19 / 04 / 2024

Mahfuz hisse nedir?

Mahfuz hisse nedir?

Yasal mirasçıların bir kısmına, miras bırakanın tasarruflarıyla ortadan kaldırılamayan, dokunulamayan bir miras hakkı tanınıyor. Peki, mahfuz hisse nedir?



Mahfuz hisse nedir?

Yasal mirasçıların bir kısmına, miras bırakanın tasarruflarıyla ortadan kaldırılamayan, dokunulamayan bir miras hakkı tanınıyor.  Kanun koyucu tarafından tanına bu hakka mahfuz hisse deniyor. Kendisine saklı pay tanınan mirasçılara da saklı paylı mirasçı deniyor.


Mahfuz hisse mirasçının hakkı, miras bırakanın iradesinden bağımsız olarak gelişiyor.  Miras bırakan mahfuz hisse üzerinde dilediği gibi tasarrufta bulunamıyor mahfuz hisse mirasçıların bu haklarını ortadan kaldıracak ölüme bağlı tasarruflarda bulunamıyor. 


Sağlar arası veya ölüme bağlı bir tasarruf ile mahfuz hisse sahibi mirasçının mahfuz hissesine el atıldığı takdirde, yapılan o tasarruf, tenkis davası yolu ile mahfuz hisseli mirasçının saklı payı sağlanıncaya kadar indirime tabi tutuluyor. 


Başka bir anlatımla; mahfuz hisseli mirasçılar, miras bırakanın saklı paylarına el atması halinde onun, ölümünden sonra bu el atmanın ortadan kaldırılmasını, mahfuz hissesinin tamamlanmasını talep ve dava edebilme hakkına sahip oluyor. 


Miras hukukunda mahfuz hisseli mirasçılar ve hisseleri şöyle açıklanıyor:

- Murisin füruu için kanuni miras hakkının 3/4'ü

- Murisin ana ve babasından her biri için kanuni miras hakkının 1/2'si

- Murisin kardeşlerinden her biri için kanuni miras hakkının 1/4'ü

- Murisin eşi için, birlikte mirasçı olmuşsa kanuni miras hakkının tamamı, diğer hallerde kanuni miras hakkının 1/2'si.



Miras tenkis davasını kim açar?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön