24 / 04 / 2024

Kapalı Maraş'ta tarihi karar! Osmanlı tapusu mülk davasına dahil edildi!

Kapalı Maraş'ta tarihi karar! Osmanlı tapusu mülk davasına dahil edildi!

KKTC’de bir Rum’un Kapalı Maraş’taki mülk davasını gören Taşınmaz Mal Komisyonu, tarihte ilk defa Vakıflar İdaresi’nin Osmanlı döneminden kalma tapusunu dava kapsamına aldı. Kararın emsal teşkil etmesi halinde, Vakıflar İdaresi’nin diğer gayrimenkuller için de itirazda bulunabileceği aktarılıyor. 



KKTC’de mahkeme olarak görevde bulunan Taşınmaz Mal Komisyonu, 46 sene kapalı kaldıktan sonra iki sene önce ziyarete açılan turistik Maraş kentine ilişkin tarihi bir karar verdi. 

Buna göre; KKTC aleyhine bir Rum tarafından açılan mülk davasında, söz konusu taşınmazın Osmanlı döneminden Abdullah Paşa Vakfı’na ait olduğunu orijinal tapuyla belgeleyen Vakıflar İdaresi davaya dahil edildi. Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; içinde iki yabancı üyenin de yer aldığı mahkeme, bugüne kadar yalnızca 1974 yılında tapu kayıtlarını, yani Rumların bireysel tapularını geçerli tutuyordu. Osmanlı dönemindeki tapularla ilgili olarak ise itirazlar açıklanıyordu. 

Kapalı Maraş ta tarihi karar! Osmanlı tapusu mülk davasına dahil edildi!

ZAMAN AŞIMI TARTIŞMASI

Komisyon geçtiğimiz hafta, Vakıflar İdaresi’nin söz konusu davaya müdahil olma talebini masaya yatırdı. Rum tarafının avukatı, 1940’larda bireysel mülk tapusu yapılan taşınmaza ilişkin Vakıflar Hukuku’na (Ahkam-ül Evkaf) göre itiraz süresinin 36 sene olduğunu, fakat bu süreden 80 sene geçtiğini ve itirazın zaman aşımına uğradığını ileri sürdü. 

Vakıflar İdaresi avukatları ise orijinal tapuların 1990'da bir apartmanın bodrum katında bulunduğuna ve itirazla ilgili zaman aşımı süresinin bu tarihten başlaması gerektiğine dikkat çekti. Böylece Komisyon, tarihinde ilk defa, ihtilaflı bir mülk davasında Vakıflar İdaresi’nin davaya dahil olması yönünde karar aldı. Vakıflar bugüne kadar yalnızca davacı kabul ederse davalara dahil edilebiliyordu. 

Kıbrıs Maraş'ta taşınmazlarla ilgili davalara vakıfların da taraf olmasının önü açıldı!


Geri Dön