26 / 04 / 2024

kanuni şufa nedir

kanuni şufa nedir

Akdi şufa hakkı, taşınmaz malın üçüncü kişiye satılması durumunda şufa hakkı sahibine, tek taraflı irade beyanıyla ve aynı satış koşulları ile taşınmaz malı öncelikle satın alma hakkının yazılı bir sözleşmeyle verilmesi şeklinde oluyor....

Kanuni şufa nedir?

Hisseli gayrimenkullerde söz konusu olan ön alım hakkı olarak da bilinen kanuni şufa hakkı nedir, detayları...

Şufa hakkı nedir? Şufa hakkı nasıl engellenir?

Şufa hakkı, Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenen haklardan biridir. Mal alım satışında mal sahibine hak tanıdığı için önemli bir kavramdır. Peki şufa hakkı nedir, hangi durumlarda geçerlidir veya geçerli değildir, şufa hakkı nasıl engellenir? Şufa hakkı ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Zilyetlik nedir? Zilyetlik türleri nelerdir?

Mülk sahiplerini ilgilendiren zilyetlik, kanuni bir hakla sağlanan bir kavramdır. Taşınır veya taşınmaz varlıklara sahip olan kişiler zilyet hakkına sahip olabilir. Peki zilyetlik nedir, zilyetlik türleri nelerdir ve zilyetlik hakkı nedir? İşte zilyetlik ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Şufa Hakkı nedir, nasıl kullanılır? Şufa Hakkı davası nasıl açılır?

Şufa Hakkı başka bir ifade ile önamlım hakkı, bir taşınmaza ilişkin belirli bir kişiye öncelikli satın alma hakkı tanıyan bir hak olarak biliniyor. Peki, Şufa Hakkı nedir, nasıl kullanılır? Şufa Hakkı davası nasıl açılır? İşte tüm detaylar...

Mirasın hükmen reddi davası nedir?

Reddi miras murisin ölümünden sonra kalan mirasın tamamının kanuni mirasçılar veya atanmış mirasçılar tarafından reddi anlamına geliyor. Peki, Mirasın hükmen reddi davası nedir? İşte tüm detaylar...

Mirasın hükmen reddi nedir, nasıl yapılır? Mirasın hükmen reddi şartları nelerdir?

Reddi miras; bir kimsenin ölümünden sonra kalan mirasın tamamının kanuni mirasçılar ya da atanmış mirasçılar tarafından reddini ifade ediyor. Peki, Mirasın hükmen reddi nedir, nasıl yapılır? Mirasın hükmen reddi şartları nelerdir? İşte tüm merak edilenler..

7 maddede şufa hakkı!

Şufa hakkı nasıl kullanılır? Görevli ve yetkili mahkeme neresidir? Şufa davasında hak düşürücü süre nedir? Sözleşmeden doğan şufa hakkı nedir? Şufa hakkından feragat etmek veya vazgeçmek mümkün mü? Şufa hakkı nedir? Şufa hakkını kullanma şartları nelerdir?

Kanuni kira zammı oranı nedir?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ile yapılan sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Peki, kanuni kira zammı oranı nedir? Kanuni kira zammı nasıl yapılır?

Şufa davasında hak düşürücü süre!

Şufa hakkı, paylı mülkiyete konu olan bir taşınmazda bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde doğuyor. Peki, şufa davasında hak düşürücü süre nedir? Dava ne zaman açılmalı?

Şufa hakkı süresi nedir?

Taşınmaz mal satışlarında, eğer mal paylı ise diğer paydaşların şufa hakkı söz konusu oluyor. Şufa hakkı, paylı taşınmazın 3. kişilere karşı öncelikle satın alma hakkı olarak ifade ediliyor. Peki, şufa hakkı süresi nedir?

Saklı pay oranları nedir?

Miras Kanunu'na göre miras bırakan kişi mallarını istediği gibi tasarruf edemiyor. Kanuni mirasçıların korunan hakkına saklı pay deniyor. Peki, saklı pay oranları nedir?

Mirasta mahfuz hak nedir?

Ölen kişinin kanuni mirasçılarının miras üzerinde mahfuz hak olarak adlandırılan hakları bulunuyor. Peki, mirasta mahfuz hak nedir?

Kanuni ipotek nasıl tesis edilir?

Kanuni ipotek, tescile tâbi olmayan kanunî ipotek ve tescile tâbi kanunî ipotekler olmak üzere ikiye ayrılıyor. Peki, kanuni ipotek nedir? Kanuni ipotek nasıl tesis edilir? İşte tescile tabi olan ve olmayan kanuni ipotek hakları..

Sözleşmeden doğan önalım hakkı nedir?

Öncelikle satın alma hakkı olan önalım hakkı Medeni Kanun kapsamında düzenleniyor. Önalım hakkı; kanuni önalım hakkı ve sözleşmeden doğan önalım hakkı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Peki, sözleşmeden doğan önalım hakkı nedir?

kanuni şufa nedir Haberi

kanuni şufa nedir


Hak sahibi olunan taşınmaz malın satılması halinde onu diğer alıcılar karşısında öncelikle satın alabilme hakkı olan şufa hakkı, kanuni şufa hakkı ve akdi şufa hakkı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Buna göre;


Kanuni şufa hakkı!


Kanuni şufa hakkı, müşterek mülkiyet hakkından doğan ve hissedarlık devam ettiği sürece varlığını koruyan bir haktır ve bu hakkın paydan ayrı olarak devredilmesi mümkün değildir. Bir gayrimenkulün hissedarları, onun hissesini satın alan üçüncü kişiye karşı kanuni şufa hakkına sahip oluyorlar. Kanunun öngördüğü bu hakkın varlığını bildirmek ve kabul ettirmek için hakkın tapu siciline şerhi gerekmiyor. Kanuni şufa hakkı her satışta yeniden doğan bir haktır. Payın ilk satımında şufa hakkını kullanmayan paydaş, aynı payın daha sonraki satışlarında bu hakkını kullanabiliyor veya bir paydaşın payını satması halinde şufa hakkını...