25 / 04 / 2024

Güvence bedeli damga vergisi!

Güvence bedeli damga vergisi!

Kiralama işlemlerinde kiraya verene, kiracının güvence vermesi gerekiyor. Güvence kapsamında kiracı depozito ödüyor. Peki güvence bedeli damga vergisine tabi mi? İşte güvence bedeli damga vergisi ilişkisi...



Güvence bedeli damga vergisi!

Konut ve işyeri gibi gayrimenkul kiralamalarında, kiracıdan kira bedelinin yanı sıra, depozito bedelinin de ödenmesi isteniyor. Güvence bedeli olarak istenen bu bedel ile ilgili en çok merak edilen hususlar arasında güvence bedeli damga vergisi ilişkisi yer alıyor.


Kiracının güvence vermesi ile ilgili yasal hükümler Türk Borçlar Kanununda 342. maddede yer alıyor. 


Madde 342- 

Kiracının güvence vermesi

Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.


Yukarıda yer alan depozito hükümlerine göre, depozito 3 aylık kira bedelini aşamıyor. Buna göre kira bedeli 1,500 TL olan gayrimenkul için en fazla 4,500 TL depozito ödeniyor.


Depozito ödemeleri ise vadeli bir tasarruf hesabına yatırılıyor. Bankaya, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verecek şekilde anlaşma yapılıyor.


Güvence bedeli damga vergisi

Depozito bedeli damga vergisi hususuna gelince; depozito "kira bedeli" olmadığı için damga vergisine tabi tutulmuyor.



Kiracının depozito hakkı!
Depozito ne kadar alınır?
Depozito iadesi için icra takibi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön