27 / 04 / 2024

medeni kanunun madde 8

medeni kanunun madde 8

Türk Medeni Kanunu kapsamında yer alan herkesin sahip olduğu hak ehliyeti ne demektir? Yanıtı ve detayları haberimizde...

Emekli bayram ikramiyesinin yükseltilmesine ilişkin madde Meclis'te kabul edildi!

8. Yargı Paketi kapsamında emekli bayram ikramiyesinin 2 bin TL'den 3 bin TL'ye yükseltilmesine ilişkin madde kabul edildi. İşte ayrıntılar...

Kent planlamacısı Buğra Gökce, ev kiralarındaki artış beklentisini madde madde açıkladı!

Geçtiğimiz zamanlarda, İBB Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yapan kent planlamacısı Buğra Gökce, sosyal medya hesabı üzerinden konut satışları ve fiyatlarına yönelik bir paylaşımda bulundu. Buna göre, Gökce, “Konut fiyatları neden düşmüyor” sorusunu madde madde yanıtladı.

Memurlara büyükşehir tazminatı geliyor mu? AK Parti'nin seçim beyannamesinde dikkat çeken 4 madde!

Yerel seçimlerde (31 Mart) yarışacak tüm belediye başkan adaylarını kamuoyu ile paylaşan AK Parti'nin seçim beyannamesi de 30 Ocak'ta açıklanacak. Bu kapsamda büyükşehirlerde çalışan memurlara büyükşehir tazminatı verilmesi planlanıyor. İşte AK Parti'nin seçim beyannamesinde dikkat çeken 4 madde...

Yeni kentsel dönüşüm yasasında öne çıkan 7 madde! Cumhurbaşkanı Erdoğan'da açıkladı!

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeni kentsel dönüşüm yasası ile ilgili detaylar merak ediliyor. İşte yeni kentsel dönüşüm yasasında öne çıkan 7 madde...

Sezdemir Metal Geri Dönüşüm Plastik Ham Madde Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Sezdemir Metal Geri Dönüşüm Plastik Ham Madde Ticaret Limited Şirketi Gaziosmanpaşa'da 2 milyon TL sermaye bedeli ile Sezer Demirkol tarafından kuruldu.

18. Madde uygulaması nedir? Hangi durumlarda 18. madde uygulaması kullanılır?

Birçok kişi tarafından merak edilen konulardan biri de 18 uygulaması ve maddesidir. Belirli kişileri ilgilendiren bu madde, yasal bir düzenlemedir. Peki 18. madde ve uygulaması nedir, hangi durumlarda kullanılır? İşte 18. Madde uygulaması ile ilgili kapsamlı bilgiler...

Azralar İnşaat Elektrik Hırdavat Kimyevi Madde Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Azralar İnşaat Elektrik Hırdavat Kimyevi Madde Ticaret Limited Şirketi bugün Ataşehir'de 650 bin TL sermaye bedeli ile Aydın Bıçakcı tarafından kuruldu.

Elzem İnşaat Elektrik Hırdavat Kimyevi Madde Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Elzem İnşaat Elektrik Hırdavat Kimyevi Madde Ticaret Limited Şirketi bugün Ataşehir'de 650 bin TL sermaye bedeli ile Ömer Sarıl tarafından kuruldu.

Kekili İnşaat Elektrik Plastik Ham Madde Sanayi Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Kekili İnşaat Elektrik Plastik Ham Madde Sanayi Ticaret Limited Şirketi Esenyurt'ta 1 milyon TL sermaye bedeli ile Rıdvan Ersoy tarafından kuruldu.

EYT düzenlemesine binlerce çalışanı ilgilendiren ve çok merak edilen o madde konulacak mı?

Posta Gazetesi Sosyal Güvenlik Uzmanı Ekrem Sarısu okuyucularından gelen çok önemli bir soruyu yanıtladı. Sarısu EYT düzenlemesine kamuda çalışan binlerce kişinin çalışma hayatını düzenleyecek bir madde konulması gerektiğini ifade etti.

Tekeller Kalıp İnşaat Plastik Ham Madde Asfaltlama Sanayi Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Tekeller Kalıp İnşaat Plastik Ham Madde Asfaltlama Sanayi Ticaret Limited Şirketi bugün Bağcılar'da 400 bin TL sermaye bedeli ile Sinan Ersan Ertuğrul tarafından kuruldu.

Ataklar Kalıp Plastik Ham Madde Sanayi Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Ataklar Kalıp Plastik Ham Madde Sanayi Ticaret Limited Şirketi bugün Avcılar'da 400 bin TL sermaye bedeli ile Sinan Ersan Ertuğrul tarafından kuruldu.

Baharatlarda kanserojen madde şoku! Bakanlık devreye girdi

Singapur'a gönderilen Arifoğlu markasına ait üç çeşit baharatta kanserojen renklendirici madde bulunması şok etkisi yarattı. Skandal üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı devreye girdi. Firma ve ürünlerine yönelik denetimlerin devam ettiğini belirten Bakanlık, kritik bir bilgi daha verdi.

medeni kanunun madde 8 Haberi

medeni kanunun madde 8

Hak ehliyeti ne demektir?

Kişiler Hukuku kapsamında yer alan hak ehliyeti, insanların hukuk düzeni içerisinde haklara sahip olmaları anlamına geliyor. Buna göre herkesin "insan" olması sebebi ile hak ehliyeti bulunuyor. Bütün insanlar haklara ve borçlara ehil olma hususunda eşit olarak görülüyor.


Fiil ehliyeti ise ayırt etme gücüne sahip ve herhangi bir kısıtlaması olmayan ergin kimselerin hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Buna göre ayırt etme gücü bulunmayanların, küçüklerin ve kısıtlıların fiil ehliyeti bulunmuyor.


Konu ile ilgili hükümler ile "Hak ehliyeti ne demektir?" sorusunun yanıtı Türk Medeni Kanununun Birinci Bölümünde madde 8 ile madde 16 arasında ele alınıyor.


I. Hak ehliyeti

MADDE 8.- Her insanın hak ehliyeti vardır.

Buna göre bütün insanlar, hukuk düzeninin sınırları içinde, haklara ve borçlara  ehil olmada eşittirler.

II. Fiil ehliyeti

1. Kapsamı

MADDE 9.- Fiil ehliyetine...