun altına düşemiyor ve (+1.00) kotunun üzerine çıkamıyor...

Çıkma kat nedir? Çıkma kat hesabı nasıl yapılır?

Binaların zemin katından dışarıya doğru uzanabilen ve yasal düzenlemelere uygun olarak inşa edilen ek yapı elemanlarına çıkma denir. Ancak çıkma kat için gereken bazı prosedürler ve kurallar vardır. Peki çıkma kat nedir, çıkma kat hesabı nasıl yapılır? İşte çıkma kat ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Depremin baş suçlusu yine 'çürük binalar' oldu!

Her deprem olduğu gibi İzmir'deki felakette baş suçlu 'çürük binalar, kesilen taşıyıcı kolonlar' oldu. Zemin katında lağım borusunun geçebilmesi için kesilmiş bir taşıyıcı kolon bir felekate yol açabiliyor.

Tunç Soyer: 1999 yılından önce ruhsat almış binalar kontrol edilecek!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "İzmir'de 1999 yılından önce ruhsat almış tüm binaları kontrol edeceğiz. Özenle de zemin katı ticarethane olan yani spor salonuna, markete, otoparka çevirmiş bu apartmanların tamamını kontrol edeceğiz" açıklamasında bulundu.

İzmir Bayraklı'da yıkılan Rızabey Apartmanı zaten riskliydi iddiası!

İzmir'de 6,6 büyüklüğündeki depremde yıkılan Rızabey Apartmanı'nın zemin katında çiçekçilik yapan Uğur Ural ile güzellik salonu işletmecisi Bilge Gökalp, binanın depremden önceki durumunu anlattı.

BİM'den Yılmaz Erbek Apartmanı açıklaması!

İzmir'de meydana gelen şiddetli deprem sonucunda Bayraklı ilçesinde yıkılan Yılmaz Erbek Apartmanı için; binanın zemin katındaki kolonların BİM mağazası için kesildiği iddia edilmişti. BİM, söz konusu iddialar için yazılı açıklamada bulundu. 

Avcılar'da kentsel dönüşüme itiraz etti, etrafa ateş açtı!

Avcılar'da kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak binanın zemin katındaki dükkanını tahliye etmek istemeyen bir kişi havaya ateş açtı.

Hasar gören daire tadilatı site yönetiminden talep edilebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun '12 dairelik apartmanın zemin katında oturmaktayız. Atıklar zemin kattaki dairelerin iç kısmında çökmeye neden oldu. Evime yapılacak tadilatları sigortaya bildirmeden site yönetiminden talep edebilir miyim?' sorusunu yanıtladı.

Özel mülkler imar barışından yararlanabilir mi?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''Binamızın zemin katı dükkan. Dükkanın arkasında bir alan var. Dükkan bu yeri de kullanıyor ve kişi imar affına başvurmuş, bize ne tavsiye edersiniz?'' sorusunu yanıtladı.

Apartman bahçesi ortak alan mıdır?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''12 daireli bir binada daire sahibiyim. Binanın zemin kat maliki, ön bahçenin yola bakan duvarını yıkıp demir kapı koymak ve bahçenin bu bölümünü otopark olarak kullanmak istiyor. Buna hakkı var mı? '' sorusunu yanıtladı.

İnegöl'de bu apartmanı görenler hayrete düşüyor!

Bursa’nın İnegöl ilçesinde 4 katlı apartmanın zemin katındaki Arap Dede Türbesi, görenleri şaşırtıyor. Ramazan ayı nedeniyle vatandaşlar türbeye yoğun ilgi gösteriyor.

Feriköy'de 8 kat için imar izni isteniyor!

İstanbul Feriköy'de 27 yıl önce, 5 katlı olarak yapılması gereken bina, 8 kat inşa edildi. Elektrik, su, doğalgaz gibi tüm hizmetleri alan binanın 4 ay önce kolonları çatlayınca apartman sakinleri tahliye edilip bina yıkıldı.

Kocaeli Orhangazi Spor Salonu’nun zemin kat çalışmaları başladı!

Kentteki çalışmalarına son sürat devam eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Orhangazi Spor Salonu’nun zemin kat çalışmalarına başladı.

Adana'da komşularına sinirlenen vatandaş binaya çürük raporu aldırdı!

Adana'da 3 katlı binanın zemin katında yer alan dükkanları satın alıp ev yapmak isteyen bir kişi, apartman sakinlerinin karşı çıkması üzerine öfkelenerek binaya çürük raporu aldırdı.

bina Zemin kat taban kotu Haberi

bina Zemin kat taban kotu

Zemin kat taban kotu nedir?

Zemin kat taban kotunun nasıl olması gerektiğine ilişkin esaslar Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yer alıyor. Yönetmeliğe göre zemin kat taban seviyeleri, binaların kot aldığı cephesinde (±0.00) kotunun altına düşemiyo ve (+1.00) kotunun üzerine çıkamıyor.


Ancak her koşulda azami bina yüksekliği aşılamaz. Su taşkın riski bulunduğu Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü veya Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından belirlenen parsellerde, iskân edilen katın taban kotu ile bina, otopark gibi giriş-çıkış kotlarının, su seviyesine esas dere kret kotunun en az 1,50 m. üzerinde olması zorunludur. Tereddüde düşülen konularda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü veya ilgili Su ve Kanalizasyon İdaresinin görüşüne göre uygulama yapılır. Tesviye işlemlerinde aşağıdaki şartlara uyulur.


1) Ön bahçelerin tesviyesi

a) Yoldan kot alan parsellerde; %15 den daha...