26 / 04 / 2024

İskan alırken müteahhidin SGK borcu varsa

İskan alırken müteahhidin SGK borcu varsa

İskan alırken müteahhidin SGK borcu varsa konut satın alan vatandaş, tek kuruş ödemeden yapı kullanma izin belgesi alabiliyor. Belediyeler vatandaştan müteahhidin vergi ve SGK borcunu ödemesini isteyemiyor...

Türklerin ülkesi dışında yaptığı emlak yatırımı yüzde 163 arttı! Yurt dışından konut alırken dikkat!

Merkez Bankası’nın verilerine göre Türklerin yurt dışında yaptığı gayrimenkul yatırımları 2023'te 163,7'lik artışla 2 milyar 86 milyon dolara yükseldi.  ABD'ye gayrimenkul yatırımı yüzde 115 artarken uzmanlar yurt dışından konut alırken dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.

Ev alırken dikkat edilmesi gerekenler 4 maddede tüm detaylarıyla!

Yeni bir konut sahibi olmak her bireyin hayalleri arasında yer alıyor. Peki konut alırken nelere dikkat edilmeli 2024?

Tarihi eser mülk alırken nelere dikkat edilmelidir?

Tarihi eser, değeri fazla eşya olarak kabul edildiği için bir mülk sayılır. Tarihi eserlerin maddi değeri fazla olmasına rağmen, bu mülke de talep fazladır. Ancak tarihi eser mülk alırken bazı unsurlara dikkat etmek gerekiyor. Peki bu mülkü satın alırken dikkat edilmesi gerekenler nedir?

Arsa alırken tapuya gitmek şart mıdır? Arsa tapu alım işlemleri nasıl olur?

Yatırım fırsatları arasında değerlendirilen arsa alımı müşteriler için bazı önemli hususlara dikkat etmeyi gerektirir. Güvenli bir arsa bulmak, zaman alıcı ve meşakkatli bir süreç olabilir. Peki bu arsa alırken tapuya gitmek şart mı ve arsa tapu alım işlemi ve sözleşmesi nasıl olur?

Ev satın alırken tapuda bunlara dikkat ediyor musunuz? İşte tapuda dikkat edilmesi gereken detaylar!

Ev satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de tapuyu incelemektir. Tapu özellikleri evden eve değiştiği için her bir ayrıntıyı incelemek gerekiyor. İskanının olup olmaması ve tapu türü bu noktada öne çıkıyor. İşte ev sahiplerinin tapuda dikkat etmesi gereken önemli noktalar…

Altın alırken bunu yapanlar köşeyi jet hızıyla dönüyor! Altın alacaklar köşeyi dönmek için gelin

Altın alımı yapmak isteyen vatandaşlar altın alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini merak ediyor. Altın alımında çok dikkat edilmesi gereken bir detayı sizler için hazırladık.

Tapu alırken notere gidilir mi?

Tapu devri herhangi bir mülk için yapılabilir. Bu işlemler tapu ve kadastro genel müdürlükleri vasıtası ile gerçekleşir. Peki Tapu alırken notere gidilir mi? İşte detaylar!

Daire alırken iskan masrafını kim öder?

İskan masrafına dair pek çok kişi aynı soruyu sormaktadır. Bir mülk alırken iskan masrafını kim öder? İşte merak edilen o detaylar!

Devre mülk nedir? Devre mülk alırken neye dikkat edilmelidir? İşte detaylar!

Devre mülk nedir? Devre mülk alırken neye dikkat edilmelidir? soruları devre mülk alacak kişiler tarafından sorulmaktadır. İşte detaylar!

Ev alırken tapu masrafları ne kadar tutuyor? Tapu masrafı 2022 hesaplaması!

Konut, arsa, arazi ve iş yeri alımları esnasında tapuda yapılan işlemler için bir takım ödemelerin yapılması gerekiyor. Peki, ev alırken tapu masrafları ne kadar tutuyor? İşte, tapu masrafı 2022 hesaplaması...

Ev alırken tapu masrafı 2022 ne kadar?

Tapu masrafları, gayrimenkul alım satım işleminde bulunacak kimseler tarafından merak ediliyor. Tapu alım satım işi olanlar, devir için belirli oranda masraf ödüyorlar. Peki, ev alırken tapu masrafı 2022 ne kadar? İşte tüm merak edilenler...

Metaverse'ten arsa alırken nelere dikkat edilmeli? Yatırımcılar dikkat!

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay son zamanlarda sık sık gündeme gelen metaverse ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Peki Metaverse'ten arsa alırken nelere dikkat edilmeli?

Emlakçıdan ev alırken komisyonu kim öder? Alıcı mı, satıcı mı?

Ev satın alınırken bir emlakçı ile çalışılması halinde alınan hizmet karşılığında komisyon ödenmesi gerekiyor. Peki, emlakçıdan ev alırken komisyonu kim öder? Alıcı mı, satıcı mı?

İskan alırken müteahhidin SGK borcu varsa Haberi

İskan alırken müteahhidin SGK borcu varsa


İmar mevzuatında 17 Aralık 2009 tarihinde yapılan değişiklikle müteahhitten konut satın alan vatandaş, iskan alırken müteahhidin SGK borcu varsa, hatta vergi ve sigorta primi borcu bile olsa dahi, tek kuruş ödemeden yapı kullanma izin belgesini (iskan) alabiliyor. İnşaatın tamamlanma tarihi ister 17 Aralık 2009 öncesinde isterse sonrasında olsun, belediyeler vatandaştan müteahhidin vergi ve SGK borcunu ödemesini isteyemeyecek.


Yapılan düzenleme ile birlikte, inşaat ve emlak piyasasında yaşanan çok önemli bir sorun çözülmüş oldu. 

Zira önceki uygulamada, müteahhidin vergi ve SGK borcundan haberi olmayan vatandaş, aldığı dairenin iskânı için müracaat ettiğinde karşısına on binlerce TL’lik borçlar çıkıyordu. Müteahhit ise çoktan kayıplara karıştığından (kötü niyetli müteahhitler için söylüyoruz) vatandaş ya borcu ödemek ya da yıllarca iskânsız oturmak zorunda kalıyordu. İskânsız olduğu için elektrik, su,...