18 / 04 / 2024

Gürcistan'dan alınan elektrik miktarı arttı!

Gürcistan'dan alınan elektrik miktarı arttı!

Gürcistan'dan alınan elektrik miktarı arttı. Türk enerji şirketleri, temmuz ayında Gürcistan'dan rekor düzeyde elektrik ithal edecek.Gürcistan'dan daha önceki aylarda alınan ortalama 9 milyon kilovatsaatlik aylık elektrik miktarı temmuzda satılacak.



Gürcistan'dan daha önceki aylarda alınan ortalama 9 milyon kilovatsaatlik aylık elektrik miktarı, temmuzda 150 milyon kilovatsaata çıkacak.


Elektrik alımını Ahıska-Borçka iletim hattı üzerinden gerçekleştirecek AKSA Enerji, Energo-Pro ve KGM Enerji, temmuz ayı için Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumundan (EPDK) 275 megavat elektrik ithalatı için lisans almıştı. 


Söz konusu enerji şirketleri, bu kapsamda salı gecesi itibariyle Gürcistan'dan günlük 5 milyon kilovatsaatlik elektrik almaya başladı. 


Ahıska-Borçka iletim hattı üzerinden bugüne kadar alınan elektriğin günlük 300 bin kilovatsaat civarında olduğunu belirten yetkililer, temmuz ayında bu rakamın 5 milyon kilovatsaate çıkacağını, bunun da bir rekor olduğunu kaydettiler. 


Gürcistan'dan alınacak elektrik miktarının temmuz ayında 150 milyon kilovatsaate ulaşacağını ifade eden yetkililer, fiyatlar "cazip" olduğu için enerji şirketlerinin bu ithalatı gerçekleştirdiğini belirttiler.


Bu yıl yağışların istenilen seviyelere ulaşamadığı Gürcistan'da hidro elektrik üretiminde düşüşler yaşandığını anlatan yetkililer, bu yüzden Türkiye'nin Gürcistan'dan hedeflediği miktardaelektrik alamadığını ifade ettiler.


Bu arada, Haziran ayında 350 megavat olarak hesaplanan elektrik alımı, Borçka'daki iletim hattının arızalanması sebebiyle ertelenmek zorunda kalmıştı.


Öte yandan, Türkiye ve Gürcistan tarafından inşa edilen ve 2013 yılının Aralık ayında faaliyete geçirilen Ahıska-Borçka Elektrik İletim Hattı'nın aylık kapasitesi 700 megavat düzeyinde bulunuyor.


AA


Geri Dön