27 / 04 / 2024

Dükkan vergisini kiracı mı öder

Dükkan vergisini kiracı mı öder

Kira vergisi, işyeri olarak kiraya verilen gayrimenkuller için kiracı tarafından brüt kira bedeli üzerinden kesintiye tabi tutularak vergi dairesine ödenen vergiye deniyor.Peki dükkan vergisini kiracı mı öder?

Kira sözleşmesinin bitmesine bir gün kala kiracısının dükkanını yağmalattı! 2 milyonluk yatırım ortadan kayboldu!

Kiracı ve konut ve iş yeri sahipleri arasındaki kriz devam ediyor.Trabzon Forum'da kira sözleşmesinin bitmesine bir gün kala kiracının dükkanı yağmalandı. 

Dükkan tahliye taahhütnamesi örneği 2021!

Ev ve iş yeri kiralamalarında kira dönemi içerisinde kiracı tahliye taahhütnamesi hazırlanıyor. Kiracı, tahliye taahhütnamesi verip kiraladığı taşınmazı tahliye edeceği tarihi beyan ediyor. İşte dükkan tahliye taahhütnamesi örneği 2021...

Derlüks Deri Esenyurt'taki dükkanını sattı!

Derlüks Deri Sanayi Ve Ticaret A.Ş. Esenyurt ilçesinde bulunan dükkan vasıflı gayrimenkul 530 bin TL değer ile mevcut kiracısı Cengiz Ahnik'e sattı...

Bursa'da dükkan sahibi kiracı kavgası kanlı bitti!

Bursa'nın Osmangazi ilçesinde dükkan sahibi kiracısı tarafından silahla vurulup yaralandı. Yaralının hayati tehlikesinin olmadığı öğrenildi.

Dükkan kira artış oranı hesaplama Ocak 2019!

Dükkan kira sözleşmesi Ocak ayında yenilenen kiracılara ne kadar zam yapılacağı bugün belli oldu. İşte dükkan kira artış oranları ve hesaplama örneği Ocak 2019...

Dükkan kira artışı hesaplama 2018!

Dükkan kira sözleşmesi, Eylül ayında yenilenen kiracıya yıllık zam yapılacak. Peki, dükkan kiracısına bu ay ne kadar zam geliyor? İşte dükkan kira artışı hesaplama 2018 örneği..

Dükkan kira artış oranları Temmuz 2018!

Dükkan kira sözleşmesi Temmuz 2018'de yenilenen kiracılara yapılacak zam oranları belli oldu. İşte dükkan kira artış oranları Temmuz 2018..

Dükkan kira artış oranı Mayıs 2018!

Dükkan kira sözleşmesi Mayıs ayında yenilenen kiracılara yapılacak zam oranları açıklandı. İşte dükkan kira artış oranı Mayıs 2018..

Dükkan kira artış oranı Ocak 2018!

Dükkan kira sözleşmesi Ocak ayında yenilenen kiracılara yapılacak zam oranı belli oldu. İşte dükkan kira artış oranı Ocak 2018..

Kiracı olunan dükkanı başkası kullanıyorsa ne yapılır?

Kiracı olunan ancak kullanılmayan bir dükkanın bir süreliğine başkasına verilmesi halinde, tahliye hangi şekilde sağlanabilir?

Dükkan sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Dükkan sahibi, sözleşmesi devam eden kiracısından bazı hallerde tahliyesini isteyebiliyor. Ancak haklı bir gerekçesi olmayan mal sahipleri sözleşmeyi bildirim yolu ile feshedemiyor. İşte haklı fesih nedenleri.

Dükkan kira artış oranı Nisan 2016!

Sözleşmesi yıllık olarak yenilenen kiralamalarda kira bedeline zam yapılıyor. Dükkandaki kiracıya, meskendekinden farklı oranda zam yapılıyor. Peki, dükkan kira artış oranı Nisan 2016 nedir?

Dükkan sahibi hakları 2016!

Bir apartmandaki dükkan sahiplerinin diğer kat maliklerine karşı ve kiralama durumunda kiracıya karşı bazı hak ve sorumlulukları bulunuyor. Peki, dükkan sahibinin hakları nelerdir? İşte dükkan sahibi hakları 2016..

Dükkan vergisini kiracı mı öder Haberi

Dükkan vergisini kiracı mı öder

Dükkan vergisini kiracı mı öder?

Kira vergisi, işyeri olarak kiraya verilen gayrimenkuller için kiracı tarafından brüt kira bedeli üzerinden kesintiye tabi tutularak vergi dairesine ödenen vergi olarak tanımlanıyor. Söz konusu kira vergisi hesaplaması için baz alınan vergi oranları Gelir Vergisi Kanununda açıklanıyor.


Bu kanuna göre kimi kiralamalardan yüzde 25; kimilerinden ise yüzde 30 oranında kira stopaj vergisi kesintisi yapılıyor.Bu vergi kesintisi, gelecek aylara veya yıllara ait olmak üzere peşin ödenen kira bedeli üzerinden de yapılıyor. 

Örneğin; 3 aylık veya 1 yıllık işyeri kirası peşin tahsil edildiğinde, bu durumda peşin tahsil edilen kiranın tamamı vergi kesintisine tabi tutuluyor.


Kanun kapsamında vergiyle ilgili yer alan maddeler şöyle sıralanıyor;


Vergi tevkifatı: 

Madde 94 – 

Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar,...