20 / 04 / 2024

İskan alırken müteahhidin SGK borcu varsa!

İskan alırken müteahhidin SGK borcu varsa!

İskan alırken müteahhidin SGK borcu varsa konut satın alan vatandaş, tek kuruş ödemeden yapı kullanma izin belgesi alabiliyor. Belediyeler vatandaştan müteahhidin vergi ve SGK borcunu ödemesini isteyemiyor...




İmar mevzuatında 17 Aralık 2009 tarihinde yapılan değişiklikle müteahhitten konut satın alan vatandaş, iskan alırken müteahhidin SGK borcu varsa, hatta vergi ve sigorta primi borcu bile olsa dahi, tek kuruş ödemeden yapı kullanma izin belgesini (iskan) alabiliyor. İnşaatın tamamlanma tarihi ister 17 Aralık 2009 öncesinde isterse sonrasında olsun, belediyeler vatandaştan müteahhidin vergi ve SGK borcunu ödemesini isteyemeyecek.


Yapılan düzenleme ile birlikte, inşaat ve emlak piyasasında yaşanan çok önemli bir sorun çözülmüş oldu. 

Zira önceki uygulamada, müteahhidin vergi ve SGK borcundan haberi olmayan vatandaş, aldığı dairenin iskânı için müracaat ettiğinde karşısına on binlerce TL’lik borçlar çıkıyordu. Müteahhit ise çoktan kayıplara karıştığından (kötü niyetli müteahhitler için söylüyoruz) vatandaş ya borcu ödemek ya da yıllarca iskânsız oturmak zorunda kalıyordu. İskânsız olduğu için elektrik, su, gaz aboneliklerini yaptıramayan ev sahibi, dairesini satmak istediğinde de bu borçlar bir dezavantaj olarak karşısına çıkıyordu. Düzenleme sayesinde bu problemler ortadan kalkmış oldu.



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com





Geri Dön