19 / 04 / 2024

Niğde Tepeköy'deki Sit Alanı Kral Mezarı TBMM gündeminde!

Niğde Tepeköy'deki Sit Alanı Kral Mezarı TBMM gündeminde!

Tepeköy Köyü'nde Cingören Mevkii'nde bulunan Kral Mezarı olarak bilinen ve 1.Derecede Sit Alanı olarak tescili yapılan mezar TBMM gündeminde konu oldu..



Niğde Tepeköy deki Sit Alanı Kral Mezarı TBMM gündeminde!


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Tepeköy'de yer alan Kral Mezarı'nın korunmasına ilişkin soru önergesi hazırlayarak, sorularının Kültür Ve Turizm Bakanı Nabi Avcı tarafından cevaplandırılmasını istedi.


Gürer önergesinde "Tepeköy Köyü'nde Cingören Mevkii'nde bulunan Kral Mezarı olarak bilinen ve 1.Derecede Sit Alanı olarak tescili yapılan mezarın tahrip edildiği, muhtarlıkça yapılan kontrollerde mezarın bulunduğu yerde kaçak kazı yapılmakta olduğu, geçmiş dönemlerde kaçak kazılar neticesinde korunaklı olarak günümüze gelen anıtsal kral mezarının kaçak kazı sonucu yıkılmak üzere olduğu ve kaçak kazı çukurunun kapatılmadığı görülmektedir." şeklinde açıklamalarda bulunarak bu bağlamda 5 soru sordu.


Gürer'in soruları

1- Kral mezarı neden korunmamaktadır? Kral mezarındaki derin çukurlar neden kapatılmamaktadır?

2- Niğde İlinde Koruma Bölge Kurulunca kaçak kazı çukurlarının kapatılması kararlaştırılmıştır. Kaç tanesi kapatılmıştır? Kapatılmayanlar neden kapatılmamaktadır?

3- Niğde'de konu ile ilgili uzman görev almış mıdır?

4- Kapatılmayan kaçak kazı çukurlarında müze için bilimsel bir kurtarma kazısı planlanmakta mıdır?

5- Niğde'de müze tarafından kaç kurtarma kazısı yapılmıştır?





Geri Dön