19 / 04 / 2024

Mahfuz hissenin ihlali!

Mahfuz hissenin ihlali!

Miras bırakanın sağlığında veya vasiyetnamesinde başkasına devredilmesine izin verilmeyen mirasın bir bölümüne mahfuz hisse deniyor. Peki, mahfuz hissenin ihlalinde ne yapılır? İşte, mahfuz hissenin ihlali!



Mahfuz hissenin ihlali!

Miras bırakanın sağlığında veya vasiyetnamesinde başkasına devredilmesine izin verilmeyen mirasın bir bölümüne mahfuz hisse deniyor. Bu saklı pay yasal mirasçılara tahsis edilmiş oluyor. Mirasta saklı pay oranları medeni kanunun 506. maddesinde açıklanıyor.


Mahfuz hisseli mirasçılar, miras bırakanın altsoyu, babası, annesi, kardeşleri ve eşi oluyor. Saklı paylar, miras bırakanın ölüme bağlı bir tasarrufla ortadan kaldırması mümkün olmayan kanuni miras payına deniyor.


Mahfuz hissenin ihlali halinde ne yapılır?

Miras bırakan sağlığında yaptığı vasiyetname veya miras sözleşmesi gibi ölüme bağlı tasarruf ile bir mirasçısını mirastan çıkarmış ya da mirasçılarının mahfuz hisselerini aşacak miktarda tasarrufta bulunmuş olabiliyor. 


Mahfuz hisse, mirasın paylaşılması sırasında kendiliğinden dikkate alınmıyor. Mahfuz hisseye sahip mirasçıların, saklı payın ihlali halinde dava açmaları gerekiyor. Bu davaya “tenkis davası” deniliyor. 


Tenkis davası...

Tenkis davası mahfuz hissesine tecavüz edilen mirasçılar tarafından, miras bırakanın ölüme bağlı tasarrufu ile saklı payı aşacak kadar miras bıraktığı kişilere karşı açılıyor.  


Tenkis davası açma hakkı, mirasçıların mahfuz hissesinin zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak 1 yıl ve her halde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihlinin üzerinden 10 yıl geçmekle düşüyor. Bu dava ölenin son ikametgâhı Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılıyor. 


Mahfuz hisse sahiplerinin hakları!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön