25 / 04 / 2024

merkez bankası zorunlu karşılık oranı nedir

merkez bankası zorunlu karşılık oranı nedir

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılık oranlarını Türk Lirası yükümlülükleri için artırdı.

Merkez Bankası merakla beklenen kararını verdi! Sıkılaşmaya devam!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, TL mevduatın bankacılık sistemindeki payını artırma odaklı adımlarını kararlılıkla sürdürüyor. Merkez Bankası, KKM’de zorunlu karşılık oranını artırmaya karar verdi.

Merkez Bankası'ndan Türk Lirası için yeni hamle! Yüzde 8 komisyon uygulanacak!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'ndan sadeleştirme adımları kapsamında yeni hamle geldi. Merkez Bankası zorunlu karşılıktan alınacak komisyon detaylarını açıkladı. 

KKM’den çıkış Merkez Bankası’nın istediği seviyede değil!

Toplam 3.3 trilyon liralık büyüklüğüyle ekonomiyi zora sokan KKM’den şu an için anlamlı bir çıkış başlamadı. Merkez Bankası dönüşüme hız vermek ve piyasada oluşan fazla likiditeyi çekmek için zorunlu karşılıkları artırdı.

Merkez Bankası'ndan seçim öncesi yeni hamle geldi!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'ndan (TCMB) seçime sayılı günler kala yeni hamle geldi.  Merkez Bankası bankaların zorunlu karşılık yükümlülükleri üzerinde tuttukları yabancı para serbest hesaplar için ödediği faizi yüzde 4.75’e yükseltti.

Merkez Bankası'ndan bankalara yönelik kara flaş haber geldi!

Merkez Bankası tarafından bankalara yönelik kara haber geldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara zorunlu karşılık ve menkul kıymet tesisine ilişkin değişiklikler yaptı.

Merkez Bankası'ndan liralaşmayı güçlendirecek yeni hamle!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) liralaşmayı güçlendirmek için menkul kıymet tesisi ve zorunlu karşılıklarda düzenlemelere gitti. 

Merkez Bankası’ndan depremzedelere yönelik ‘zorunlu' hamle! O krediler zorunlu karşılıktan muaf olacak!

Türkiye Bankalar Birliği’nin depremzedelere yönelik kredi borçlarını 6 ay ötelenmesine ilişkin tavsiye kararının ardından bir düzenleme de Merkez Bankası’ndan geldi.

Merkez Bankası az önce duyurdu! Türk lirası için yeni hamle!

Türkiye’de mevduat sahiplerini Türk lirasına yönlendirmek için teşvik edici adımlar peş peşe atılıyor. İşte bunlardan biri daha Merkez Bankası’nın yaptığı duyuru ile hayata geçiyor. Bu kapsamda 3 aydan daha uzun Türk lirası mevduatlar için zorunlu karşılık oranlarında yeni bir düzenleme yapıldı.

Flaş düzenleme! Merkez Bankası'ndan TL ve YP mevduata yönelik yeni karar

Merkez Bankası bankaların 3 aydan daha uzun vadeli TL mevduatlarında ve yurt dışından doğrudan temin edilen 6 aydan uzun vadeli yabancı para yükümlülüklerdeki artış için 2023 yıl sonuna kadar zorunlu karşılık oranlarının da yüzde sıfıra çekti.

Merkez Bankası'ndan bankalara yeni yaptırım. Yeni yaptırım ne anlama geliyor?

Merkez Bankası TL mevduat oranı düşük olan bankaların zorunlu karşılıklarına uygulayacağı komisyon oranını artırdı. TL mevduat oranı yüzde 60’ın üzerinde olan bankalara ise komisyon uygulanmayacağı duyuruldu.

Merkez Bankası açıkladı... Kredilerle ilgili çok önemli karar!

Kredilerle ilgili kritik bir karara imza atan Merkez Bankası, bankaların tüketiciden krediler için istediği zorunlu sigorta uygulamasına son verildiğini duyurdu.

Merkez Bankası duyurdu! Kredi faizleri artacak!

Merkez Bankası'nın bankaların bilançoların varlık tarafına da zorunlu karşılık uygulamaya başlaması ve bazı Türk Lirası ticari kredileri de ilk kez bu zorunlu karşılığa dahil etmesinin ticari kredi faizlerini de artırması bekleniyor. İşte tüm detaylar...

Dolarları koltuklara oturtup bağlayın, Merkez Bankası açıklayacak yer yerinden oynayacak

Merkez Bankası'nın önceki günlerde aldığı kararın yankıları sürüyor. Bankaların bilançoların varlık tarafına da zorunlu karşılık uygulamaya başlamasının ardından ticari kredi faizlerinin de artması bekleniyor. Bu da doğal olarak dolara yansıyacak. Dolarda yeni dalgalanma yolda.

merkez bankası zorunlu karşılık oranı nedir Haberi

merkez bankası zorunlu karşılık oranı nedir

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, zorunlu karşılık oranlarını Türk Lirası yükümlülükleri için artırdı. Değişiklik yapılan tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı.

Sputniknews'de yer alan habere göre; yapılan düzenlemede, Türk Lirası zorunlu karşılık oranları mevduat/katılım fonu, vadesiz, ihbarlı, 1 aya kadar ve 3 aya kadar (3 ay dahil) vadeli yüzde 6'dan yüzde 8'e, 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli yüzde 4'ten yüzde 6'ya, 1 yıla kadar vadeli yüzde 2'den yüzde 4'e, 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli yüzde 1'den yüzde 3'e, çıkarıldı.

Yatırım bankalarının fonları için yüzde 6'dan yüzde 8'e, diğer yükümlülükler 1 yıla kadar (1 yıl dâhil) vadeli yüzde 6'dan yüzde 8'e, 3 yıla kadar (3 yıl dahil) vadeli yüzde 3,5'ten yüzde 5,5'e, 3 yıldan uzun vadeli yüzde 1'den yüzde 3'e çıkarıldı.

Zorunlu karşılık...