25 / 04 / 2024

borçlar kanunu Depozito

borçlar kanunu Depozito

Kiralamalarda, kiraya veren malını kiracıya verirken; kiracı ise malı belirlenen sürede kullanma karşılığında bir bedel ödüyor. Ancak yaşanması muhtemel zararlara karşılık kiracıdan depozito talep ediliyor...

Kira hukuku depozito iadesi!

Depozito, kiracının mal sahibine verdiği güvence olarak karşımıza çıkıyor. Bu para, zarara konu olabilecek bir durumun yaşanmaması halinde kiracıya geri iade ediliyor. İşte kira hukuku depozito iadesi...

Kira güvence bedeli!

Kiralama işlerinde, kiracının ev sahibine güvence vermesi gerekiyor. Güvence kapsamında ödenen ücret ise, depozito olarak adlandırılıyor. İşte yeni Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenen kira güvence bedeli...

Depozito olayı nedir?

Bir konut kiraladığınızı farz edelim. Kiracı olarak ev sahibine "güvence" vermeniz gerekiyor. Ev sahibine verilen güvence ise depozito bedeli ödenerek sağlanıyor. Peki söz konusu depozito olayı nedir?

GSS borçları ne zaman siliniyor? İşte Sağlık Sigortası prim borçları hakkında merak edilenler

Gelir testi yaptırmadığı için Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu olan vatandaşlar için vergi affı kanunu kapsamında yapılandırma fırsatı sunuldu. Bu fırsatla birlikte, borçlarını ödemekte zorlanan vatandaşlar 31 Aralık 2022 tarihine kadar borçlarını yapılandırabilecekler.

Ödenmeyen aidat borçlarına hangi mahkeme bakıyor?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kat Mülkiyet Kanunu ve buna ilişkin olarak kat maliklerinin apartman aidat borçlarını ödememeleri neticesinde önce icra takibi, akabinde de dava açılması açısından sulh hukuk mahkemeleri ile icra hukuk mahkemeleri arasında ne fark var?' sorusunu yanıtladı.

Borçlar Kanunu'na göre kira sözleşmesine zam!

Taşınmaz kiraladıktan sonra hüsrana uğramamak için dikkatli olunması gerekiyor. Peki kira sözleşmesi imzalamadan önce nelere dikkat edilmesi gerekiyor? İşte Borçlar Kanunu'na göre kira sözleşmesine zam...

Kira depozito kanunu 2019!

Kiracının konutta yaşam süresi boyunca, konuta, konutun demirbaşlarına gelebilecek zarar ve kiracının aidatlarını ödememesi ihtimallerine karşılık olarak alınan kira depozitoları “Konut ve Çatılı İşyeri Kiraları” başlığı altında Türk Borçlar Kanunu’nda düzenleniyor.

Borçlar Kanunu'na göre ev sahibi ve kiracı hakları!

Ev sahibi ve kiracının kanunen birbirlerine yükümlülükleri bulunuyor.  6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'na göre, bu maddeleri sizler için sıraladık...

Yeşil GYO borçlarını yapılandırıyor!

Yeşil Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda Innovia 4 projesinin inşaatının durduğunu ancak borçlarını yeniden yapılandıracaklarını ve projeye devam edeceklerini açıkladı...

Yapılandırılan vergi borçlarının ilk taksitinde sona yaklaşılıyor!

18 taksitte 36 ay sürede ödeme fırsatı sunulan vergi barışında yapılandırılan vergi borçları için ilk taksit dönemi 1 Ekim'de sona eriyor...

Ağaoğlu varlıklarını satıp borçlarını azaltacak!

Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, aktiflerin yüzde 4-5'ini satarak borçlarını azaltacaklarını söyledi. Ağaoğlu, inşaat sektöründeki durgunluktan etkilenmediklerini ifade etti.

Taşınmazlara ait taksit borçlarından temerrüt faizi alınmayacak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan "7144 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" ile İskan Kanunu kapsamında hak sahibi olan ailelerden, taşınmazlara ait ödemedikleri anapara taksit borçları için gecikme ve temerrüt faizi alınmayacak.

Gayrimenkul gelir vergisi borçları vergi barışına dahil mi?

Bu ay içinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi beklenen vergi barışına gayrimenkul gelir vergisi borçları da dahil mi?

Fenerbahçe'nin arazileri borçları karşılayacak!

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım kulübün 350-400 milyon avro civarında borcu olduğunu ifade etti. Yıldırım, "Aldığımız araziler, borçlarımızı karşılayacak seviyede" dedi. 

İnşaat firmalarının banka borçları ertelenmeli!

Prof Dr. Aydın Ayaydın, inşaat firmalarının banka borçlarının ertelenmesi veya bir miktar ek finansman sağlanması gerektiğini ifade etti.  Ayaydın, Mardinli İşadamları Derneği’nin İstanbul’da düzenlediği etkinliğe konuk oldu.

Riva ve Florya gelirleri Galatasaray'ın borçları için kullanıldı!

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Riva ve Florya arazilerinden gelen geliri söz verdiği gibi borçların kapatılması için kullandığını sözlerine ekledi. 

borçlar kanunu Depozito Haberi

borçlar kanunu Depozito

Kiralamalarda depozito!

Konut ve işyeri gibi kiralama işlemlerinde, kanunlar kiraya veren kişiye güvence sağlaması açısından depozito isteme hakkı veriyor. Ancak depozito için istenecek tutarı kiraya veren istediği gibi belirleyemiyor.


Depozito ücreti, ancak en fazla üç aylık kira bedeli kadar alınabiliyor. Kiralama işleminin sona ermesi ve kiralama sürecinde maddi olarak herhangi bir zararın yaşanmaması durumunda söz konusu depozito bedeli, kiracıya iade ediliyor.


Kiralamlarda depozito hususu ile ilgili yasal hükümler "Kiracının güvence vermesi" başlığı altında madde 342'de şu şekilde açıklanıyor:


D. Kiracının güvence vermesi

MADDE 342- Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı...