19 / 04 / 2024

gelir vergisi kanunu madde 94

gelir vergisi kanunu madde 94

Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden gelir vergisi kesintisi (tevkifat) yapmak zorundadırlar. İşte kira gelir vergisi tevkifatı ile ilgili esaslar...

Tevkifat nedir?

Vergi ile ilgili bir terim olarak karşımıza çıkan tevkifat nedir? Tevkifat teriminin anlamı ve tevkifat işlemleri ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için haberimize giriş yapabilirsiniz...

Kira stopaj vergisi nedir?

İş yeri amaçlı olarak gayrimenkullerin kiralamalarında, brüt kira bedeli üzerinden stopaj vergi kesintisi uygulanıyor. Peki söz konusu kira stopaj vergisi nedir, nasıl hesaplanır? İşte yanıtı...

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun!

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun bugünkü 31700 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Kanun teklifi ile ücretlerin asgari ücrete kadar olan kısmının gelir vergisinden ve damga vergisinden istisna tutulması amaçlanıyor.

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

TBMM'ye sunulan Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile asgari ücretli çalışanların bazı vergilerden muaf tutulması amaçlanıyor.

Kira gelir vergisi ödeme tarihleri 2021!

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 2021 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 9.11 olarak açıklandı. Buna göre, 2021 gelirleri için istisna tutarı 7 bin lira oldu. Peki kira gelir vergisi ödeme tarihleri 2021 ne zaman? İşte tüm merak edilenler...

Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda Değişiklik!

Gelir Vergisi Kanunu ile Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu.

Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun!

Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Gelir ve Kurumlar vergisi kanunu birleşecek!

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Gelir ve Kurumlar vergisi kanunu birleştirmeyi düşündüklerini açıkladı. Ağbal, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ekonominin bir miktar sekteye uğradığını söyledi.

Kira gelir vergisi 2. taksit ödeme tarihi 2017!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince ödenen kira gelir vergisi için ödeme dönemi devam ediyor. Peki, kira gelir vergisi 2. taksit son ödeme tarihi 2017 ne zaman?

5 soruda 2017 kira gelir vergisi!

Gayrimenkulünü kiraya vererek gelir elde eden kimseler, Gelir Vergisi Kanunu gereğince gelir vergisi mükellefi oluyor. Peki, bu vergiyi kimler ne kadar olarak ödeyecek? İşte 5 soruda 2017 kira gelir vergisi..

Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği Seri No: 69!

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan 69 Seri Nolu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.

Kira gelir vergisi 2. taksit ödemeleri için son 3 gün!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince ev ve işyeri gibi taşınmaz malını kiraya vererek gelir elde eden mal sahipleri, vergi mükellefi oluyor. 2016 yılı kira gelir vergisi 2. taksit ödemeleri için son 3 gün kaldı..

5 soruda Yeni Gelir Vergisi Kanunu!

TBMM’de görüşmeleri devam eden Gelir Vergisi Kanunu Taslağında gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren 2 vergide değişiklik yapılması öngörülüyor. İşte 5 soruda Yeni Gelir Vergisi Kanunu..

Gayrimenkul satışında gelir vergisi nasıl olacak?

Değer artış kazancı vergisinin de yer aldığı Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı için çalışmalar devam ediyor. Peki, yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısı ile neler değişecek? Gayrimenkul satışında gelir vergisi nasıl olacak?

gelir vergisi kanunu madde 94 Haberi

gelir vergisi kanunu madde 94

Kira gelir vergisi tevkifatı!

Gayrimenkul sermaye iradına konu olan mal ve hakları kiralayan Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden gelir vergisi kesintisi (tevkifat) yapmak zorundadırlar.


Kiracı olan bu kişi ve kuruluşlar, yaptıkları kira ödemelerinin brüt tutarı üzerinden % 20 oranında gelir vergisi kesintisi yapmak zorundadırlar.Bu vergi kesintisi, gelecek aylara veya yıllara ait olmak üzere peşin ödenen kira bedeli üzerinden de yapılacaktır. Örneğin; 3 aylık veya 1 yıllık işyeri kirası peşin tahsil edildiğinde, bu durumda peşin tahsil edilen kiranın tamamı vergi kesintisine tabi tutulacaktır.


Kiracı, basit usulde vergilemeye tabi bir mükellef ise, vergi kesintisi yapma yükümlülüğü bulunmadığından, kira ödemesi üzerinden vergi kesintisi yapmayacaktır.


Kiraya verilen gayrimenkulün hem konut hem de işyeri olarak kullanılması halinde ise; kiralanan...