25 / 04 / 2024

Saklı pay oranları nedir?

Saklı pay oranları nedir?

Miras Kanunu'na göre miras bırakan kişi mallarını istediği gibi tasarruf edemiyor. Kanuni mirasçıların korunan hakkına saklı pay deniyor. Peki, saklı pay oranları nedir?



Saklı pay oranları nedir?


Miras Kanunu’na göre, ölen kişi mirasını istediği gibi tasarruf edemiyor. Kanuni mirasçıların bir kısmının miras hakkı, kanun tarafından korunuyor. 


Bu kişilere mahfuz hisse sahibi mirasçılar, korunan paylara ise mahfuz hisse (saklı pay) adı veriliyor. Ölen kişi, tüm mal varlığı üzerinde vasiyet yapabilirse de bu vasiyeti korunan hisselere dokunursa geçerli olmuyor. 


Miras kanununa göre saklı pay sahibi mirasçılar miras bırakanın alt soyu, anne babası ile sağ kalan eşi olarak karşımıza çıkıyor. Miras Kanunu’nda 10.5.2007 tarihinde yürürlüğe giren değişiklik ile kardeşlerin saklı payı kaldırıldı. Peki, saklı pay oranları nedir?


Saklı pay oranları... 

Alt soyun yani çocukların saklı pay oranı kanuni miras payının yarısı, ana-babanın saklı payı her biri için kanuni miras payının 1/4 ‘üdü olarak karşımıza çıkıyor. 


Eşin saklı payı ise tek mirasçı olup tüm mirasın ona kalması durumunda terekenin 3/4 ‘ü, birinci zümreyle mirasçı olursa yasal miras payının aynısı yani 1/4, miras bırakanın ana-babasıyla birlikte mirasçı olursa yine kanuni miras payının aynısı, yani 1/2’dir. Sağ kalan eş üçüncü zümre ile mirasçı olursa saklı payı, kanuni miras payının 3/4’ü, yani 9/16 oluyor. 


Mirasta mahfuz hisse oranları!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön