19 / 04 / 2024

Kira güvence bedeli!

Kira güvence bedeli!

Kiralama işlerinde, kiracının ev sahibine güvence vermesi gerekiyor. Güvence kapsamında ödenen ücret ise, depozito olarak adlandırılıyor. İşte yeni Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenen kira güvence bedeli...



Kira güvence bedeli!

Borçlar kanunu kira depozitosu hükümlerine göre, kiracının mal sahibine güvence vermesi gerekiyor. Söz konusu kira güvence bedeli ile ilgili hükümler kanunun 342. maddesinde yer alıyor.


Madde 342- Kiracının güvence vermesi:

Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.


Bu maddede de görüldüğü üzere, kira güvence bedeli 3 aylık kira bedelini aşamıyor. Ayrıca, paranın mal sahibinin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, vadeli bir tasarruf hesabına yatırılması gerekiyor.


Depozito, konuta zarar verilmemesi ve kira borcunun olmaması halinde iade ediliyor.



Depozito iadesi!
Depozito olayı nedir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön