25 / 04 / 2024

Rusya'daki yasak Türk şirketleri listesine bir yenisi daha eklendi!

Rusya'daki yasak Türk şirketleri listesine bir yenisi daha eklendi!

Rusya Başbakanı Medvedev'in imzaladığı Türkiye'ye ek yaptırımlar paketi uygulamaya kınuldu. Rusya'daki Türk firmaların inşaat, turizm ve otelcilik alanındaki faaliyetleri durduruldu.



Bakanlar Kurulu'nun resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, "İmzalanan kararnameyle Türkiye Cumhuriyeti'nin yetkisi altında bulunan kuruluşların ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından kontrol edilen kuruluşların 1 Ocak 2016'dan itibaren Rusya'da yürütmesi yasak olan çalışma (hizmet) çeşitleri belirlendi" denildi.


Hükümetin yaptığı açıklamaya göre, listede öncelikle bina inşaatı, mimarlık ve mühendislik tasarımı alanındaki faaliyetler, araştırma ve analiz çalışmaları, turistik acente faaliyetleri, otelcilik faaliyetleri, devlet ihtiyaçları için hizmet veren kuruluşlar ve kerestecilik yer aldı.


Rusya'daki Türk şirketleri için yasak listesine tur acentaları, oteller ve devlet ihtiyaçları için hizmet veren kuruluşlar dahil edildi.


Yapılan açıklamalarda, Türk firmalarının Rusya'da sürdürmesi yasaklanan faaliyetler listesinin kararname yürürlüğe girmeden önce imzalanan kontratları kapsamadığının altı çizildi.




Haber Ege Haber Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Rusya hükümeti 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren yasaklanacak olan Türkiye'nin hukuk sistemine bağlı ve Türkler tarafından yönetilen organizasyonların listesini onayladı. Rus Hükümeti Bakanlar Kurulu, Türk inşaatçıları kara listeye aldı ve ülkede çalışmalarını yasakladı. Listeye bina inşaatı, mühendislik faaliyetler, uzmanlık gerektiren inşaat işleri, mimarlık ve mühendislik projeleri, teknik testler, turizm acentelerinin ve benzer organizasyonların faaliyetleri, turizm alanında hizmet sağlayıcılar, otel ve benzeri geçici ikamet yerlerinin faaliyetleri, devlet ve yerel yönetimler için hizmet sağlayıcılar ve ağaç işleme faaliyetleri dahil oldu. Rusya Hükümeti Bakanlar Kurulu basın bürosu bu listenin Rusya Cumhurbaşkanının 28 Kasım tarihli kararnamesi çerçevesinde onaylandığı bildirdi. 


ÖNCE SÖZLEŞME 

Bu karara Türk firmalarının yanısıra Türkiye vatandaşları tarafından yönetilen firmalar da dahil. Rusya Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı Aleksey Lihaçyev bu yasağa yönelik, !'Türkiye'ye yönelik yaptırımların Rusya'nın inşaat sektörüne olumsuz etkisi olmayacak" dedi. Bu karar, karar tarihinden önce sözleşme yapılan Türk inşaat firmalarını ve daha önce açıklanan 53 firmalık listede yer alanları etkilemeyecek. Bu konu ile ilgili Rusya inşaat Bakanı Mihail Men, "Türk şirketleri ile yapılan sözleşmelerin gereği yapılacak ancak gelecekte onları kendi pazarımızda beklemiyoruz" dedi. Men, sınırlama getirilmeyen 53 şirketin 2018 Dünya Futbol Şampiyonasında kullanılacak olan stadyumların inşaatı gibi önemli projelerde yer aldıklarına dikkat çekti. 


Ege Haber 


Geri Dön