19 / 04 / 2024

iskan alırken borç

iskan alırken borç

İskan alırken müteahhidin SGK borcu varsa konut satın alan vatandaş, tek kuruş ödemeden yapı kullanma izin belgesi alabiliyor. Belediyeler vatandaştan müteahhidin vergi ve SGK borcunu ödemesini isteyemiyor...

Daire alırken iskan masrafını kim öder?

İskan masrafına dair pek çok kişi aynı soruyu sormaktadır. Bir mülk alırken iskan masrafını kim öder? İşte merak edilen o detaylar!

Daire alırken iskan masrafını kim öder?

İnşaatı bitmemiş bir yapıdan konut satın alanların karşısına iskan masrafı gibi masraf da çıkabiliyor. Peki, daire alırken iskan masrafını kim öder?

Konut alırken faizsiz sistemle 300 bin TL cepte kalıyor! 

Konut alırken, bankalara başvuran vatandaşlar yüksek faizler sebebiyle uzun süre borçlu hale geliyor. Mevcut durumda bankalar, 300 bin TL kredi, aylık 3 bin 500 TL ödeme için tüketiciden 645 bin TL ödeme istiyor, faizsiz sistemde ise rakam 340 bin TL oluyor...

Konut alırken dikkat edilmesi gereken 5 püf nokta!

Çukurova Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Son, konut seçerken dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı. İşte Konut alırken dikkat edilmesi gereken 5 püf nokta...

Temelden ev alırken dikkat!

Milliyet Gazetesi Köşe Yazarı Erol Ulusoy köşesinde yayınladığı yazısında temelden ev alırken dikkat edilmesi gerekenleri konu aldı. İşte o yazı..

Konut satın alırken hazır beton kalitesi sorgulanmalı!

Bursa Beton Genel Müdürü Fatih Vardar, konut alırken beton kalitesinin sorgulanması gerekliliğine yeniden vurgu yaptı. Vardar, inşaatlarda kaliteli dekorasyon malzemelerinin kullanımında gösterilen hassasiyetin hazır beton kalitesinde de gösterilmesi gerektiğini söyledi.

İpotekli ev alırken dikkat edilmesi gereken 5 detay!

Ev satın alırken her şeyi tartıp, biçmeliyiz. İpotekli ev almak doğru mu? İpotekli ev alırken nelere dikkat edilmeli? İşte bu soruların cevabı haberimizde yer alıyor....

Ev alırken dikkat edilmesi gereken 9 püf nokta!

Hürriyet Ekonomi yazarı Sefer Levent bugünkü yazısında kampanyaların revaçta olduğu konut sektöründe sıkça sorulan ''Hangi evi almalıyım'' sorunu değerlendirdi. İşte, Ev alırken dikkat edilmesi gereken 9 püf nokta.

Daire alırken zemin etüdüne dikkat edin!

Benevre Beytepe Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Türkoğlu, "Bir ev satın alırken, binanın kat mülkiyeti ve iskanının olup olmadığına, binanın projeye uygun inşa edilip edilmediğine dikkat edin' uyarısında bulundu. "

Konut alırken tapuda ve ödemede nelere dikkat etmeli?

İster oturum amaçlı olsun ister yatırım amaçlı olsun konut satın alırken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunuyor. Peki, konut alırken tapuda ve ödemede nelere dikkat etmeli?

Senetle ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Konut kredisi faizlerinin yüksek olması sebebiyle ev sahibi olmak isteyenler artık senetle ödeme seçeneğini tercih ediyor. Peki senetle ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Senetle ev alırken dolandırılmayın!

ATSO Meclis Üyesi Emlak Komisyonu Başkanı Halil Ersoy, senetle konut alacaklara uyarılarda bulunarak, "Senetle ev alırken dolandırılmayın" dedi.

Emlak alırken dikkat edilecek hususlar!

Hedef Halk Gazetesi'nin köşe yazarı Mimar-Ekonomist Remzi Kozal bugün köşesinde emlak alırken dikkat edilmesi gerekenleri yazdı. İşte Kozal'ın yazısı..

iskan alırken borç Haberi

iskan alırken borç


İmar mevzuatında 17 Aralık 2009 tarihinde yapılan değişiklikle müteahhitten konut satın alan vatandaş, iskan alırken müteahhidin SGK borcu varsa, hatta vergi ve sigorta primi borcu bile olsa dahi, tek kuruş ödemeden yapı kullanma izin belgesini (iskan) alabiliyor. İnşaatın tamamlanma tarihi ister 17 Aralık 2009 öncesinde isterse sonrasında olsun, belediyeler vatandaştan müteahhidin vergi ve SGK borcunu ödemesini isteyemeyecek.


Yapılan düzenleme ile birlikte, inşaat ve emlak piyasasında yaşanan çok önemli bir sorun çözülmüş oldu. 

Zira önceki uygulamada, müteahhidin vergi ve SGK borcundan haberi olmayan vatandaş, aldığı dairenin iskânı için müracaat ettiğinde karşısına on binlerce TL’lik borçlar çıkıyordu. Müteahhit ise çoktan kayıplara karıştığından (kötü niyetli müteahhitler için söylüyoruz) vatandaş ya borcu ödemek ya da yıllarca iskânsız oturmak zorunda kalıyordu. İskânsız olduğu için elektrik, su,...