26 / 04 / 2024

Mahfuz hisse sahiplerinin hakları!

Mahfuz hisse sahiplerinin hakları!

Mahfuz hisse, kanuni mirasçının, miras bırakanın iradesiyle ortadan kaldırılamayan payı olarak karşımıza çıkıyor. İşte, mahfuz hisse sahiplerinin hakları!



Mahfuz hisse sahiplerinin hakları!

Mahfuz hisse, miras bırakana belirli derecede yakınlığı olan kişilerin miras bırakanın malvarlığı üzerinde hakka sahip olması gerektiği düşüncesine dayanıyor.


Miras bırakan malvarlığının tamamını istediği kişiye miras olarak bırakabilme özgürlüğüne sahip olmuyor.  Kanuni mirasçıların miras üzerinde mahfuz hisse olarak adlandırılan hakları bulunuyor. Miras bırakan, mahfuz hisse dışında kalan malvarlığı üzerinde dilediği gibi ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. 


Mahfuz hisse sahibi mirasçılar alt soy yani çocuklar ve torunlar, ana- baba ve sağ kalan eş olarak biliniyor. Altsoy terimi içerisine evlatlıklar da dâhil oluyor. Medeni Kanun’ da 2007’ de yürürlüğe giren değişiklik ile kardeşlerin mahfuz hissesi kaldırıldı. 


Altsoy için mahfuz hisse oranı yasal miras payının yarısı oluyor.  Anne ve baba için mahfuz hisse oranı yasal miras payının dörtte biri oluyor.  Diyelim ki bir kişinin altsoyu yani çocuğu veya torunu var. Bu durumda anne baba mirasçı olamayacağından mahfuz hisse de olmuyor.


Sağ kalan eş; Anne ve baba ya da altsoy ile birlikte mirasçı olarak kalmışsa yasal miras  payının tamamı, bu sayılanların dışında başka mirasçılarla kalmışsa (örneğin kardeşler,   yeğenler, amca, hala, vs.) yasal miras payının dörtte üçü mahfuz hisse oluyor. 


Mahfuz hisse nasıl hesaplanır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön