29 / 03 / 2024

kira artışı hangi oranda

kira artışı hangi oranda

Kanunen senelik olarak düzenlenen kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kiraya zam yapılabiliyor. Peki, kira zammı hangi oranda yapılır? Kira zammı hesabı nasıl yapılır? İşte kira zam hesaplama formülü..

Kira artışı hangi oranda yapılır?

Taşınmaz mal sahipleri, kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde, kiracısına belli oranlarda zam yapma hakkına sahip oluyor. Peki, meskenlerde kira artışı hangi oranda yapılır? İşyerinde kira artışı hangi oranda yapılır?

Kira artışı hangi ÜFE ile hesaplanıyor?

Konut kiralama bedelinde yapılacak artışlarda Borçlar Kanunu hükümlerine göre ÜFE oranları baz alınıyor. Peki, Kira artışı hangi ÜFE ile hesaplanıyor? İşte kira artışı hesaplamalarında ÜFE oranları...

Nisan ayı kira artış oranı belli oldu mu? Kira artış oranı ne zaman açıklanır?

"Nisan ayı kira artış oranı belli oldu mu?" sorusunun cevabı sorgulanan konular arasında yer alıyor. Kira artış oranı ve market alışverişlerinde fiyatlara etki eden enflasyon kararının mart ayında hangi yönde olacağı merak ediliyor. Peki, nisan ayı kira artış oranı belli oldu mu? İşte detaylar...

Dünyada fahiş kira artışlarına karşı hangi önlemler alınıyor?

Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, dünyada fahiş kira artışlarına karşı hangi önlemler alındığını anlattı. Peki söz konusu önlemler neler? İşte detaylar...

5 soruda kira artış oranı Kasım 2018!

Kira artış hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranları geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açılandı. Peki, bu ay hangi oranlarda zam yapılacak? İşte 5 soruda kira artış oranı Kasım 2018..

2018 Kasım ayı kira artış oranı ne zaman belli olacak?

Gayrimenkul kira sözleşmesi Kasım ayında yenilenecek kiracılara hangi oranda zam yapılacak? 2018 Kasım ayı kira artış oranı ne zaman belli olacak?

Kira artış oranları Ekim 2018!

Kira artış oranları Ekim 2018 belli oldu. Peki, kiracıya hangi enflasyon oranı baz alınarak zam yapılacak? İşte kira artışı hesaplama örneği Ekim 2018..

Kira artış oranı hesaplama formülü 2016!

Kiracılık hukuku gereğince tarafların yenilenen kira dönemlerinde kira bedeline zam uygulanıyor. Peki, kira artışı hangi oranla nasıl hesaplanır? İşte kira artış oranı hesaplama formülü 2016..

Dükkan kira artış oranı Ocak 2016!

Dükkan kiralayan kiracılar, sözleşmenin yenilenmesi halinde yeni kira döneminde kirayı zamlı olarak ödüyor. Peki, dükkandaki kiracıya hangi oranda zam yapılır? Dükkan kira artış oranı Ocak 2016 nedir?

Aralık 2015 kira artışı nasıl yapılır?

Kira artışı hesaplamalarında, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarından ÜFE kullanılıyor. Peki, kira artışı hesabında hangi oranlar kullanılır? Aralık 2015 kira artışı nasıl yapılır? İşte yanıtı..

İşyeri kira artış oranı Ağustos 2015!

Yenilenen işyeri kira sözleşmelerinde kira bedeline belli oranda zam yapılıyor. Peki, zam hesabı nasıl ve hangi oranda yapılır? İşte işyeri kira artış oranı Ağustos 2015 ve hesaplama kuralı..

2015 Ağustos kira artış oranı!

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında yapılan sözleşmenin yenilenmesi halinde kirada artış yapılıyor. Peki, kira artışı hangi oranda yapılır? İşte 2015 Ağustos kira artış oranı..

Kira artış oranı Temmuz 2015!

Mesken ve işyeri kiracılarına, sözleşmelerinin yıllık olarak yenilenmesi halinde zam yapılıyor. Peki bu ay kiracıya hangi oranlarda zam yapılacak? İşte kira artış oranı Temmuz 2015..

Kira artış oranları yarın açıklanacak!

Mesken ve işyeri kiralamalarında kiracının ödediği bedel, bir senenin sonunda zamlanıyor. Hesaplamada kullanılanacak kira artış oranları yarın açıklanacak. Peki, hangi oranda kiraya zam yapılacak?

TEFE TÜFE kira artışı Mayıs 2015!

Mesken ve işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarında dönemi yenilenen sözleşmelerde kira bedelinde artış yapılıyor. Peki, Kira artışı hangi oranlara göre yapılır? İşte TEFE TÜFE kira artışı Mayıs 2015...

kira artışı hangi oranda Haberi

kira artışı hangi oranda

Kira zammı hangi oranda yapılır?

Taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibi ile kiracı arasındaki hak ve sorumluluklar, Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Kanunen senelik olarak düzenlenen kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kiraya zam yapılabiliyor. Peki, kira zammı hangi oranda yapılır?


Ancak bu zam mal sahibinin istediği oranda değil, kanunda belirtilen oranlarda oluyor. Kanunen;  Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Ancak bu formül, yalnız mesken kiralamalarında geçerli oluyor. İşyerinde 2020 yılına...