28 / 03 / 2024

geçit hakkı ne demek

geçit hakkı ne demek

Bir irtifak hakkı türü olarak en çok rastlanılan geçit hakkı nedir, yanıtı ve detayları haberimizde...

Beylikdüzü D - 100 Alt Geçit Projesi imar planı askıda!

Beylikdüzü İlçesi, Beyzade Caddesi ve Esenyurt İlçesi, Adnan Kahveci Bulvarı D - 100 Alt Geçit Projesi'ne ilişkin 1/5000 ve 1/1000 ölçekli 17.12.2018 tasdik tarihli Nazım ve Uygulama İmar Planı tadilatı askıya çıkarıldı.

Balıkesir'de üst geçit için protokol imzalandı!

Balıkesir'de 14 Kasım'da açılacak 10Burada AVM önüne üst geçit yapılması için Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Zekai Kafaoğlu ile Esas Gayrimenkul CEO'su Kazım Köseoğlu arasında protokol imzalaması yapıldı. 

Ankara'ya tüp geçit projesi geliyor!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, bölgede hayata geçecek projeler hakkında açıklamalarda bulundu. Tuna, Etimesgut'ta tüp geçit projesi hayata geçireceklerini söyledi.

İmar yönetmeliğinde geçit hakkı!

Geçit nedir? İmar yönetmeliğinde geçit hakkı kimlere tanınıyor? İşte Yeni İmar Yönetmeliği kapsamında yer alan hükümler..

Sakarya Ada AVM üst geçit projesinin inşaatı başladı!

Sakarya Erenler'de yer alan ADA AVM önüne kazandırılacak Üst Geçit Projesi’nde çalışmalar başladı.

Büyükçekmece’de kaçak hafriyata geçit yok!

Büyükçekmece Belediyesi kaçak hafriyat dökümüne geçit vermiyor. Belediye bu kapsamda ilçe sınırları içerisine kaçak döküm yapan hafriyat araçları suçüstü yakaladı ve polise teslim etti.

İzmir Tüp Geçit Projesi'ne onay çıkmadı!

Hükümetin, İzmir Tüp Geçit Projesi'ne belediyelerden de onay çıkmadı. Meslek odalarının hazırladığı ve olumsuz görüşlerin yer aldığı raporun ardından; Karşıyaka, Balçova, Çiğli ve Narlıdere belediyeleri de Bakanlığa olumsuz görüş sundu.

Niğde'nin Çamardı köyüne alt geçit yapılması talebi mecliste!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'nin Merkez ilçesine bağlı bir köye alt geçit yapılması talebine ilişkin soru önergesi hazırladı..

Niğde Yarhisar Köyü'ne alt geçit yapılması talebi mecliste!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Merkez Yarhisar Köyü'ne alt geçit yapılması talebine ilişkin soru önergesi hazırladı..

Melikgazi Battalgazi Bulvarı'na üst geçit müjdesi!

Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, ilçe sınırları içerisinde yer alan Karacaoğlu Mahallesi’ne üst geçit yaptırıldığını söyledi.

Ankapark Üst Geçit Köprüsü tamamlanıyor!

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankapark Üst Geçit Köprüsü'nün yapımını hızla sürdürüyor. Üst geçit tamamlandığında, Ankapark’tan Anadolu Bulvarı-Eskişehir Yolu yönüne direkt geçiş sağlanacak.

İzmit Tren Garı üst geçit çalışmaları başladı!

İzmit Tren Garı’nda bir süre önce başlanan üst geçit çalışmaları kaynak yetersizliğinden dolayı durdurulmuştu. TCDD Genel Müdürlüğüne gelen tepkiler üzerine üst geçitte çalışmalar yeniden başlatıldı.

Şanlıurfa Haliliye'de kaçak yapılara geçit yok!

Şanlıurfa Haliliye Belediyesi, ilçe genelinde kaçak yapılaşmanın ve projeye aykırı ilerleyen yapıların önüne geçerek, kaçak yapılara geçit vermiyor.

geçit hakkı ne demek Haberi

geçit hakkı ne demek

Geçit hakkı nedir?

İrtifak hakkı, sahibine bu hakka konu olan gayrimenkulü kullanma, ondan faydalanma yetkisi veriyor. İrtifak Hakkı;  intifa hakkı/sükna hakkı, geçir hakkı, kaynak hakkı, elektrik-gaz-su yolu irtifakı, üst hakkı, diğer irtifaklar olmak üzere altı grupta inceleniyor.


Peki irtifak hakkının en çok rastlanan bir türü olan geçit hakkı nedir diye soruyorsanız, hemen yanıtlayalım.


Mürur hakkı olarak da bilinen geçit hakkı, bir başkasının arazisinden geçmek hakkına deniyor. Bu hak, irtifak hakkı olarak tapu siciline tescil olunuyor.


Bu hakkın arazi veya arsanın neresinden kullanılacağı (nereden geçileceği) bir haritaya (değişiklik beyannamesine) bağlanması gerekiyor. Dolayısıyla kadastro müdürlüğünde de teknik çalışma yapmayı gerektiriyor.


Geçit hakkı, bir şahıs veya taşınmaz lehine kurulabiliyor. Şahıs, gerçek kişi olabildiği gibi tüzel kişi de olabiliyor. 


Paylı mülkiyette bir paydaşın tek başına bu hakkı tesis etmesi...