19 / 04 / 2024

Osmanlı Güzel Sanatlar Müzesi, Gençlik Parkı'nda kurulacak!

Osmanlı Güzel Sanatlar Müzesi, Gençlik Parkı'nda kurulacak!

Ankara’da kurulması planlanan Osmanlı Güzel Sanatlar Müzesi, alanında bir ilk olacak. Müzenin fikir babası Yanova, “Tarihi sanatla sevdirmek, insanların etkin biçimde sanata katılmalarını sağlamak istiyoruz” dedi



Bir hayal ile başlayan ve aslında 10 yıllık bir proje olan ilk modern, tarihsel içerikli sanat müzesi "Osmanlı Güzel Sanatlar Müzesi" Gençlik Parkı'nda kuruluyor. Müze, Türkiye'nin kültürel kimliğini uluslararası sanat ortamıyla paylaşmayı amaçlıyor. 2017'nin ilk çeyreğinde açılması planlanan müzenin ayrıntılarını SABAH Ankara'yla paylaşan Fahreddin Suat Yanova, "Müze, bünyesinde barındırdığı süreli- sürekli sergi salonu, video, eğitim ve sosyal programları, restoranı ve tasarım atölyesi ile çok yönlü bir hizmet alanı sunacak" dedi. Müzeciliği otantik tarih eserlerin sergilenmesi olarak tanımlamanın yanlış olacağının altını çizen Yanova, "Bunun en somut örneklerinden bir tanesi İstanbul'daki Panora 1453 Müzesi'dir. Orada dijital sunumlarla tarih anlatılır. Avrupa'da bal mumu müzeleri vardır. Balmumu da çağdaş bir materyeldir. Biz de Osmanlı Güzel Sanatlar Müzesi'nin ön hazırlığı olan Milli Kütüphane'deki sergimizde, geliştirilen teknolojik bir yazılımla ziyaretçilerin afişleri telefon kameralarına okutmalarıyla, afiş içeriğini, mesela bu padişahların hayatı ve eserleri olabilir videolu ve sesli olarak telefondan görüntüleyerek izleyebilmelerini, dinleyebilmelerini sağladık" diye konuştu.


TABLOLAR DUVARLARDAN İNDİRİLİYORDU

İslam ve Osmanlı sanat tarihi araştırmaları yapan Yanova ilk olarak eserleriyle 2004 yılında sesini duyurdu. Kamusal alanda dini objelerin sergilenmesinin yasak olduğu dönemlerden bahseden Yanova, "O dönemde dini içerikli tablolar meclisin duvarlarından indirilebiliyordu. Tabi bunun akabinde onlar 1 tane duvardan indirdiler biz meclise 150 tane dini içerikli eser sokma şansını yakaladık" dedi.


MÜZE ZİYARETLERİ ZORUNLU HALE GELDİ

Müze, koleksiyonları, sergileri ve eğitim programlarıyla da toplumun her kesiminden ziyaretçiye tarihi sanat ile sevdirmeyi ve onların etkin biçimde sanata katılımlarını sağlamayı hedefliyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın müze ziyaretlerini ilkokul ve ortaokul öğrencilere zorunlu haline getirdiğini hatırlatan Yanova, "Müzeler artık okulların derslikleri olarak nitelendiriliyor" ifadelerini kullandı.


PADİŞAHLARIMIZI YANLIŞ TANIYORUZ

Osmanlı Devleti'nde padişahların sanata ne kadar önem verdiklerini göstermek istediklerinin altını çizen Yanova, "Çünkü, biz maalesef ki padişahlarımızı yanlış tanıyor, tanıtıyoruz. Kültürel ve sosyal yönlerini bilmiyoruz. Bu bilgisizlik veya yanlış bilgilendirmelerle donatılan insanlara bir dönem farklı tarih anlayışı da dayatılmıştı. Çocuklar bir dönem ya popçu ya topçu olmak hevesindeydi. Bir dönem intiharlar vardı, kepenkler kapanıyordu. İnsanlar dünyaya geliş ve yaratılış sebeplerini unutmuştu. Ama şuan Türkiye'nin önünde bir umut var. Artık insanlar umutlu ve bu umutla geleceğini görebiliyorlar" dedi.



Sabah


Geri Dön