24 / 04 / 2024

sit alanındaki arsa satılabilir mi

sit alanındaki arsa satılabilir mi

Korunması gerekli kültür ve tabiat varlıklarının korunma alanlarının tespiti Koruma Kurullarınca yapılıyor. Peki, bir alan koruma kurulunca sit olarak ilan edilirse ne olur? Sit alanı ilan edilen arsaya neler yapılabilir?

Sit alanı olan arsa satışı yapılabilir mi?

Koruma altındaki alanlarda, koruma kurulu tarafından hazırlanan imar planı uygulanıyor. Peki, bir arsa sit alanı olarak ilan edilirse ne olur? Sit alanı olan arsa satışı yapılabilir mi?

Sit alanı arsa nasıl değerlendirilir?

Sit alanı, doğal veya tarihsel dönemlerdeki kalıntıları içeren alanlardır. Bu alanlar özel olduğu için devlet tarafından koruma altına alınır. Sit alanı arsa, belirli özelliklere sahiptir. Eğer bu alanın sahibi varsa, derecesine göre değerlendirmesi mümkün olur. Sit alanı arsa hakkında detaylar...

Arsanın sit alanı olup olmadığı nasıl anlaşılır? Sit alanı olduğu nerden öğrenilir?

Arsa konusunda önemli bir konu olan sit alanı, çoğu gayrimenkul işlemlerinde merak edilmektedir. Arsanın sit alanı dahilinde olması, arsa sahiplerini ilgilendirmektedir. Peki sit alanı nedir, arsa sit alanı olduğunda ne olur? İşte buna benzer tüm merak edilen soruların yanıtları haberin devamında…

Fatih Belediyesi sit alanında olduğu gerekçesiyle bir eve el koydu!

Fatih Belediyesi’nin 75 yaşındaki kadın ve ailesinin oturduğu eve “taşınmazın sit alanında kalması nedeniyle tapu tahsis belgesinin geçersiz olduğu” gerekçesiyle el koydu.

Gökçeada'da sit alanındaki kaçak inşaatları bakanlık durdurdu!

Gökçeada Belediyesi tarafından arkeolojik sit alanı içinde yapılan kaçak inşaatları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı durdurdu. İnşaatların kaçak yapı muamelesi görmesi ve 3194 sayılı Yasa’nın 32 ve 42. maddelerine göre işlem uygulanması istendi.

Soner Yalçın'ın Levent'te sit alanındaki villasında kaçak eklenti iddiası!

Soner Yalçın’ın Levent'te sit alanındaki villasında kaçak eklentiler yaptığına ilişkin fotoğraflar ortaya çıktı. otoğraflarda bodrum kat ilave edilen villanın tabanının komple delinip yıkıldığı görülüyor...

Demre'de doğal sit alanına inşa edilen villa yıkılıyor!

Antalya'nın Demre ilçesine bağlı Kekova Koyu'nda, koruma altındaki birinci derece doğal sit alanında, koronavirüsü salgını süreci fırsat bilinerek 48 saatte inşa edilen kaçak villa sahibi tarafından kaldırılıyor. Söküm işleminin ardından hafriyat alandan toplanacak...

Kilyos'ta sit alanındaki arazinin imar planı değiştirildi!

İstanbul Kilyos'ta, Karadeniz kıyısında 3. derece doğal sit alanında kalan 29 bin 768 metrekarelik arazinin imar planları değiştirildi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından itirazlar için askıya çıkarıldı.Konut alanı olarak belirlenmiş parselde otel yapılabilecek...

Antalya Demre'de sit alanına inşa edilen villa mühürlendi!

Antalya Demre'de koruma altındaki birinci derece doğal sit alanında salgını fırsat bilip, kaçak villa inşa edildi. Belediye tarafından villa mühürlenirken, yıkılacağı da belirtildi...

Tarihi Roma Hamamı sit alanında yıkım başladı!

Tarihi Roma Hamamı’nın kazı çalışmaları yapılırken sit alanındaki yapıların yıkımı tek tek gerçekleştirildi. Sadece Bülent Doğan’ın işlettiği tesislerde yıkım başlamadı...

İzmir Karaburun'da sit alanındaki inşaatın yıkım çalışması tamamlandı!

İzmir Karaburun'da birinci derece doğal sit alanında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un talimatıyla Yapı Kayıt Belgesi iptal edilen yapının yıkım çalışmaları tamamlandı.

Niğde’de sit alanındaki evler yıkılmayı bekliyor!

Niğde’de sit alanındaki evler, mahalle sakinlerini tedirgin ediyor. Tehlike saçan evlerin yıkılması bekleniyor. 

Datça'da sit alanındaki inşaata tepki geldi!

Muğla'nın Datça İlçesi'nde sit alanında devam eden inşaatın önünde toplanıp insan zinciri oluşturan Datça halkı, doğa katliamına dur dedi. 

Datça'da sit alanındaki kaçak otelin inşaatı sürüyor!

Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar,  sit alanına kaçak otel inşaatı yapılması konusunda yasal süre 27 Nisan'da sona erecek açıklamasını yaptı.

sit alanındaki arsa satılabilir mi Haberi

sit alanındaki arsa satılabilir mi

Sit alanı ilan edilen arsaya neler yapılabilir?

Korunması gerekli kültür ve tabiat varlıklarının korunma alanlarının tespiti Koruma Kurullarınca yapılıyor. Kurul tarafından tespit edilen sit alanlarında yer alan taşınmaz malların tapu kütüğüne şerh düşülüyor.


Bir alanın koruma kurulunca sit olarak ilan edilmesi, bu alandaki imar planı uygulanmasını durduruyor. Bura için yeni koruma imar planı oluşturuluyor.


Bu plan koruma kurulunca uygun görüldükten sonra, belediye veya valilikçe onaylanarak yürürlüğe giriyor. Plan yürürlüğe girene kadar, Koruma Kurulunca geçiş dönemi yapılaşma şartları bir ay içinde belirlenir. 


Sit alanları yapılaşma koşulları..

Sit alanlarında yapılaşma verilecek yapılaşma izni, sit alanlarının türüne ve derecesine göre değişkenlik gösteriyor. Arsanızın hangi sit alanı ve derecesi içerisinde yer aldığını öğrenerek, yapılaşma izin koşullarını da tespit edebilirsiniz.


A.) Arkeolojik sit alanı yapılaşma koşulları

I. Derece Arkeolojik Sit: 

Korumaya yönelik...