29 / 03 / 2024

Zemin kat taban kotu ne demektir

Zemin kat taban kotu ne demektir

Zemin kat taban kotu nedir?: İmar yönetmeliğine göre zemin kat taban seviyeleri, binaların kot aldığı cephesinde (±0.00) kotunun altına düşemiyor ve (+1.00) kotunun üzerine çıkamıyor...

Çıkma kat nedir? Çıkma kat hesabı nasıl yapılır?

Binaların zemin katından dışarıya doğru uzanabilen ve yasal düzenlemelere uygun olarak inşa edilen ek yapı elemanlarına çıkma denir. Ancak çıkma kat için gereken bazı prosedürler ve kurallar vardır. Peki çıkma kat nedir, çıkma kat hesabı nasıl yapılır? İşte çıkma kat ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Milli Savunma Üniversitesi taban puanı açıklandı mı? Kadın erkek astsubay puanları ne kadar oldu?

Milli Savunma Üniversitesi'nin Aday Belirleme Sınavı, 2 Nisan Pazar günü gerçekleştirildi ve yaklaşık 600 bin adayın katılımıyla tamamlandı. Sınav sonuçları merakla beklenirken, adaylar MSÜ Kara, Hava ve Deniz Harp Okulu erkek-kadın taban puanları ile kontenjan listelerine odaklandı. İşte adayların

Gaziantep İslahiye'de deprem konutları 7 kat yükseliyor iddiası! 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın deprem bölgesinde yatay mimariye uygun ve en çok zemin+4-5 kat şeklinde bina inşa edileceğini açıklamasının ardından, Gaziantep İslahiye'de zemin ve bodrum katı ile birlikte 7 katlı konutların yükselmesi dikkatleri çekti. 

Deprem konutlarının detayları peş peşe geldi! En çok zemin artı 3-4 katlı ve 3+1 konutlar yapılacak! 

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 şehirde ilk etapta 199 bin 739 kalıcı konut ile 73 bin 972 köy evi inşa edilecek. Zemin artı 3-4 katı aşmayacak konutlar, brüt 105 metrekare, net 85 metrekare ve 3 artı 1 şeklinde yapılacak. İşte ayrıntılar ve görseller...

TOKİ'den yatay mimari atağı: Zemin+5 kat geçilmeyecek!

Dünya Gazetesi köşe yazarı Vahap Munyar, bugünkü köşesinde TOKİ konutlarını ve TOKİ Başkan Yardımcısı Ömer Bulut'un açıklamalarını kaleme aldı. İşte Vahap Munyar'ın '130 bin konut yaptık zemin artı 5’i geçmedik' başlıklı yazısı...

Beşiktaş’taki eski askeri araziye kat artışı: 5'ten 8'e yükseldi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen, ‘bina yükseklikleri zemin + 5 katı geçmesin’ talimatına rağmen İstanbul’un boyu uzuyor. Beşiktaş’taki eski askeri alanda kat artışı yapıldı. Kat sayısı 5'ten 8'e yükseltildi.

Depremin baş suçlusu yine 'çürük binalar' oldu!

Her deprem olduğu gibi İzmir'deki felakette baş suçlu 'çürük binalar, kesilen taşıyıcı kolonlar' oldu. Zemin katında lağım borusunun geçebilmesi için kesilmiş bir taşıyıcı kolon bir felekate yol açabiliyor.

Tunç Soyer: 1999 yılından önce ruhsat almış binalar kontrol edilecek!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "İzmir'de 1999 yılından önce ruhsat almış tüm binaları kontrol edeceğiz. Özenle de zemin katı ticarethane olan yani spor salonuna, markete, otoparka çevirmiş bu apartmanların tamamını kontrol edeceğiz" açıklamasında bulundu.

İzmir Bayraklı'da yıkılan Rızabey Apartmanı zaten riskliydi iddiası!

İzmir'de 6,6 büyüklüğündeki depremde yıkılan Rızabey Apartmanı'nın zemin katında çiçekçilik yapan Uğur Ural ile güzellik salonu işletmecisi Bilge Gökalp, binanın depremden önceki durumunu anlattı.

BİM'den Yılmaz Erbek Apartmanı açıklaması!

İzmir'de meydana gelen şiddetli deprem sonucunda Bayraklı ilçesinde yıkılan Yılmaz Erbek Apartmanı için; binanın zemin katındaki kolonların BİM mağazası için kesildiği iddia edilmişti. BİM, söz konusu iddialar için yazılı açıklamada bulundu. 

Avcılar'da kentsel dönüşüme itiraz etti, etrafa ateş açtı!

Avcılar'da kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak binanın zemin katındaki dükkanını tahliye etmek istemeyen bir kişi havaya ateş açtı.

Gölcük Yeni Devlet Hastanesi binasının 3 katı tamamlandı!

Gölcük Yeni Devlet Hastanesi’nin inşaatı hızla sürüyor.  Odaların bulunduğu binanın zemin üstü 3 katı tamamlandı...

Aydın'daki binalara imarda ilave 1 kat verilmeli!

NAMDER Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Erdemci, Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan’a yaptığı ziyarette, Aydın'daki binalara imarda tam bodrum yapılarak müştemilat ve sığınaklar için, zemin katların ise otopark alanı olarak kullanılması için ilave 1 kat verilmesi gerektiğini belirtti...

Zemin kat taban kotu ne demektir Haberi

Zemin kat taban kotu ne demektir

Zemin kat taban kotu nedir?

Zemin kat taban kotunun nasıl olması gerektiğine ilişkin esaslar Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yer alıyor. Yönetmeliğe göre zemin kat taban seviyeleri, binaların kot aldığı cephesinde (±0.00) kotunun altına düşemiyo ve (+1.00) kotunun üzerine çıkamıyor.


Ancak her koşulda azami bina yüksekliği aşılamaz. Su taşkın riski bulunduğu Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü veya Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından belirlenen parsellerde, iskân edilen katın taban kotu ile bina, otopark gibi giriş-çıkış kotlarının, su seviyesine esas dere kret kotunun en az 1,50 m. üzerinde olması zorunludur. Tereddüde düşülen konularda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü veya ilgili Su ve Kanalizasyon İdaresinin görüşüne göre uygulama yapılır. Tesviye işlemlerinde aşağıdaki şartlara uyulur.


1) Ön bahçelerin tesviyesi

a) Yoldan kot alan parsellerde; %15 den daha...