26 / 04 / 2024

Mirasta mahfuz hisse oranları!

Mirasta mahfuz hisse oranları!

Kanuni mirasçılardan murise çok yakın olanlara tanınan miras hissesine mahfuz hisse deniyor. İşte, mirasta mahfuz hisse oranları!



Mirasta mahfuz hisse oranları!

Miras hukuku, bir gerçek kişinin ölmesi veya gaipliğine karar verilmiş olması halinde, para ile ölçülebilen bütün hak ve borçlarının yani malvarlığının mukadderatını düzenleyen hukuk kurallarını içeriyor. 


Mirasçı, ölmüş veya gaipliğine karar verilmiş bir kimsenin mirasının (terekesinin) intikal ettiği gerçek veya tüzel kişi olarak biliniyor.. Malvarlığının miras yoluyla intikali ancak gerçek kişilerde söz konusu olabiliyor. Kişinin sağlığında elde ettiği hak ve borçlardan oluşan malvarlığı ölümünde tereke adını alıyor. 


Kanuni mirasçılık, muris ile mirasçı arasındaki aile ilişkilerine veya tabiiyet (uyrukluk) bağına dayanıyor. Kanuni mirasçılar; murisin kan hısımları, evlatlığı, sağ kalan eşi ve devlet oluyor.


Mahfuz hisse başka bir değişle saklı pay; Kanuni mirasçılardan murise çok yakın olanlara murisin iradesiyle bertaraf edemeyeceği (ortadan kaldıramayacağı) bir miras hissesi tanınmıştır ki, bu hisseye mahfuz hisse (saklı pay), bu surette kanun tarafından korunmakta olan mirasçılara da mahfuz hisseli (saklı paylı) mirasçılar deniyor. Murisin altsoyu mahfuz hisseli mirasçıdır ve mahfuz hissesi kanuni miras hakkının 1/4'dür. İşte, mirasta mahfuz hisse oranları!


Miras hukukunda mahfuz hisseli mirasçılar ve hisseleri şöyle açıklanıyor:

- Murisin füruu için kanuni miras hakkının 3/4'ü

- Murisin ana ve babasından her biri için kanuni miras hakkının 1/2'si

- Murisin kardeşlerinden her biri için kanuni miras hakkının 1/4'ü

- Murisin eşi için, birlikte mirasçı olmuşsa kanuni miras hakkının tamamı, diğer hallerde kanuni miras hakkının 1/2'si


Mirasta mahfuz hak nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön