26 / 04 / 2024

sit tescili

sit tescili

Korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının, korunma alanlarının ve doğal sitler hariç olmak üzere sitlerin tespit ve tescili ile ilgili usul ve esaslar ilgili yönetmelik ile açıklanıyor. Peki, sit alanı tescil kararı nasıl verilir?

6 ildeki bazı alanlar doğal sit alanı ilan edildi!

Balıkesir, Kocaeli, Giresun, Edirne, Bayburt ve Sivas'ta bazı alanların, "Doğal sit-nitelikli doğal koruma alanı" ve "Doğal sit-sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı" olarak tescili ilanları, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Niğde Tepeköy'deki Sit Alanı Kral Mezarı TBMM gündeminde!

Tepeköy Köyü'nde Cingören Mevkii'nde bulunan Kral Mezarı olarak bilinen ve 1.Derecede Sit Alanı olarak tescili yapılan mezar TBMM gündeminde konu oldu..

Sit alanı tescil kararı nasıl verilir?

Korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının, korunma alanlarının ve doğal sitler hariç olmak üzere sitlerin tespit ve tescili ile ilgili usul ve esaslar ilgili yönetmelik ile açıklanıyor. Peki, sit alanı tescil kararı nasıl verilir?

Sit alanı tescili nasıl yapılır?

Kültür varlıklarının yoğun olarak bulunduğu sosyal yaşama konu olmuş veya önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış tabiat özellikleri ile korunması gerekli olan sit alanı tescili nasıl yapılır?

Bursa Acemler Kışlası'nın sit alanı statüsü kaldırılıyor!

Bursa Osmangazi'deki Eski Merkez Komutanlığı olarak da bilinen Acemler Kışlası Doğal Sit Alanı Tescili sit statüsünün kaldırılmasına yönelik değişiklik bugün askıya çıktı. Askı ilanı 6 Mayıs'ta sona erecek...

Sit sınırları nasıl tespit edilir?

Korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının ve sitlerin tespit ve tescili hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelikte sit sınırlarının nasıl tespit edildiğine dair esaslara da yer veriliyor. Peki, sit sınırları nasıl tespit edilir?

İzmir Özbey Mahallesi sit alan ilan edildi!

İzmir İli, Torbalı İlçesi, Özbey Mahallesi'nin içerisinde sit alanı belirlendi. Bugün resmi gazetede yayınlanan yazılı açıklamaya göre İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından sit alanı ilan edildi.

Manisa İcikler Mahallesi sit alanı ilan edildi!

Manisa İli Demirci İlçesi, İcikler Mahallesi bugün resmi gazetede yayınlanan yazılı açıklamaya göre İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından sit alanı ilan edildi.

Rahmi Aşkın Türeli: Doğal sit alanları neden imara açılıyor?

İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, son günlerde kamuoyunu meşgul eden l'inci derece doğal sit alanlarının yapılaşmaya açılmasına ilişkin yürütülen çalışmalar hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'den bilgi istedi.

Doğal Sit Alanlarında HES yapılması için Merkez Komisyonu İlke Kararı gerekecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, doğal sit alanlarında yapılacak olan Hidroelektrik Santrali projeleri için Tabiat Varlıklarını Koruma Merkez Komisyonu İlke Kararı alınması için düzenleme yaptı. Karar bugün Resmi Gazete'de yayımlandı...

İzmir Ödemiş İlkkurşun Mahallesi tarihi sit sınırı içerisine alındı!

İzmir II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun incelediği bilgi ve belgeler ile görüşmeler sonunda İzmir Ödemiş İlkkurşun Mahallesi'nin tescilli tarihi sit sınırının l/5000 ölçekli kadastral durum haritasında gösterildiği şekilde genişleti

Ardahan Hanak Cotsuyu I yerleşim alanı 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edildi!

Ardahan Hanak ilçesi, Çayağzı Köyü sınırları içerisinde yer alan Cotsuyu I yerleşim alanına ilişkin bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda, Cotsuyu I yerleşim alanı 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edildi...

Antalya Demre'deki bölgelere 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı kararı!

Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, Antalya'nın Demre İlçesi'nin çeşitli mahallelerinde bulunan antik yerleşim alanlarının 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmesine karar verdi. Kararlar, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

sit tescili Haberi

sit tescili

Sit alanı tescil kararı nasıl verilir?

Korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının, korunma alanlarının ve doğal sitler hariç olmak üzere sitlerin tespit ve tescili ile ilgili usul ve esaslar ilgili yönetmelik ile açıklanıyor.


Taşınmaz kültür varlıkları; Tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan, o eseri meydana getiren toplumun toplumsal, kültürel, ekonomik, siyasal, bilimsel ya da estetik niteliklerinin belgesi olan yer üstünde, yer altında veya su altındaki korunması gerekli taşınmaz varlıkları olarak tanımlanıyor.


Sit alanları ise; Tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent ve kent kalıntıları, kültür varlıklarının yoğun olarak bulunduğu sosyal yaşama konu olmuş veya önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış...