28 / 03 / 2024

tüik İl Bazında Gayrisafi Yurt İçi Hasıla 2020

tüik İl Bazında Gayrisafi Yurt İçi Hasıla 2020

Türkiye GSYH’sının tek başına yüzde 32’sini temsil eden 15 yılda inşaat katma değeri yüzde 182 oranında arttı...

Yeni inşaatlarda frene basıldı: Daire bazında verilen yapı ruhsat sayısı 1.4 milyondan 520 bine düştü!

TÜİK tarafından açıklanan daire bazında alınan ruhsat sayısı rakamlarında büyük bir düşüş yaşandı. Daire bazında verilen yapı ruhsat sayısının 1.4 milyon adetlerden 520 bine kadar düştüğü belirlendi. Peki sektör nasıl hareketlenir?  

Asgari ücret Euro bazında en yüksek seviyesine bu yıl erişti!

Asgari ücret dolar ve Euro bazında en yüksek rakamlara erişse de Avrupa’da en düşük ücret olmaktan kurtulamadı. Türkiye’nin asgari ücreti Avrupa’da en düşük 5’inci ücret olarak belirlendi. 

Yabancıya konut satışları 2023'te metrekare bazında yüzde 48 geriledi!

Türkiye’de gerçekleştirilen yabancı yatırımlarını  değerlendiren EVA Gayrimenkul Değerleme, yatırımların 2023 yılında 2022 yılına göre metrekare bazında yüzde 48 oranında azaldığını ortaya koydu.

TÜİK açıkladı! Dış ticaret haddi ekim ayında azaldı...

TÜİK verileri kapsamında göre dış ticaret haddi, ekim ayında bir önceki senenin aynı dönemine göre 11 puan yükselerek 86,2 olurken eylül ayına oranla düştüğü kaydedildi. İşte haberin ayrıntıları...

IMF’nin teknik ekibi eylül ayında Türkiye’ye geliyor!

Uluslararası Para Fonu (IMF), teknik ekibinin dördüncü madde konsültasyonuna hazırlık için eylül ayında Türkiye'ye rutin bir ziyarette bulunacağını duyurdu. Ayrıca, IMF, Türkiye'den herhangi bir ekonomik destek talebi gelmediğini de paylaştı.

Enflasyon verileri asgari ücrete nasıl yansıtılacak? Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılacak mı?

Milyonların beklediği enflasyon verileri belli oldu. Emekli, memur, asgari ve diğer kalemdeki maaşlar enflasyon verilerine göre belirleniyor. Peki, Enflasyon verileri asgari ücrete nasıl yansıtılacak? Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılacak mı? İşte detaylar...

Eylül ayında fiyatı en fazla artan üniversite eğitimi oldu

Tüketici fiyatları içerisinde eylül ayında en fazla fiyat artışı yüzde 22, 7 ile üniversite eğitim giderlerinde, en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 18, 21 ile patates ve bazı yumru bitkilerde yaşandı. İşte detaylar…

Fındık fiyatlarına büyük zam! Türk lirası bazında rekor seviyeye çıktı

Yüksek enflasyon nedeniyle gıda fiyatlarındaki zam furyasına fındık da eklendi. Sezon başında kilogramı 24 lira olan fındık Türk lirası bazında rekor seviyeleri gördü.

Türk markaları yurtdışında mağaza açılışlarını hızlandırdı!

Koronavirüs salgını sonrasında kiraların gerilemesiyle beraber Türk markaları yurtdışında mağaza yatırımlarını hızlandırdı. 

Kiğılı yurtdışında 11 mağaza açtı!

Ünlü giyim markası Kiğılı yurtdışında 11 mağazanın açılışı yaptı. Açılan mağazaların 6'sı İtalya'da gerçekleşti.

2019 yılında İstanbul'da inşaat sektörünün GSYH'de aldığı pay yüzde 35,6 oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2019 yılına ilişkin "İl Bazında Gayrisafi Yurt İçi Hasıla" verilerini açıkladı. Buna göre 2019 yılında İstanbul'da inşaat sektörünün GSYH'de aldığı pay yüzde 35,6 olarak gerçekleşti. 

Moskova'da yeni konut fiyatları ruble bazında tarih zirvesini gördü!

Rusya'nın başkenti Moskova'da yeni konut fiyatları bu yıl, ruble bazında tarihin en yüksek seviyesine çıktı.

AVM'lerin perakende cirosu Eylül ayında arttı!

AYD Perakende Ciro Endeksi, Eylül ayında önceki aya göre yüzde 0,7  artışla 293 puana ulaştı.

tüik İl Bazında Gayrisafi Yurt İçi Hasıla 2020 Haberi

tüik İl Bazında Gayrisafi Yurt İçi Hasıla 2020

TÜİK “İl Bazında Gayrisafi Yurt İçi Hasıla” verilerini açıkladı. Buna göre, 2004-2019 arası dönemde 81 ilde inşaat sektöründeki artış yüzde 160,2 seviyesinde oldu. 

Dünya Gazetesi köşe yazarı Talip Aktaş, bugünkü köşesinde TÜİK’in açıkladığı “İl Bazında Gayrisafi Yurt İçi Hasıla” verilerinden inşaat sektörünü analiz etti. 

İşte Talip Aktaş'ın '15 yılda tarım 1, inşaat 3 büyüdü' başlıklı yazısı...

Türkiye’de son 15 yılda inşaat sektörü katma değerindeki artış, diğer sektörlerin açık ara üzerinde gerçekleşti. TÜİK’in açıkladığı “İl Bazında Gayrisafi Yurt İçi Hasıla” verilerinden yaptığımız hesaplamalara göre, 2004-2019 arası dönemde 81 ilin yarattığı toplam katma değer reel olarak yüzde 106,3 oranında artarken, inşaat sektöründeki artış yüzde 160,2 seviyesinde gerçekleşti. Geçen 15 yılda katma değer artışı sanayide yüzde 116,3, hizmetler sektöründe ise yüzde 105, oldu. Tarım sektörünün...