19 / 04 / 2024

türkiyede unesco listesine giren yerler

türkiyede unesco listesine giren yerler

Akdamar Kilisesi, Aspendos Antik Kenti, Dağlık Frigya Bölgesi, İsmail Fakirullah Türbesi ve diğerleri... İşte bu yıl UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne alınan, Anadolu'nun kültür ve doğal mirasından günümüze gelen 10 kültürel ve doğal varlık...

UNESCO'dan İstanbul için korkutan uyarı! Tsunami 1 metreyi aşacak! 

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü'nden (UNESCO) İstanbul ve iki kente daha tsunami uyarısı geldi. İşte UNESCO'nun o açıklaması...

Şehirlerimiz akıllı şehirlere dönüştürülecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Antalya'da düzenlenen 2023'e Doğru Türkiyede Çevre ve Şehirciliğin Geleceği İstişare Toplantısı'nın sonuç bildirgesini açıkladı. 

Araplar gayrimenkulde rotayı Türkiye’ye çevirdi!

TÜRAP ve TurabExpo tarafından İstanbul’da düzenlenecek Gayrimenkul Proje Geliştirme ve Finansman Fuarı ile Arap ülkesinden gelen bin 500 yatırımcı Türkiyede'ki konut üreticileriyle buluşacak.

TOKİ Denizli Karahayıt Konutları fiyat!

TOKİ Denizli Karahayıt Konutları fiyat listesine göre 91 bin 331 TL'den başlıyor. Projede 120 aya kadar vade sağlanıyor.

Denizli Karahayıt TOKİ Evleri başvuru tarihleri!

TOKİ Denizli Karahayıt Konutları fiyat listesine göre 91 bin 331 TL'den başlıyor. Projede 120 aya kadar vade imkanı sağlanıyor.

Ani Harabeleri UNESCO listesine girdi!

Kars'ta bulunan Ani Harabeleri, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edildi. Böylece, Türkiye'den listeye dahil edilen alan sayısı 16 oldu.

Ani Harabeleri UNESCO listesine girecek mi?

Suriye'deki Ani Harabeleri'nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesi için her yıl başvaru yapılıyor. Yapılan başvuruları her yıl değerlendiren komite, temmuzda İstanbul’da bir araya geliyor.

Bosna Hersek Ferhadiye Camii bugün açılıyor!

Bosna Hersek'teki savaşta Sırpların yıktığı Ferhadiye Camisi, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katılacağı törenle bugün açılacak. 23 yıl sonra yeniden faaliyete geçecek olan camiinin UNESCO listesine adaylık süreci devam ediyor.

Rusya'daki yasak Türk şirketleri listesine bir yenisi daha eklendi!

Rusya Başbakanı Medvedev'in imzaladığı Türkiye'ye ek yaptırımlar paketi uygulamaya kınuldu. Rusya'daki Türk firmaların inşaat, turizm ve otelcilik alanındaki faaliyetleri durduruldu.

Konya Eşrefoğlu Camisi UNESCO listesine girecek mi?

Konya’nın Beyşehir ilçesinde bulunan tarihi Eşrefoğlu Camisi’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesinden kalıcı listeye dahil olabilmesi için yürütülen çalışmaların devam ettiği bildirildi.

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri UNESCO listesine girdi!

Bonn kentinde gerçekleşen 39. BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Komite toplantısı,Türkiye'den Efes ve Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri'nin "Dünya Kültür Mirası" listesine alınıp alınmaması konusu da görüşüldü.

Mevlüt Çavuşoğlu:3 Haziran'da yapılacak oylamada Efes UNESCO listesine dahil edilecek!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Efes Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne adaylığına ilişkin, bu konuda seferberlik ilan ettiklerini ve her şeyin yolunda gittiğini belirtti.

Uzunköprü UNESCO Listesine girdi!

Edirne'de 1393 metre uzunluğundaki dünyanın en uzun taş köprüsü olarak bilinen 572 yıllık tarihi Uzunköprü, UNESCO'nun Somut Varlıklar Dünya Kültür Mirası geçici listesine alındı.

türkiyede unesco listesine giren yerler Haberi

türkiyede unesco listesine giren yerler

GEÇMİŞTEN günümüze miras kalan yapılar, doğal ve kültürel varlıklar o kadar fazla ki saymakla bitmez... Türkiye'nin de dört bir yanı bu varlıklarla dolu. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) de her yıl bu varlıklar arasında korunması gerekenleri açıklıyor. Türkiye'de aralarında Nemrut Dağı'nın ve Selimiye Camii'nin yer aldığı 13 nokta UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunuyor. Ayrıca geçtiğimiz aya kadar 52 doğal ve kültürel mirasımız örgütün geçici listesinde yer alıyordu. Bu sayı UNESCO'nun son açıklanan raporuyla 62'ye yükseldi. İşte geçen ay UNESCO'nun geçici listesine eklenen 10 yeni yer. 


1. Van'daki Akdamar Kilisesi: 

Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nda bulunan kilise M.S 915-1921 yıllarında Ermeni Vaspuran Kralı I. Gagik Ardsruni tarafından saray kilisesi olarak yaptırılan bir yapı. Hem mimarisi hem de süslemelerinden dolayı dünya...