26 / 04 / 2024

Kiracının yaptığı tadilat

Kiracının yaptığı tadilat

Kira hukukunun düzenlendiği Türk Borçlar Kanununa göre, kiracı evde yenilik ve değişiklik yapabiliyor mu? Kiracı hangi tadilatları yapabiliyor? İşte kiracının tadilat yapması ile ilgili hükümler...

Kiracı mağduru ünlü doktordan uyarı: Kiracınızla problem yaşamamak için bunlara dikkat edin!

Kiracısıyla yaşadığı sıkıntılarla gündeme gelen Uzman Doktor Dağıstan Ayan, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda "İleride kiracınızla problem yaşamamak için bunlara mutlaka dikkat edin" diyerek önemli bilgiler verdi. İşte Dağıstan Ayan'ın o paylaşımı ve gelen yorumlar...

Kiracının ev sahibi değişince eve yaptığı masrafların durumu ne olur? Kiracılar hangi masrafları kiradan düşebilir?

Kiracı sözleşmesi dahilinde bir evde otururken, ev sahibinin onayı ile evde birtakım değişiklikler yapabilir ve bu değişiklikler eve değer kattığı için ev sahibinden yaptığı masrafı talep edebilir. Peki, Kiracının ev sahibi değişince eve yaptığı masrafların durumu ne olur? Kiracılar hangi masrafları

Kentsel dönüşümde kiracının tahliyesi!

Kiracının binadan çıkmaya itiraz etme hakkı kesinlikle bulunmuyor. Kiracılar kontratlarının olduğunu söylese bile tahliyeyi engelleyemiyor. İşte, kentsel dönüşümde kiracının tahliyesi!

Kiracının bakım yükümlülüğü nedir?

Taşınmaz mal kiralayan kiracı, kiralananı, sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak ve kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişiler ile komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlü oluyor. Peki, kiracının bakım yükümlülüğü nedir?

Kiracının ayıpların giderilmesine katlanma borcu!

Kiracı, kendisinin gidermekle yükümlü olmadığı ayıpları kiraya verene gecikmeksizin bildirmekle yükümlüdür; aksi takdirde bundan doğan zarardan sorumlu oluyor. Aynı zamanda kiracının ayıpların giderilmesine katlanması gerekiyor..

Kiracının evi göstermemesi halinde ne yapılır?

Ev sahibi kiraya verdiği evinin satışını gerçekleştirebiliyor. Bu süreçte evi satın almak isteyen kimselerin evi görmesi için kiracının evi göstermesi gerekiyor. Peki, kiracının evi göstermemesi halinde ne yapılır?

Ev sahibi değişirse kiracının hakları!

Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa kiracı tahliye edilebiliyor. Peki, kiracıyne evin satılması halinde ne olur? Ev sahibi değişirse kiracının hakları nelerdir?

Kiracının evi varsa tahliye edilebilir mi?

Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa kira sözleşmesi feshedilebiliyor. Peki kiracının evi varsa tahliye edilebilir mi?

Kiracının verdiği zararın tespiti nasıl yapılır?

Kiracılık Hukuku gereğince; kiracı, kiralananı, sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmaya yükümlü oluyor. Peki kiracının kiraladığı taşınmaza zarar vermedi halinde; zararın tazmini istemi nasıl yapılır? Kiracının verdiği zararın tespiti nasıl yapılır?

Kiracının ortak giderlerden sorumluluğu nedir?

Apartmanın ortak alanları için apartman sakinlerinin belli oranlarda aidat ödemeleri gerekiyor. Peki bir evde kiracı varsa ne olur? Kiracının ortak giderlerden sorumluluğu nedir? Kiracı apartmanda neleri öder? Neleri ödemez?

Kiracılar DASK yaptırmak zorunda mı?

Zorunlu deprem sigortası olan DASK sigortasının tüm binalar için yapılmış olması gerekiyor. Aksi halde taşınmaz hakkında herhangi bir alım satım ya da kiralama gibi işlem yapılamıyor. Peki, kiracılar dask yaptırmak zorunda mı?

10 yıllık kiracının tahliyesi için ne yapılır?

Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak gerekçesiz sözleşmeyi sona erdiremiyor. Ancak, 1 Temmuz 2014 tarihinden beri 10 yıllık kiracılar gerekçesiz tahliye edilebiliyor. Peki, 10 yıllık kiracının tahliyesi için ne yapılır?

Kiracı konut sigortası yaptırabilir mi?

Sigorta ile sigorta poliçesinin konusunu teşkil eden rizikonun niteliğine göre sigortalının uğradığı zararlar ile üçüncü kişilere verilen zararlar gideriliyor. Peki, kiracı konut sigortası yaptırabilir mi?

Kiracının yaptığı tadilat Haberi

Kiracının yaptığı tadilat

Kiracının tadilat yapması!

Kiracılar, kiraya verenin rızasını almak şartıyla kiraya konu olan gayrimenkulde yenilik ve değişiklik yapabiliyor. Kiracının tadilatı ile ilgili hükümlere Türk Borçlar Kanunu kapsamında "Özel durumlar" başlığı altında yer veriliyor.


Özel durumlar

Kiralananda yenilik ve değişiklik yapılması:


Kiracı tarafından

MADDE 321- Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasıyla kiralananda yenilik ve değişiklikler yapabilir.


Yenilik ve değişikliklere rıza gösteren kiraya veren, yazılı olarak kararlaştırılmış olmadıkça, kiralananın eski durumuyla geri verilmesini isteyemez.


Kiracı, aksine yazılı bir anlaşma yoksa, kiraya verenin rızasıyla yaptığı yenilik ve değişiklikler sebebiyle kiralananda ortaya çıkan değer artışının karşılığını isteyemez.




Işıl Seren...