29 / 03 / 2024

Faiz artışı kredili konut satışlarına etkisi

Faiz artışı kredili konut satışlarına etkisi

İç piyasaya dönük satışlarında düşüşler yaşayan inşaat sektörü, çareyi yabancıya satışlarda arıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, kredili konut satışları yüzde 33.6 düştü.

Merkez Bankası'ndan faiz artışı! Son dakika Merkez Bankası faizleri yüzde 50'ye çıkardı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını açıkladı. TCMB, mart ayında politika faizini sürpriz bir kararla 500 baz puan artırarak yüzde 50'ye çıkardı. 

Merkez Bankası Başkanı değişti, faiz artırımı gelebilir! Hem gayrimenkul hem otomobil piyasası olumsuz etkilenir!

Merkez Bankası Başkanının değişmesinin ekonomiye yansımaları merak ediliyor. Kripto fenomeni Murat Ali Calman, faiz artırımına gidilirse gayrimenkul ile otomobil sektörünün ve enflasyonun nasıl etkileneceğine ilişkin bir paylaşımda bulundu. İşte o paylaşım ve vatandaşlardan gelen yorumlar...

ABD’de faiz artırımı ihtimalinin düşmesi piyasalara bahar havası getirdi!

Aralık ayında ABD’de faiz artırımı ihtimalinin neredeyse sıfır olduğu ve gelecek yıl başka artış yapılmayacağı yönündeki fiyatlama piyasalardaki olumlu havaya destek verdi.

Fed Başkanı Powell’dan faiz artırımı mesajı! Fed yeniden faiz artıracak mı?

Fed Başkanı Powell’dan faiz artırımına ilişkin yine yeşil ışık geldi. Powell, büyümenin devamlı trendin üzerinde olduğuna veya iş gücü piyasasındaki sıkılığın azalmadığına ilişkin ek kanıtların para politikasının daha da sıkılaştırılmasını gerektirebileceğini söyledi.

Merkez Bankası faiz artışı: Kredi faizleri ikiye katlandı, ne olacak?

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 25'e yükseltmesi sonucunda, kredi faiz oranlarında büyük bir dalgalanma yaşandı. Özellikle seçim öncesinde yüzde 20 oranında olan taşıt kredi faizleri, yüzde 46'ya fırlayarak iki katından daha fazla artış gösterdi. 

Ekonomistlere göre Fed'in faiz artışları sona erdi!

Amerikan bankalarının başekonomistlerine göre Fed faiz artışında artık sona geldi ve gelecek sene faiz düşürmeye başlayacak. Ekonomistler ABD’de yıllıklandırılmış büyümenin önümüzdeki üç çeyrekte yüzde 1’in altında seyretmesini bekliyor.

Fed faiz kararı ne zaman açıklanacak? Fed faiz artırımına gidecek mi? Eylül ayı Fed faiz kararı ne olur?

ABD ekonomisindeki büyüme, işgücü piyasasındaki soğuma ve enflasyon baskılarındaki yavaşlamanın etkileriyle Temmuz ve Ağustos aylarında ılımlı bir seyir izlediği açıklandı. Peki Fed faiz artırımına gidecek mi? Eylül ayı Fed faiz kararı ne olur?

Merkez Bankası'nın faiz artırımları bankacılık sektörünün ticari kredi iştahını kabarttı!

Merkez Bankası'nın son üç aydaki faiz artırımları ticari kredi faizlerinin yükselmesini sağladı. Kredilerin yükselmesi ise bankacılık sektörünün ticari kredi iştahını kabarttı. 

Avrupa'da faiz artırım döngüsünün sonuna geliniyor!

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi Üyesi ve Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy, ECB'nin önümüzdeki toplantı için seçeneklerini açık tuttuğunu belirterek “Avrupa'da faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaşılıyor” dedi.

FED Başkanı Powell: Enflasyon hedefi için faiz artırmaya devam edeceğiz!

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, enflasyonun hâlâ çok yüksek olduğunu ve gerekirse ek faiz artışı yapacaklarını ve enflasyon hedefine ulaştıklarından emin oluncaya kadar faizi yüksek seviyelerde tutacaklarını açıkladı.

TCMB, Reuters anketine göre faiz artışını hızlandırabilir!

Türkiye Merkez Bankası, ekonomik istikrarı ve enflasyonu kontrol altına alma amacıyla faiz artışına hız kazandırabilir. Reuters tarafından gerçekleştirilen ankete göre, ekonomistler Merkez Bankası'nın politika faizini 250 puan artırarak yüzde 20'ye çıkaracağını tahmin ediyor. 

Avrupa Merkez Bankası faiz artırımlarında sona yaklaşmış olabilir!

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB), merakla beklenen temmuz ayı toplantısında politika faizini 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılırken, bunun Banka'nın son faiz artırımı olabileceği şeklindeki öngörüler de güç kazandı.

Faiz artışında yeni yöntem! Piyasa hamlesi

Merkez Bankası hükümetin tutumu nedeniyle faizi beklendiği kadar artıramayınca döviz fırladı. Kurdaki tırmanışın önüne geçilemeyince de kredi kartlarında gecikme ve nakit çekim faizi yükseltildi. Kritik adım ‘örtülü faiz artışı’ olarak yorumlandı. İşte piyasayı bekleyenler...

Faiz artışı kredili konut satışlarına etkisi Haberi

Faiz artışı kredili konut satışlarına etkisi


İç piyasaya dönük satışlarında düşüşler yaşayan inşaat sektörü, çareyi yabancıya satışlarda arıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, kredili konut satışları yüzde 33.6 düştü. Aynı dönemde, yabancılara satışlar yüzde 53 arttı. TÜİK'in Konut Satış İstatistikleri verilerine göre, yılın ilk beş aylık döneminde, "ipotekli satış" olarak sınıflandırılan kredili konut satışları, geçen yılın aynı dönemindeki 201 bin 622 adetten, 133 bin 777 adete geriledi. Bu yıl Mayıs ayında toplam 29 bin 760 kredili konut satıldı. Türkiye genelinde toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı yüzde 32.9 oldu. İpotekli satışlarda İstanbul 7 bin 52 adet ve yüzde 23.7 ile en yüksek paya İstanbul sahip oldu. Toplam konut satışları içerisinde ipotekli satış payının en yüksek olduğu il yüzde 42.5 ile Amasya oldu. 

YABANCIYA SATIŞTA...