19 / 04 / 2024

Depozito iadesi!

Depozito iadesi!

Türk Borçlar Kanununa göre, depozito kiracının ev sahibine güvence için ödediği bedele deniyor. Bu bedel, kira sözleşme süresinin bittiği zaman geri ödeniyor. İşte depozito iadesi...



Depozito iadesi!

Depozito, kiracının ev sahibine "güvence" için belli bir miktarda ödediği bedele deniyor. Depozito bedeli, Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alan hükümlere göre 3 aylık kira bedelini aşamıyor.


Ev sahibine ödenen depozito, kiranın son bulması halinde kiracıya geri ödeniyor. Ancak sözleşmede belirtilen demirbaşlara zarar verilmesi ya da kira borcunun olması halinde, ev sahibi depozito iadesi yapmıyor. Bu zararları söz konusu depozito ücretinden düşüyor.


Depozito iadesi nin gerçekleşmediği durumlar:

Ev sahibi ile kiracı arasında belirlenen evin demirbaşlarına zarar verilmesi;

Yönetim giderlerine katılmama; 

Apartman aidatının ödenmemesi; 

Kira borcunun olması.


Yukarıda belirtilen durumların tespit edilmesi halinde, kiracı depozitosunu geri alamıyor. Depozito bedeli ile ilgili Türk Borçlar Kanununda yer alan hükümler şu şekilde sıralanıyor:


MADDE 342- 

Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.


Yukarıda yer alan hükümlere göre, depozito kira geliri üç aylık kira bedelinden çok olamıyor. Depozito, kiracıya ancak kira borcunun olmaması ve kiraya konu olan eve zarar verilmemesi halinde kiracıya geri veriliyor.



Depozito kira geliri!
Kiracı hangi şartlarda depozitosunu geri alamaz?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön