28 / 03 / 2024

Mahfuz hisse oranları!

Mahfuz hisse oranları!

Mahfuz hisse, miras bırakanın ölüme bağlı bir tasarrufla ortadan kaldırması mümkün olmayan kanuni miras payına deniyor. İşte, mahfuz hisse oranları!



Mahfuz hisse oranları!

Miras bırakanın sağlığında veya vasiyetnamesinde başkasına devredilmesine izin verilmeyen mirasın bir bölümüne mahfuz hisse deniyor. Saklı pay olarak da nitelendirilen mahfuz hisse ise miras hukukunun 506. madde hükmünde ifade ediliyor.


Mahfuz hisseli mirasçılar, miras bırakanın altsoyu, babası, annesi, kardeşleri ve eşi oluyor. Mahfuz hisse miras bırakanın ölüme bağlı bir tasarrufla ortadan kaldırması mümkün olmayan kanuni miras payına deniyor.


Ölen kişi mirasını istediği kişiye bırakabiliyor. Bunun tek istisnası mahfuz hisse olarak biliniyor.Kısaca ölen kişi, mirasçısının mahfuz hissesini başkasına bırakamıyor. Vasiyetname yapılırken mirasçıların miras üzerindeki mahfuz hissesinin ayrılması gerekiyor. 


Mirasbırakan, mirasçıların mahfuz hisse almasını herhangi bir koşula bağlayamıyor. Bu bağlamda, mahfuz hisse üzerinde üçüncü bir şahıs lehine bir sınırlama veya koşul getirilemiyor.


Mahfuz hisse oranları...

1. Altsoy için yasal miras payının yarısı,

2. Ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri,

3. Kardeşlerden her biri için yasal miras payının sekizde biri,

4. Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması hâlinde yasal miras payının tamamı, diğer hâllerde yasal miras payının dörtte üçü.



Mahfuz hisse nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön