23 / 04 / 2024

oturduğunuz bina depreme dayanıklı mı

oturduğunuz bina depreme dayanıklı mı

Olası İstanbul depremi yeniden gündemde. Şiddeti 7 ve üzeri olacak bir depremde metropolde büyük bir yıkım olabileceği söyleniyor. Vatandaşların aklında 'oturduğum bina depreme dayanıklı mı' sorusu var. Peki binasından şüphelenenler ne yapmalı?

Kiracılar dikkat! Bu nedenlerle oturduğunuz evi boşaltmak zorunda kalabilirsiniz!

Kiracı ve ev sahibi kavgaları gündemden düşmezken, Avukat Tarık Çakmak da resmi X hesabı üzerinden tahliye sebeplerini yazdı. İşte 9 tahliye nedeni...

Türkiye'de 10 kişiden 4'ü oturduğu konutun depreme karşı dayanıklı olduğuna inanmıyor!

Yapılan son araştırmalara göre, Türkiye'de her 10 kişiden 4'ü oturduğu evin depreme karşı dayanıklılığına güvenmiyor. 

İstanbul'da 207 bin bina depreme karşı riskli! Beklenen büyük Marmara depremine nasıl hazırlanmalı? 

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, beklenen büyük Marmara depremine hazırlık ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Gökce, İstanbul'da 207 bin binanın depreme karşı riskli olduğunu aktardı. İşte ayrıntılar...

Yapı denetimiyle 1 milyona yakın bina depreme karşı güvence altında!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2001 yılında hayata geçirilen "yapı denetim sistemi" kapsamında bugüne kadar 1 milyona yakın bina ve 6,8 milyon bağımsız bölüm denetlendi.

Depreme dayanıklı bina nasıl tasarlanır? Depreme dayanıklı olması için ne yapılmalıdır?

En yıkıcı doğal afetlerden biri olan deprem, can ve mal kaybına neden oluyor. Bu nedenle günümüzde depreme dayanıklı bina uygulamaları da yaygınlaştı. Peki depreme dayanıklı binalar nasıl yapılır ve depreme dayanıklı olması için ne yapılmalıdır?

10 senede 2 milyondan fazla bina yenilendi ve depreme dayanıklı hale getirildi! 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 10 sene içinde 2 milyondan fazla bina yenilendiğine ve depreme dayanıklı hale getirildiğine dikkat çekti. Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili konuştu ve İstanbul'a da değindi. 

Binasının depreme dayanıklı olup olmadığını merak edenler dikkat! Bina risk tespitinin maliyeti ne kadar?

Jeofizik mühendislerinden "binalarda risk tespiti" uyarısı geldi. Binasının depreme dayanıklı olup olmadığını merak edenler dikkat! Bina risk tespitinin maliyeti ne kadar? İşte uzaman isimden dikkat çeken açıklama...

Kiracılar dikkat! Oturduğunuz ev riskli çıktıysa hemen bunlara bakın! Kiracıların hakları peş peşe açıklandı!

Evi riskli çıkan kiracılar, pek çok sorunun yanıtını araştırıyor. En başta haklarını merak ediyorlar. Peki kentsel dönüşümde kiracıların hakları neler?

Eviniz ne kadar sağlam? Oturduğum bina depreme dayanıklı mı?

Evinizin depreme karşı dayanıklı olup olmadığını nasıl öğrenebilirsiniz? Evim depreme dayanıklı mı? Bu ve benzeri soruların yanıtları pek çok insan araştırmaktadır. İşte bu konuda araştırılan diğer ayrıntılar!

Hedef sıfır riskli bina! Depreme karşı ‘Avcılar Modeli’

Olası İstanbul depreminde en riskli ilçelerin başında gelen Avcılar’da 2029 yılına kadar sıfır riskli bina hedefi konulduğu bildirildi. Peki Türkiye’ye ‘Avcılar Modeli’ olarak tanıtılan bu sistem nasıl işliyor?

Depreme dayanıklılıkta zemin seçimi kritik derecede önemli! Uzmanlar bir bir sıraladı: Dayanıklı bina nasıl olmalı?

Kahramanmaraş merkezli depremler  yapı dayanıklılığını yeniden gündeme getirdi. Depreme dayanıklılıkta zemin seçimi kritik derecede önemli! Uzmanlar bir bir sıraladı: Dayanıklı bina nasıl olmalı?

İmar barışı verileri peş peşe açıklandı! Hangi şehirde kaç bina imar affından faydalandı? 

Yıkıma neden olan depremler Türkiye’de imar affıyla yapı kayıt belgesi alan binaların depreme dayanıklı olup olmadığını bir defa daha gündeme getirdi. İmar barışı verileri peş peşe açıklandı! Hangi şehirde kaç bina imar affından faydalandı? 

Evin depreme dayanıklı olup olmadığı nereden anlaşılır?

Marmara depreminden sonra konut alacak kişilerin ilk kriteri olan depreme dayanıklılık, son yıllarda unutulmuştu. 6 Şubat’ta meydana gelen depremlere kadar... Şimdi “Bina depreme karşı güvenli mi?” sorusu yine ilk sırada ve bu defa herkes risk tespiti yapmaya koşuyor.

oturduğunuz bina depreme dayanıklı mı Haberi

oturduğunuz bina depreme dayanıklı mı

İzmir Seferihisar açıklarında yaşanan 6.9’luk deprem, deprem korkusunu tekrar gündeme taşıdı.

Uzmanlar özellikle olası İstanbul depremi sebebiyle vatandaşlara herhangi bir şüphe durumunda binanın bodrum katındaki kolon ve kirişlerin kontrol edilmesi gerektiği uyarıısnda bulunuyor. Sözcü'de yer alan habere göre; riskli bir durumla karşılaşıldığında ise DASK ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerine başvurulması belirtiliyor. 

ESKİ BİNA DEZAJANTAJ

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Yönetim Kurulu Üyesi İnşaat Yüksek Mühendisi Mustafa Koçak, “Binanın yaşı, kaç yıllık olduğu çok önemli. Özellikle 99 depremini görmüş binalarda daha sık hasar görülebilir. Özellikle binanın taşıyıcı sistemi kolon, kiriş çok kritik yapılar. Buralarda hasar meydana gelip gelmediğine bakmak lazım. Sadece deprem nedeniyle değil, binanın eskimesinden dolayı da hasar meydana gelebilir” diye konuştu. 

ANALİZ YAPTIRMAK ÖNEMLİ

Mustafa Koçak, binada hasar olduğu düşünülüyorsa yapılması...