26 / 04 / 2024

Enerji maliyetlerindeki artışın nedenleri

Enerji maliyetlerindeki artışın nedenleri

Dünyada artışa geçen enerji maliyetleri ardından konutlarda enerji tasarrufu için ısı yalıtımı yapılmasının önemi tekrardan anlaşıldı. Türkiye’nin sahip olduğu enerjisinin yaklaşık yüzde 40'nı binaları ısıtmak amaçıyla kullanıyor.

ABD'de kira bedelleri TÜFE'deki artışın üçte ikisinden fazlasını oluşturdu! 

ABD’de tüketici fiyatları ocak ayında kiralık konut bedellerindeki artışın etkisiyle beklenenden fazla yükseldi. Kira bedelleri TÜFE'deki artışın üçte ikisinden fazlasını oluşturdu.

Yüzde 25'lik sınırlandırma kira artışını hızlandırdı!

Ev sahibi kiracı kavgaları hız kesmeden devam ederken, Ekonomist Tunç Şatıroğlu, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "kira artışının yüzde 25 ile sınırlandırılmasıyla kiraların artışı yavaşlayacağı yerde daha da arttı." ifadelerini kullandı.

Beton ve demir maliyetlerindeki artış o binaları da vurdu! Spor tesis binalarında prefabrik konteyner dönemi başladı! 

Beton ve çimento maliyetlerindeki artışlar, spor tesis binası yatırımlarını da değiştirdi.  Spor tesis binaları artık prefabrik konteyner olarak inşa edilecek.

Satılık ve kiralık konutlarda fiyat düşürmek için çarpıcı öneri: Yüksek vergi alınmalı! 

Hayalet evler sorunu büyümeye devam ediyor. Dövizdeki hareketlilik, inşaat maliyetlerindeki artışın yanı sıra, kiraya verilmeyip boş tutulan konutlar da sektörde fiyat artışlarını getiriyor. Peki konut fiyatları nasıl düşer? İşte ayrıntılar...

Barclays, Türkiye’nin döviz rezervi artışının devamını bekliyor!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in kısa süre önce yayımladığı Türkiye ekonomisine ilişkin yıllık analizden sonra Barclays de gelişmekte olan piyasalar araştırma raporunda, Merkez Bankası'nın döviz rezervlerindeki artışın sürmesini beklendiğini paylaştı.

Girdi maliyetlerindeki artış müteahhitleri ayaklandırdı! Fiyat farkı ödemesi yapılsın!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), girdi maliyetlerindeki artışa değinerek İnşaat sektörünü zor durumda bırakan maliyetlerin müteahhitleri zor durumda bıraktığını açıkladı.

Ekonomistler: KDV artışının etkisi 30 milyar TL!

Ekonomistler, bugün açıklanan Katma değer vergisi (KDV) artışının etkisinin 30 milyar TL civarında olduğunu belirttiler.

Yenilenebilir enerjinin payı artıyor! Güneş ve rüzgar elektrik üretiminde nükleeri geçti!

Enerji Enstitüsü’nün raporuna göre yenilenebilir enerjinin payı tüm dünyada güçlü biçimde artmaya devam ediyor. Solar kaynaklı enerji üretimi geçen yıl yüzde 25, rüzgar kaynaklı üretim yüzde 13 oranında artış gösterdi.

Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye 549 milyon dolarlık kaynak! Yenilenebilir enerji kullanımı artırılacak!

Dünya Bankası, kamu kesiminde yenilenebilir enerji kullanımının artırılması amacıyla Türkiye'ye 549 milyon dolar tutarında kaynak ayırdı. İşte ayrıntılar...

Kiracılara müjde! İşte kira artışının önüne geçecek yöntemler!

Fahiş kira artışının önüne geçmek için yasal düzenleme yolda. Kira zammına yüzde 25 sınırının süresinin uzatılması kesinleşirken, fahiş kira zammıyla haksız kazanç sağlayan kişilere 3 seneye kadar hapis cezası verilmesi planlanıyor. Peki kira artışlarının önüne geçmek için ne yapılması gerekiyor?

İkinci el araç fiyatları sıfırı geçti! Artışın sebebi bakın neymiş?

İkinci el araçlara talep son zamanlarda arttı ve bu nedenle fiyatlar resmen fırladı. İkinci el araç fiyatları, sıfır araç satan yetkili bayilerin yayımladığı liste fiyatlarını geçti. Sektör temsilcileri ise fiyatlardaki bu artışın sebebinin ihtiyaç dışında otomobil alan kişiler olduğunu söyledi.

Gayrimenkul uzmanları fiyat artışını yorumladı! Yasal düzenleme şart oldu!

Gayrimenkul uzmanları fiyat artışını yorumlayarak, yasal düzenlemenin şart olduğunu söylüyor. İşte detaylar…

Enerjideki artış Euro bölgesinde üretici fiyatlarını vurdu!

Euro Bölgesi’ne yönelik Üretici Fiyat Endeksi’nin (ÜFE), enerji fiyatlarındaki artışın etkisi nedeniyle kasım ayında yıllık bazda yüzde 27,1 artış gösterdiği ortaya çıktı.

Enerji maliyetlerindeki artışın nedenleri Haberi

Enerji maliyetlerindeki artışın nedenleri

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğuna dikkat çeken Türk Ytong Genel Müdür Yardımcısı Tolga Öztoprak, “Enerjide dışa bağımlı bir konumda olan ülkemizin yıllık 50 milyar dolara ulaşan enerji ithalatını azaltmak için enerjiyi verimli kullanmak ve tasarruf imkanlarını geliştirmek zorundayız” diye konuştu. 

TÜİK analizlerine bakıldığında 33 milyon kişi yaşadığı binadan yetersiz izolasyonunun sebebi ile ısınma sorunu yaşıyor. Yaklaşık 30 milyonun konutunun çatısı su sızdırıyor. Türk Ytong Genel Müdür Yardımcısı Tolga Öztoprak, Türkiye’de dairelerin sağlıksız koşullarına ve ısınma maliyetlerine vurgu yaparak ısı yalıtımında dikkat edilmesi için gereken noktaları paylaştı.

Türk Ytong'un dikkat çektiği noktalar şu şekilde;

Yalıtımla enerji tasarrufu 

Son on beş yılda inşa edilen yapılarda ısı yalıtımına yönelik önlemler artsa da mevcut yapı stokunun geneli çok da iyi görünmüyor. TÜİK tarafından yayınlanan Gelir ve...