26 / 04 / 2024

evlatlık çocuğun miras hakkı

evlatlık çocuğun miras hakkı

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kardeşlerim ile birlikte hiç evlenmeyen teyzemin üzerine evlatlık geçtik. Anne ve babamın mirasında hakkımız var mı? Teşekkür ederim.' sorusunu yanıtladı.

Evlatlık miras alır mı?

Miras Hukuku gereğince; Miras bırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyu oluyor. Çocuklar eşit olarak mirasçı olurlar. Peki, evlatlık miras alır mı? İşte evlatlık miras durumu..

Evlatlık alınan çocuğa miras düşer mi?

Mirasbırakanın yasal mirasçıları arasında altsoyu yani; ana ve babası; büyük ana ve büyü babası; evlilik dışı hısımları yer alıyor. Peki, evlatlık çocuğun miras hakkı var mıdır? İşte evlatlık alınan çocuğun miras hakkı...

Evlat edinilen çocuk mirasçı olur mu?

Miras hukukuna göre evlat edinilen çocuk da, diğer çocuklar gibi mirastan yararlanabiliyor mu? Evlat edinilen çocuk mirasçı olur mu? Merak ediyorsanız, yanıtı için haberimizi inceleyebilirsiniz...

O ilde öğrencilere kantin desteği başlıyor! Her ay 330 TL harçlık alacaklar!

Ekonomik krizin vurduğu bir  çok ailenin çocuklarına yönelik yapılacak belediye kantin desteğinden binlerce çocuğun yararlandırılması amaçlanıyor.  Çocuklarına beslenme koymakta sıkıntı yaşayan ailelere neden aldıracak çalışma kapsamında öğrenciler her ay 330 TL’lik kantin desteği alacak. Peki hangi

Mirasçılık belgesi nedir? Mirasçılık belgesi nereden alınır?

Mirasçılık belgesi, mirasçılara mahkeme  tarafından verilen ve mirasçı olduklarını kanıtı niteliğinde ki belgedir. Peki, mirasçılık belgesi nereden alınır?

Çocuğa miras kalan gayrimenkuller nasıl yönetilir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde çocuğa miras kalan malların nasıl yönetilmesi gerektiğini kaleme aldı. 

Üvey kardeşi olanlar dikkat! Miras paylaşımı nasıl yapılır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 76 yaşında ağabeyinin 2 çocuğu olduğunu bir de evlilik dışı bir çocuğu olduğunu belirten okuyucu, yetişkin çocuğun haklarını istediğini söyledi. Okuyucu, çocuk ve annesinin ağabeyinden evini satmasını isteyip isteyemeyeceğini sordu.

Üvey kardeşler hangi durumlarda mirasçı olabilir?

Posta yazarı Tamer Heper, '3 kardeşiz. Bir fabrikamız var. İkinci eşten olan çocuk, fabrikada ama hissesi henüz yok. Fakat babamın üvey anneme de şirkette hisse verme ihtimali bulunuyor. Üvey çocuğun şirketteki hakkı iki katına çıkıp, bizimkilerden daha fazla mı olacak?' sorusunu cevapladı.

Mirasta yeni dönem: Artık hisse senetleri miras kalıyor!

Global Menkul Değerler Genel Müdürü Gülşeyma Doğançay, pandemiyle birlikte küresel olarak hisse senedi piyasasına talebin arttığını belirterek eskiden ev ve arsa miras bırakılırken artık hisse senedi bırakanların sayısının yükseldiğini dile getirdi.

Üvey kardeşler mirasçı olabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Annemle babam, biz küçükken boşanmış. Annem de bir başkası ile evlendi ve ondan çocuğu oldu. Bu sıralarda ablam da vefat etti. Annem, ablamdan kalan mirası reddetti. Annemin ikinci kocasından olan çocuğu mirasçı çıktı. Bu mümkün mü?' sorusunu cevapladı.

Babasından miras kalanlar dikkat!

Posta yazarı Tamer Heper '4 kız ve 2 erkekli bir ailede sağlararası tasarrufta ve miras paylaşımında saklı pay ve normal hakedişler minimum ve maksimum ne? Baba bir çocuğunu sağken isterse mirastan men edebilir mi? Çocuğun buna karşı savunma defi var mı?' sorusunu yanıtladı.

Evlat edinilen çocuğun miras hakkı var mı?

Posta yazarı Tamer Heper 'Ablamla eniştem ağabeyimin çocuğunu evlat edindiler. Ancak bunu mahkeme kararı ile yapmadılar. Çocuğu doğduğunda kendileri doğurmuş gibi nüfuslarına geçirdiler. Şimdi ablam da eniştem de vefat etti. Geriye bir evleri kaldı. Bu ev şimdi kime miras kaldı?' sorusunu yanıtladı.

Evlatlık çocuğun miras hakkı var mıdır?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kardeşlerim ile birlikte hiç evlenmeyen teyzemin üzerine evlatlık geçtik. Anne ve babamın mirasında hakkımız var mı? Teşekkür ederim.' sorusunu yanıtladı.

Ölen kişinin mirası torununa kalabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Ölen babanın iki erkek iki kız çocuğu vardı. ' sorusunu yanıtladı. Veraset ilamı için başvuru yapıldı. Bir erkek bir kız çocuğu mirası reddetti. Veraset ilamında mirası reddeden oğlunun iki çocuğuna mirasta pay verildi. Bu doğru bir karar mı?'sorusunu yanıtladı...

Boğaziçi Üniversitesi'ne Avrupa Kültürel Miras Ödülü!

Boğaziçi Üniversitesi Tarsus-Gözlükule Kazıları Araştırma Merkezi, Avrupa Kültürel Miras Ödüllleri kapsamında "Koruma Dalı"nda ödüllendirildi.

Yunan vatandaşına miras hakkı!

AYM, Türk vatandaşlığını kaybeden ve ülkeler arasında karşılıklılık bulunmadığı nedeniyle mirasçı kabul edilmeyen kişiler için önemli bir karar verdi. Yunanistan vatandaşı Ioanis Maditinos’un mülkiyet hakkının ihlal edildiğine ve yeniden yargılama yapılmasına hükmetti.

evlatlık çocuğun miras hakkı Haberi

evlatlık çocuğun miras hakkı

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Kardeşlerim ile birlikte hiç evlenmeyen teyzemin üzerine evlatlık geçtik. Anne ve babamın mirasında hakkımız var mı? Teşekkür ederim.' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Kardeşlerim ile birlikte hiç evlenmeyen teyzemin üzerine evlatlık geçtik. Anne ve babamın mirasında hakkımız var mı? Teşekkür ederim. l M.A.

Bir kimse evlatlık olarak alındığında evlatlık, evlatlık alanın mirasçısı olur ama evlatlık alan, evlatlığın mirasçısı olamaz. Bu tamam, biliyorum okuyucumun sorusu bu değil, onun sorusu asıl ailesi ile yani biyolojik anne ve babasının mirasçısı olup olmayacağı.

Buna yanıt vereceğim ama evlatlık alanların mirasçılık durumu da çoğunlukla merak edilen bir husustur. Evlatlık ile evlat edinenin aralarında nasıl bir mirasçılık ilişkisi kurulacağı çoğunlukla yanlış değerlendirilmiştir. Bazılarına göre evlat, evlat...