20 / 04 / 2024

GYO'lar niçin kurulmuştu? Ne hale geldi?

GYO'lar niçin kurulmuştu? Ne hale geldi?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından "GYO'lar niçin kurulmuştu? Ne hale geldi?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 8 maddelik analizi...



Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabı http://twitter.com/TebernKireci1'den "GYO'lar niçin kurulmuştu? Ne hale geldi?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 8 maddelik analizi...

GYO lar niçin kurulmuştu? Ne hale geldi?

1)  Peker Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı yüzde 400 oranında bedelli sermaye artırımına gitme kararı aldı.

Yorumu: GYO'lar niçin kurulmuştu? Ne hale geldi? Bunun yanıtını SPK versin.

2) Hangi gerekçeyle olursa olsun bedelli sermaye artırımı küçük yatırımcının soyulmasıdır. Kar etmeyecek şirketin halka arzına kimler, ne karşılığı izin veriyor?

3) Türkiye'de borsanın daha geniş kitlelere ulaşmasının önündeki en büyük engellerden birisi bedelli sermaye artırımlarıdır. Ama Borsa İstanbul'da bedelli sermaye artırımlarının haddi hesabı yok. Önüne gelen bedelli sermaye artırımı yapıyor.

4) GYO'lar çeyrek asır önce halka açılırken şu denmişti: Gayrimenkul yatırımına bütçesi yetmeyen küçük yatırımcılar bir araya gelecek. Profesyonel onlar adına yatırım yapacak.

5) Çeyrek asırda ne oldu? GYO'ların önemli bir kısmı çok kötü yönetildi. GYO'lar patronların ve genel müdürlerin çiftliği haline geldi. Bırakın temettü vermeyi üstüne bir de bedelli sermaye artırımına gidiliyor.

6) Bunun anlamı nedir? İçi boş şirketleri halka arz ederek küçük yatırımcıyı tam soyamadık. Daha iyi soyalım. Bundan başka bir anlamı varsa buyursunlar söylesinler.

7) Düzenli temettü ödeyen veya bedelsiz sermaye artırımına giden şirketlere bir şey demiyorum. Ama bedelli sermaye artırımına giden GYO'lara söyleyecek çok sözüm var.

8) Cirosu banka borçlarının faizine yetmeyen şirketler var. Bu GYO'ların patronları saltanat sürmeye devam ediyor. Bu patronlara bu yanlışların hesabı sorulmayacak mı?

 

Dünya borç batağına saplanıyor!

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için tıklayınız

Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın


Geri Dön