19 / 04 / 2024

vergilerde devir işlemi

vergilerde devir işlemi

İntikal vergisi ne demektir? sorusuna bir hakkın yada bir malın mülkiyetinin devri sırasında devirden dolayı alınan vergidir cevabı veriliyor. İntikal vergisi resmi bir şekle bağlı olarak yapılıyor...

Tapu devri nasıl yapılır? Tapu devir masrafları kaç para? Tapu devir için ne gerekli? Tapu devir kaç TL?

"Tapu devri", bir kişiden başka bir kişiye geçen gayrimenkul mülklerinin, yani ev, iş yeri, arazi gibi taşınmaz varlıkların sahibinin değiştiği hukuki işlemi ifade eder. Peki, Tapu devri nasıl yapılır? Tapu devir masrafları kaç para? İşte ayrıntılar...

En çok otomobilde devir işlemi yapıldı! Arsa ve konuta ulaşamayanların yatırım tercihi ikinci el otomobiller oldu!

Geçen yıl en çok otomobilde devir işlemi yapıldı! Sıfır araç hayal olunca ayak yerden kesildi! Yeni bir araç sahibi olmak isteyenler için sıfır otomobile ulaşmak çok zor. Hal böyle olunca geçen yıl en çok otomobilde devir işlemi yapıldığı verilere yansıdı. İşte merak edilen haberin detayları…

İlk 8 ayda 5.5 milyarlık tapu işlemi yapıldı!

Bu yılın ilk 8 ayı ile 204 milyar liraya ulaşan toplam 6 milyon topu işlemi yapılırken, devir işlemlerinden devletin kasasına 5,5 milyar lira girdi.

Yeni Ordu Stadı'nda çim serme işlemi tamam!

Yeni Ordu Stadı'nın çim serme işlemi sona erdi. Ordu Valisi Yavuz, "15 ay gibi kısa sürede yaklaşık 150 milyon liralık, 20 bin seyirci kapasiteli bir stadı bitirebilmek, gelişmiş teknolojiyi ve aynı zamanda bu konudaki uzmanlığımızı gösteriyor" dedi...

Akiş GYO'dan iştirak işlemi hakkında açıklama!

Akiş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) iştirak işlemi hakkında açıklama yaptı.

Şişli'deki 500 milyon dolarlık binaların devir işlemleri yargıda!

Şişli'deki 500 milyon dolar değerindeki 9 binanın bedelsiz ve ihalesiz olarak İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu'na devredilmesine ilişkin mahkemenin kararına rağmen devir işleminin belediye meclisinden yeniden geçmesi yargıya taşındı.

Yapı Kredi Koray GYO'nun Eyüpsultan'daki gayrimenkullerin devir işlemleri sürüyor!

Yapı Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yapılan açıklamada Yapı Kredi Koray GYO  Eyüpsultan'daki gayrimenkullerin devir işlemleri ile ilgili açıklama paylaştı. 

Tapu parsel sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Tapu parsel sorgulamasının nasıl yapıldığı arazi sahibi ve arazi alacak kişilerin merak ettiği konuların başında geliyor. Parsel sorgulama işlemi E-Devlet uygulaması üzerinden yapılabiliyor.. 

2017'de 8 milyonu aşkın tapu işlemi yapıldı!

Tapuda geçtiğimiz yıl 8 milyonu aşkın işlem gerçekleştirildi. Bu da saniyede bir tapu işlemi gerçekleştirildiği anlamını taşıyor.

3 adımda tapu devir işlemleri!

Satın almak istediğiniz evin tapusunun sizin adınıza devredilmesi için tapu dairesinde gerekli işlemlerin yapılması gerekiyor. İşte 3 adımda tapu devir işlemleri...

Sinpaş GYO 2017'de 773.2 milyonluk satım işlemi yaptı!

Sinpaş GYO 2017'de toplamı 773 milyon 248 bin 836 TL + KDV  olan satım işlemi, 4 milyon 584 bin 915 TL + KDV kiralama işlemi yapıldı. 

Körfez GYO 2017'de 63.3 milyonluk satım işlemi yaptı!

Körfez GYO 2017'de 63 milyon 364 bin 707,77 TL + KDV satım işlemi, 243 bin 402 TL + KDV kiralama işlemi gerçekleştirdi.

Özderici GYO 2017'de 18 milyonluk satım işlemi yaptı!

Özderici Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı 2017 yılında toplamı 17 milyon 986 bin 930 TL satım işlemi, 5 milyon 763 bin 99 TL kiralama işlemi yaptı.

vergilerde devir işlemi Haberi

vergilerde devir işlemi


İntikal vergisi ne demektir?


İntikal vergisi, bir malın ya da bir hakkın mülkiyetinin devri sırasında, devirden dolayı alınan vergi anlamına geliyor. İntikal vergilerinin ortak özelliği, mülkiyetin devrinin resmi şekle bağlı olması ve bu şekil şartı yerine getirilirken verginin alınmasıdır. 


Dolaylı vergilerde de "devir" işlemi söz konusu olmasına karşın, bu özellik nedeniyle dolaylı vergiler intikal vergileri arasında sayılmıyor. Üreticiden tüketiciye kadar çeşitli aşamalarda alınan dolaylı vergilerde böylesine bir şekil şartı yoktur, vergilerinde durum değişiktir. Mülkiyet devredilirken, mülkiyet kazananın üzerine devir işlemi yapılması gerekir; vergi bu kayıt işlemi sırasında alınır ve yükümlüsü satın alandır.


Türk vergi sisteminde intikal vergileri servet üzerinden alınan vergiler arasındadır. "İvazsız" İntikallerden alınanlar, Veraset ve İntikal Vergisi ile Spor Toto Vergisi"dir. Ayrıca, ister "ivazlı" ister "ivazsız" olsun, taşınmazların mülkiyetinin devrinden...