19 / 04 / 2024

kiralayanın hapis hakkını kullanmaması

kiralayanın hapis hakkını kullanmaması

Türk Borçlar Kanununa göre kira hukukunda kiralayanın kiralananda bulunan ve kiralananın döşenmesine veya kullanılmasına yarayan taşınırlar üzerinde hapis hakkı bulunuyor. Kiralayanın hapis hakkı dilekçe örneği...

Adana'da depremde 10 kişinin öldüğü Belük Apartmanı'nın mühendisine 22 yıl 6 aya kadar hapis istemi!

Adana'da 10 kişinin yaşamını yitirdiği Belük Apartmanı'nın 6 Şubat'ta meydana gelen depremde yıkılmasına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan inşaat mühendisi hakkında 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Depremlerde yıkılan apartmanın 2 müteahhidi için 90'ar yıla kadar hapis istendi! 

Adana'daki Özgür Apartmanı'nın Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılması ile ilgili soruşturma çerçevesinde, tutuksuz müteahhit kardeşler Mahmut ve Murat Alpşar hakkında 90'ar yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açıldı. İşte ayrıntılar...

Yargıtay'dan mülk sahibi ve kiracı kavgaları için emsal karar!

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, milyonlarca kiracıyı yakından ilgilendiren bir karar aldı. Emsal niteliğindeki kararda, kira sözleşmesinin kiralayanın ölümü ile sona ermeyeceğine hükmedildi. 

Kira artışları tahliye sebebi olabilir!

Kiracı ile mülk sahibi sözlü biçimde kira artış oranında anlaşmış olsalar bile kiralayanın artış bedellerini talep etme ve daha sonra taşınmazın tahliyesini isteme hakkı var...

Uludağ İnşaat'ın sahiplerine 657 yıl hapis cezası!

Bursa'da yüzlerce kişiye, ’Kira öder gibi ev sahibi olacaksınız’ vaadi ile ev satan Uludağ İnşaat'ın sahiplerinin yargılandıkları davada karar çıktı. Mahkeme, şirket sahipleri hakkında 654 ile 657 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezası verdi.

Van depreminde yıkılan apartmanın sahibi Nezir Baş için hapis istemi!

Van'da 5 yıl önce yaşanan 7,2 büyüklüğündeki depremde yıkılan ve 20 kişinin hayatını kaybettiği apartmanın sahibi hakkında 22,5 yıl hapis cezası istendi.

Bulut İnşaat'ın sahipleri hakkında 910 yıl hapis cezası istendi!

Teslim etmesi gereken binlerce konut bulunan Bulut İnşaat’ın sahipleri hakkında 910 yıl hapis istemi ile dava açıldı. 130 mağdurun bulunduğu davanın ilk duruşması nisan ayında...

Kira sözleşmesi çeşitleri!

Kiralayanın, bir şeyin kullanımını kiracının verdiği bir bedel karşılığında ve belli bir süre için kiracıya bırakması sonucunda taraflar arasında kira sözleşmesi yapılıyor. Peki, kaç çeşit kira sözleşmesi vardır? İşte, kira sözleşmesi çeşitleri!

Kiracı tahliye davası uzun sürer mi?

Kiralayanın bazı haklı gerekçelerinin olması halinde kiracısına tahliye davası açabiliyor. Bu haklı gerekçeler Borçlar Kanunu'nda açıklanıyor. Peki, kiracı tahliye davası uzun sürer mi?

Kiracı evden çıkmıyor ne yapmalıyım?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ile kiralayanın sahip olduğu hak ve sorumlulukları Borçlar Kanunu kapsamında belirleniyor. Peki, kiracı nasıl çıkarılır? Kiracı evden çıkmıyor ne yapmalıyım diyorsanız işte yanıtı...

Ulusoy İnşaat'ın sahiplerine 840 yıl hapis istendi!

Aralarında profesörlerin de olduğu yüzlerce kişiye maketten ev satan Ulusoy İnşaat’ın sahipleri hakkında 840 yıl hapis istemiyle dava açıldı. Paraların patronun hesabına aktarıldığı iddia ediliyor.

Kiraya verenin hapis hakkı nasıl kullanılır?

Kiraya veren, kira bedelinin güvencesi olmak üzere, kiralananda bulunan ve kiralananın döşenmesine veya kullanılmasına yarayan taşınırlar üzerinde hapis hakkına sahiptir. Peki, kiraya verenin hapis hakkı nasıl kullanılır?

Hazine taşınmazlarının idaresi hakkında yönetmelikte değişiklik yapıldı!

Hazine taşınmazlarının idaresi hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik 11 Eylül 2014 tarihinde ve 29116 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Peki yönetmelik kapsamında hangi maddeler değişti?

kiralayanın hapis hakkını kullanmaması Haberi

kiralayanın hapis hakkını kullanmaması

Kiralayanın hapis hakkı dilekçe örneği!

Kiralayanın, taşınmaz kiralarında kiraya veren, işlemiş bir yıllık ve işlemekte olan altı aylık kira bedelinin güvencesi olmak üzere, kiralananda bulunan ve kiralananın döşenmesine veya kullanılmasına yarayan taşınırlar üzerinde hapis hakkı bulunuyor.


Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alan 336. maddeye göre, hapis hakkı, kiracının haczedilemeyen malları üzerinde kullanılamıyor. Kiraya veren aşağıda örneği verilen dilekçe ile hapis hakkını kullanabiliyor.


Kira alacağı nedeniyle hapis hakkı istemi dilekçesi..


....................  MÜDÜRLÜĞÜNE


KİRALAYAN :


VEKİLİ  :


KİRACI :


KONU   : Kira Alacağı Nedeniyle Hapis Hakkı İstemi.


AÇIKLAMALAR :


1-) Müvekkilim, kiracı ile .../.../..... tarihinde .............................................. adresindeki kiralanması hakkında kira sözleşmesi imzalamıştır. Bu sözleşme uyarınca  aylık kira parası .....TL’dir.



2-) Ancak kiracı kira parasının  ödenmesini aksatmaktadır. Borçlu … yılının ....... ve ...... aylarına ait toplam ..... TL. kira parasını ödememiştir.



3-) Müvekkilime...