19 / 04 / 2024

istanbulun fethinden sonra camiye çevrilmiş 13 kilise

istanbulun fethinden sonra camiye çevrilmiş 13 kilise

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış İstanbul dini yapılarıyla da dikkat çekiyor. Bizans Dönemi'nde kilise olan birçok yapı, şehir Türklerin eline geçtikten sonra zaman içinde camiye çevrilmiş.

Lala Hayrettin Camisi açılıyor!

Sinagog, kilise ve İstanbul'un fethinden sonra cami olarak hizmet veren ve 1600 yıllık olduğu belirtilen Lala Hayrettin Camisi açılıyor...

Eyüpsultan 67 projeyle tarihi kimliğine kavuşuyor!

İstanbul'un fethinden sonra sur dışında kurulan ilk yerleşim yeri olma özelliği taşıyan Eyüpsultan, 98 hektarlık alanda hayata geçirilen 67 projeyle ihya ediliyor.

Vakıf eserleri Suriçi İstanbul mahallelerinin oluşumunda etkili!

'Suriçi İstanbul mahallelerinin oluşumunda vakıf eserlerinin rolü' başlıklı konferansında Yrd. Doç. Dr. Köse İstanbul'un fethinden sonra şehrin vakıf eserleriyle yeniden imar edildiğini ifade etti. 

İşte İstanbul'un fethinden sonra camiye çevrilmiş 13 kilise!

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış İstanbul dini yapılarıyla da dikkat çekiyor. Bizans Dönemi'nde kilise olan birçok yapı, şehir Türklerin eline geçtikten sonra zaman içinde camiye çevrilmiş.

Fatih Bodrum Mesih Paşa Camisi yapılaşma nedeniyle zarar görüyor!

Fatih Sultan Mehmet döneminde İstanbul'un fethinden sonra Ortodoks kilisesinden camiye çevrilen Fatih'teki 1093 yıllık Bodrum Mesih Paşa Camisi binası etrafındaki yapılaşma nedeniyle zarar görüyor.

İstanbul Sur-u Sultani restore edilecek!

Kültür Bakanlığı’ndan İstanbul Surları için mega proje! Roma İmparatorluğu döneminden kalan 22 km’lik surlar restore edilecek. Çalışmalara Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra inşa ettirdiği “Sur-u Sultani”den başlanacak.

Akdeniz Medreseleri'nin restorasyonu bu yıl tamamlanıyor!

Akdeniz Medreseleri'nin restorasyonu bu yıl tamamlanıyor. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethinden sonra yapılmasını istediği, 1463-1470 arasında inşa edilen Akdeniz Medreseleri'nin restorasyonunun bu yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.

Bey Sarayı yeniden yapılacak!

Osmanlı'nın ilk sarayı olan Bursa'daki Bey Sarayı, yeniden yapılacak. Şehrin fethinden sonra Tekfur Sarayı'nın üstüne yapılan sarayın sadece bir duvarı günümüze kadar ulaşabildi. Sarayın çizimlerinde gezginlerin notları ve gravürlerden yararlanıldı.

1926 yılında yıkılan mescid yeniden yapıldı!

Diyarbakır' ın fethinden sonra atanan ilk Müslüman vali Sultan Sa' sa adına yaptırılan ancak 1926' da yol genişletme çalışmaları sırasında yıktırılan mescidin yerine yenisi yapıldı...

Çanakkale Çimenlik Kalesi restore ediliyor!

Kilitbahir Kalesi'nin tam karşısında olan Çanakkale Boğazı'nın en dar yerine İstanbul'un fethinden sonra 1462 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Çimenlik Kalesi, uzun yıllar sonra yapılan restorasyon çalışmasıyla tekrar ayağa kalkacak...

Tekirdağ'ın Barbaros Beldesi'nde arkeolojik kazı çalışması yapılıyor!

Şehir İstanbul'un fethinden sonra tamamen Osmanlı hâkimiyetine girdi. Tekirdağ Müze Müdürlüğü tarafından bazı dönemlerde bu bölgede yapılan kazı çalışmaları sırasında çıkarılan eserler Tekirdağ Müzesi'nde sergileniyor...

Asia Rezidans Kartal'da 264 bin TL'ye! 5 yıl sonra ödemeye başla

Kasım 2013'te teslimlerin gerçekleşeceği Asia Rezidans Kartal'da şimdi ev alıp, 5 yıl sonra ödeme imkanı sunuluyor

Ali Ağaoğlu'ndan sonra Kadir Has Vakfı da Yeniköy'de!

Ağaoğlu'ndan sonra Yeniköy'e bir yatırım daha geliyor. Kadir Has Vakfı Yeniköy'ün simge binalarından birini eğitimde yeni girdiği ilköğretim alanında kullanmak için uzun süreliğine kiraladı

istanbulun fethinden sonra camiye çevrilmiş 13 kilise Haberi

istanbulun fethinden sonra camiye çevrilmiş 13 kilise

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış İstanbul dini yapılarıyla da dikkat çekiyor. İstanbul medeniyetlerin kaynaştığı yer olarak nitelendirilse de egemen olan kültürün bir başka kültürü ister istemez asimile etmesi kaçınılmaz son. İşte tam da bu sebepten Bizans Dönemi'nde kilise olan birçok yapı, şehir Türklerin eline geçtikten sonra zaman içinde camiye çevrilmiş.


1)Ayasofya Müzesi 

Daha önce yapılan 2 Ayasofya'nın çeşitli sebeplerle tahrip olup yıkılmasından sonra imparator I. Jüstinyen tarafından 6. yüzyılda inşa ettirilen bu 3. yapı günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Fatih'in İstanbul'u fethinden hemen sonra camiye çevrilen bu yapı 1 Şubat 1935'te müze olmuştur.



2-)Eski İmaret Camii

Pantepoptes Manastır Kilisesi adıyla Komnenos Hanedanı'nın kurucusu Aleksios Komnena tarafından 1081-1087 yılları arasında inşa ettirilen bu yapı İstanbul'un Zeyrek semtinde bulunmaktadır. Fatih Sultan Mehmet döneminde...