24 / 04 / 2024

Osmanlı Devletinin ilk toplu konut projesi

Osmanlı Devletinin ilk toplu konut projesi

İstanbulluların eğlence merkezi olarak gördükleri Akaretlerin Osmanlı Devleti'nin ilk toplu konut projesi olduğunu biliyor muydunuz? 

Antalya Arasta'da teslimler yılın ilk çeyreğinde yapılacak!

ADERAN GLOBAL tarafından Antalya Korkuteli'de hayata geçirilen ve Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan Arasta projesinin teslimleri yılın ilk çeyreğinde yapılması planlanıyor.

Kapalı Maraş'ta tarihi karar! Osmanlı tapusu mülk davasına dahil edildi!

KKTC’de bir Rum’un Kapalı Maraş’taki mülk davasını gören Taşınmaz Mal Komisyonu, tarihte ilk defa Vakıflar İdaresi’nin Osmanlı döneminden kalma tapusunu dava kapsamına aldı. Kararın emsal teşkil etmesi halinde, Vakıflar İdaresi’nin diğer gayrimenkuller için de itirazda bulunabileceği aktarılıyor. 

Osmanlı'nın ilk kibrit fabrikası için kamulaştırma talebi!

Osmanlı'nın ilk kibrit fabrikası geçtiğimiz günlerde 70 milyon TL'den satışa çıkarılmıştı. Satış kararını eleştiren İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Kültür Mirası Yönetimi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İlknur Türkoğlu, fabrikanın kamulaştırılması gerektiğini dile getirdi.

Osmanlı'nın ilk kibrit fabrikası satışa çıkarıldı!

İstanbul Küçükçekmece'de 19. yüzyılda inşa edilen Osmanlı'nın ilk kibrit fabrikası satışa çıkarıldı. Fabrika için 70 milyon TL bedel belirlendi. 

Osmanlı'nın Mersin'deki ilk ve tek mimari yapıları 1,5 asırdır ayakta!

Mersin'in Akdeniz ilçesindeki 155 yıllık çeşme ile 150 yıllık cami, Osmanlı Devleti tarafından kentte yapılan ilk ve tek mimari yapı olarak günümüze kadar ayakta kaldı.

Osmanlı Devleti'nin ilk toplu konut projesini biliyor musunuz?

İstanbulluların eğlence merkezi olarak gördükleri Akaretlerin Osmanlı Devleti'nin ilk toplu konut projesi olduğunu biliyor muydunuz? 

Sultanahmet Camisi'nde kapsamlı restorasyon!

Osmanlı mimarisinin ilk ve tek 6 minareli camisi olan ve içindeki çinileriyle yabancıların "Blue Mosque" diye tanımladıkları Sultanahmet Camisi, tarihinin en kapsamlı restorasyonundan geçiriliyor 

Nuruosmaniye Külliyesi Osmanlı'nın ilk Barok mimari eseri!

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Nuruosmaniye Külliyesi, Osmanlı'nın ilk Barok mimari eseri, ilk ve tek mimari yapı olarak yıllara meydan okuyor.

Türkiye'nin ilk "Tapu Müzesi" 2018'de açılacak!

Osmanlı'dan bugüne Türklerin "hazine" değerindeki tapu ve kadastro kayıtları ile haritaları, Türkiye ve dünyada ilk olma özelliğini taşıyacak ve 2018'de açılması planlanan "Tapu Kadastro ve Harita Müzesi"nde sergilenecek.

Bursa İznik'te ilk Osmanlı camisi bulundu!

Bursa'nın İznik ilçesinde Orhan Gazi'nin yaptırdığı caminin gün yüzüne çıkarılması için yürütülen kazılarda son cemaat yeri bulundu. Cami Osmanlı Devleti'nin en eski çinilerini bünyesinde bulunduruyor.

Osmanlı Güzel Sanatlar Müzesi, Gençlik Parkı'nda kurulacak!

Ankara’da kurulması planlanan Osmanlı Güzel Sanatlar Müzesi, alanında bir ilk olacak. Müzenin fikir babası Yanova, “Tarihi sanatla sevdirmek, insanların etkin biçimde sanata katılmalarını sağlamak istiyoruz” dedi

Sakarya Şeyh Edebali Camii hizmete açıldı!

Osmanlı Devletinin manevi mimarlarından Şeyh Edebali adına yaptırılan cami ve külliye açılışı ile anma programı düzenlendi. Konuşma yapılan programda katılımcılara yemek de ikram edildi.

Yıldız Sarayı restore edilecek!

II. Abdülhamid döneminde Osmanlı devletinin idare merkezi olan Yıldız Sarayı, Cumhurbaşkanlığı'na tahsis ediliyor. Saray, kapsamlı bir restorasyonun ardından "Cumhurbaşkanlığı İstanbul Külliyesi" olacak.

Osmanlı Devletinin ilk toplu konut projesi Haberi

Osmanlı Devletinin ilk toplu konut projesi

Bugün İstanbullu vatandaşların eğlence merkezi olarak gördükleri Akaretlerin Osmanlı Devleti'nin ilk toplu konut projesi olduğunu biliyor muydunuz? 

Akşam gazetesinde yer alan habere göre, Akaretleri önemli ve özel kılan aslında muhtemelen birçoğumuzun bilmediği bu özelliği. 

Akaretler Beşiktaş'ın ortasında bambaşka bir dünya. Yokuşunu tırmandığınızda geçmişi 19. yüzyıla kadar uzanan muhteşem binalar görürsünüz. 1875 yılında Sultan Abdülaziz döneminde sarayda çalışanların ikamet etmesi için inşa edildi bu sıra evler. Bugünkü lojman mantığı da denilebilir. Bu binaların bir kısmı da kiraya veriliyordu. Buradaki amaç da Aziziye Camii'ne gelir sağlamaktı. Zaten kelimenin anlamına baktığımızda Akaret kelimesinin 'gelir getiren mülk' demek.

Akaretler zamanında tanıdık isimlere de ev sahipliği yapmış. Mesela Balkan Savaşları esnasında Mustafa Kemal, annesi Zübeyde Hanım ve kız kardeşi Makbule İstanbul’a göç ederek 1912-1918 yılları arasında Akaretler’de yaşadı. Ünlü saray...