16 / 04 / 2024

izale-i şuyu anlamı nedir

izale-i şuyu anlamı nedir

Hakkınızda izale-i şuyu davası açıldı ve siz izale-i şuyu kelimesinin anlamını dolayısıyla size niçin dava açıldığını bilmiyorsanız izale-i şuyu ne demektir, ayrıntıları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Yeni kentsel dönüşüm yasasıyla devlet konutlara ortak olabilecek mi? ŞPO'dan son dakika açıklaması!

Şehir Plancıları Odası, Afet Yasası değişikliklerinin ne anlama geldiği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Peki yeni kentsel dönüşüm yasasıyla devlet konutlara ortak olabilecek mi? Afet Yasası’ndaki değişikliklerin anlamı ne? İşte o soruların yanıtları...

İzale-i şuyu nedir?

İzalei-i şuyu önemli bir hukuk terimidir ve bir davayı ifade eder. Ortaklığın giderilmesi davası olarak da adlandırılan bu dava kişisel mülkiyete geçilmesini sağlar. Peki izale-i şuyu davası nedir, hangi durumlarda açılı ve nasıl sonuçlanır? İşte izale-i şuyu ile ilgili bilgiler...

DASK ve TOBBUYUM'dan afetlerden kaynaklı kayıp uyuşmazlıkları için işbirliği olanağı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), afetlerden ötürü kayıplara uğrayan vatandaşların uyuşmazlıklarının en kısa zamanda ve etkili bir şekilde çözülmesi için işbirliğine gidiyor.

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) nedir?

Veraset ilamı, bir kişinin vefat ettiğinde geride bıraktığı malvarlığı değerlerini belirlemek ve bu varlıklar üzerinde yasal hak sahibi olan mirasçıların bu haklarını ispat etmelerini sağlayan resmi bir belgedir. Özellikle tenkis davaları ve izale-i şüyu davaları gibi hukuki süreçlerde kullanılır.

İzale-i şüyu ne demek? Ortaklığın giderilmesi için ne yapılmalı?

İzaile-i şüyu, Türkçe karşılığı ortaklığın giderilmesi olarak ifade edilir. Taşınır veya taşınmaz mallarda ortaklığın sona erdirilmesi izale-i şüyu davası ile hukuken gerçekleşir. Kişisel mülkiyete geçişin sağlanmasına yarayan bu davanın resmen bazı kuralları vardır. 

Trampa Nedir? Trampa Harcı Ne Kadar?

Trampa, emlak sektöründe kullanılan bir kavram olup gayrimenkul sahiplerini yakından ilgilendirmektedir. Değişim anlamına gelen trampanın neyi ifade ettiği merak edilmektedir. Önemli bir kavram olduğu için bu sektörle ilgilenen kişilerin bilmesi faydalıdır. Peki trampa nedir ve harcı ne kadardır?

Dolar 19 gün içinde tam anlamıyla bu kadar olacak! Doları olanlara kırmızı kodla uyarı geldi! Hemen bakın

9 Şubat Perşembe dolar/TL kurunda son dakika gelişmeler yakından takip ediliyor. Vatandaşlar doların ne kadar olacağının araştırıyor. Dolar 19 gün içinde tam anlamıyla bu kadar olacak! Doları olanlara kırmızı kodla uyarı geldi! Hemen bakın!

İzale- i şüyu davasında açık artırmaya kimler katılabilir? İzale i şüyu davasında ihaleye kimler girebilir?

İzalei şuyu, emlak literatüründe kullanılan bir terimdir. Peki “İzale- i şüyu davasında açık artırmaya kimler katılabilir?” İşte detaylar!

Dolar bu ay içinde tam anlamıyla bu kadar olacak! Görenlerin gözleri yuvalarından fırlayacak! Planınızı yapın!

Son dakika dolar/TL kurundaki gelişmeler yatırımcılar ve dolar almak isteyenler tarafından yakından takip edilirken, doların bu ay içinde tam anlamıyla ne kadar olacağı belli oldu. Görenlerin gözleri yuvlarından fırlayacak! Planınızı yapın!

Dolar yarın tam anlamıyla bu kadar olacak! Elinde dolar olanlar için rakam belli oldu! Herkes hazır olsun!

Fed faiz kararı sonrası değer kaybeden dolar kuru gelişmiş ülke para birimleri karşısında değer kaybetmeye de devam ediyor. Doların ne kadar olacağını merak edenler için Dolar yarın tam anlamıyla bu kadar olacak! Elinde dolar olanlar için rakam belli oldu! Herkes hazır olsun!

Dolarda kimsenin bilmediği sır perdesi aralandı! Dolar tam anlamıyla bu kadar olacak! Selçuk Geçer son noktayı koydu!

Ünlü ekonomist Selçuk Geçer, dolarda kimsenin bilmediği sır perdesini aralayarak doların tam anlamıyla ne kadar olacağını açıkladı. İşte Selçuk Geçer son noktayı koydu!

Twitter Türkiye'de de altın tik dönemi başladı! Mavi, gri ve sarı tikleri kim alıyor? İşte yeni rozetlerin anlamı!

Elon Musk'ın satın alınmasının ardından Twitter'da "Altın Tik" dönemi başladı ve yapılan değişikliklerle gündeme geldi. Mavi, gri ve sarı tikleri kim alıyor? İşte yeni rozetlerin anlamı...

İzale-i Şuyu dava dilekçesi örneği 2022!

Ortaklığın giderilmesi davası, diğer bir ifadeyle izale-i şuyu davası hem taşınır hem de taşınmaz mallar adına açılan bir dava türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, İzale-i Şuyu dava dilekçesi nasıl yazılır? İşte İzale-i Şuyu dava dilekçesi örneği 2022...

izale-i şuyu anlamı nedir Haberi

izale-i şuyu anlamı nedir

İzale-i şuyu ne demektir?

İzale-i şuyu, kelime anlamı olarak ortaklığın giderilmesi anlamına geliyor. Bir hukuk terimi olarak izale-i şuyu ne demektir sorusunun yanıtı ise; ilgili gayrimenkulün ortak mülkiyet sahiplerince mallarının taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları doğrultusunda paylaştırılmasıdır.


Söz konusu gayrimenkulün paylaştırılamaması durumunda ise; ilgili gayrimenkul açık arttırma ile satışa çıkartılır. Satış sonrasında elde edilen gelir, hisse sahiplerine, hisseleri oranında dağıtılır. Böylece izale-i şuyu gerçekleşmiş olur.


Taksimin mümkün olmadığı durumlarda satışın söz konusu olabileceği Medeni Kanunu'nun 699. maddesinde belirtilmiştir; 


Madde 699: Paylaşma, malın aynen bölüşülmesi veya pazarlık ya da artırmayla satılarak bedelinin bölüşülmesi biçiminde gerçekleştirilir.

Paylaşma biçiminde uyuşma sağlanamazsa, paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi halinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme...