24 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi çeşitleri!

Kira sözleşmesi çeşitleri!

Kiralayanın, bir şeyin kullanımını kiracının verdiği bir bedel karşılığında ve belli bir süre için kiracıya bırakması sonucunda taraflar arasında kira sözleşmesi yapılıyor. Peki, kaç çeşit kira sözleşmesi vardır? İşte, kira sözleşmesi çeşitleri!



Kira sözleşmesi çeşitleri!

Kira sözleşmesi, kiralayanın, bir şeyin kullanımını kiracının verdiği bir bedel karşılığında ve belli bir süre için kiracıya bırakmasını kabul etmesi sonucunda imzalanıyor. 


Ev ya da kiracı arama sürecinin sonlandığının resmileştiği kira sözleşmeleri, ev sahibi kiracı ilişkilerindeki önemli bir adım olarak kabul ediliyor. Her iki taraf da dikkat etmeden bir sözleşme imzaladıklarında, bir sonraki aşamada çıkabilecek sorunlardan olumsuz etkilenebiliyor. 


Kira ilişkisinin başlaması için resmi evrak düzenlenmesine gerek yok aslında iki taraf anlaşıp el sıkıştığında bu sözlü anlaşma da yeterli oluyor. Ancak ileride sorun yaşanmaması için noterde yazılı bir sözleşme yapılması daha faydalı oluyor. Peki,  kaç çeşit kira sözleşmesi vardır?


Kira sözleşmesi türleri!

İki çeşit kira sözleşmesi bulunuyor; yazılı kira sözleşmesi ve sözlü kira sözleşmesi. Kira sözleşmesinin yazılı olarak yapılmasında ispat açısından sayısız fayda sağlıyor.  Hatta aktin noterde yapılması, gelecekte olabilecek anlaşmazlıkların kolay yönden çözümü açısından sağlıklı bir yol olarak biliniyor.


Noterde yapılan bir sözleşmenin varlığına, imzasına ve içeriğine yapılan itirazlar kabul görmüyor. Kira akdi sözlü olarak da gerçekleştirilirse, sözleşmenin sıhhati ve ispatı açısından zorluklar meydana gelebiliyor. 


Kiracı hangi durumlarda sözleşmeyi feshedebilir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön